Договорът за дълга не ни обвързва финансово

Опозицията внушава, че в момента се поема дълг, заяви Горанов
21 фев 2015 13:48,
140
Договорът за дълга не ни обвързва финансово
Снимка: Булфото, архив

Когато се говори за поемането на нов дълг, трябва да се има предвид, че става дума за дългосрочно наемане на консултанти. Договорът за посредничество, сключен с четири банки, по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава и не предрешава дали ще се взима. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио.

"Пропагандната машина на опозицията почти успя да внуши, че в момента се поема дълг. Лошото е, че материята е относително сложна технически. Голяма част, дори от колегите от ГЕРБ, не могат да разберат, че не говорим за поемане на дълг. Тук говорим за дългосрочно наемане на консултанти. Това е международен договор, който по силата на Конституцията трябва да бъде ратифициран”, коментира той.

Последствие в Законите за държавния бюджет ще се залагат какви да бъдат размерите на емисиите, които ще се пласират в следващите три години.

"Годишният лимит за дълга, така е и по закона за държавния дълг, се определя ежегодно с годишния държавен бюджет. Това, което обяснявах дълго, е, че всъщност нищо не е предрешено. Трябва да сме наясно, че този договор по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава и не предрешава дали ще се взима”, обясни министър Горанов.

"Договорените с посредниците такси, които ще се плащат, са в пъти по-ниски, в сравнение с таксите, които мои предшественици са плащали, а това лесно може да се провери. Те ще се плащат само ако се вземе и до размера на взетия кредит. Те са пропорционални на размера на емисията“, продължи той.

Министърът допълни, че ратификацията на договорите за агентство е необходима и за набирането на ресурс за предстоящото изплащане през май на 6-месечния мостови кредит от края на 2014 г., изтеглен и предоставен на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Аз предполагам, че още в сряда ще имаме окончателно гласуване по ратификацията, за да може съвместно с БНБ и банките посредници да се направи т.нар. роуд-шоу”, каза Горанов и добави, че очаква благоприятни ценови равнища заради състоянието на пазарите.

„Целта на дългосрочното планиране беше да покаже, че българското правителство има стратегия и инструментариум, с които да финансира големите обеми падежиращ в следващите три години дълг и дефицитите, които не са предопределени, но са посочени в тригодишната бюджетна прогноза“, обясни Владислав Горанов, цитиран от пресслужбата на Министерството на финансите (МФ).

„Обикновено когато говорим за бюджет, досега лековато се пропуска темата за дефицита, който се одобрява с годишния закон за бюджета. Когато се води дебат за бюджета по повод на неговото приемане, думата „дефицит“ рядко се споменава от политиците. За тях е по-интересно какви разходи и за какво ще направим“, заяви още финансовият министър във връзка с това, че част от планираните средства от международните емисии ще послужат за попълване недостига в бюджета.

Горанов обясни, че 6 млрд. евро от планирания 8 млрд. евро дълг до 2017 г. ще послужат изцяло за рефинансиране на стари задължения, а останалите 2 млрд. евро – за попълване дупката във финансовия план.

Припомняме, че в периода от 2015 г. до 2017 г. МФ предвижда дефицитът да бъде 3,321 млрд. евро, а сумата на погашенията и дефицитът е 9,315 мрлд. евро. Така разликата от 1,3 млрд. евро в бюджетния дефицит ще се компенсира по друг начин, отговори Горанов на въпрос защо не се предвижда по-голяма сума на емисията, за да се премахне изцяло дефицитът.

„Спекулациите, че взетото от правителството може да бъде изхарчено с лека ръка, е тежко невярно“, отсече Горанов. „Всеки лев разход на българския бюджет е в рамките на одобреното с годишния закон.“

Министърът на финансите обърна внимание, че предишните финансови министри не са допускали заявки на българските търговски банки да купуват български еврооблигации на външни пазари.

„Това се е правило от съображение да се съхрани ликвидността в българския пазар, за да могат впоследствие да го използват за вътрешни емисии и не са допускали българските инвеститори до тези инструменти. Аз имам намерение да ги допусна“, коментира той.

Горанов посочи, че еврооблигациите са много интересен и изключително ликвиден и удобен инструмент, защото някои собственици при определени условия могат да ги използват например като залог пред ЕЦБ.

„Неслучайно и сега 60-70% от старите ни емисии се държат от български инвеститори, които обаче са ги придобили на вторичен пазар“, подчерта финансовият министър.

По отношение на разразилата се политическа дискусия, Горанов е на мнение, че опозицията няма как да подкрепя управляващите. Министърът добави, че е комуникирал поемането на дълг и с опозицията, но не пред камерите – „т.е. не е било като да не знаят предварително“, подчерта той.

По време на разговорите министър Горанов е потърсил най-високото партийно ниво и лидерите на опозиционните партии са изпратили свои представители.

„Участието и подкрепата на едно правителство не може да търси само позитиви и ние не се притесняваме да взимаме непопулярни решения, защото само с популизъм и хубави новини не може да се управлява държавата“, допълни още министърът на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: дългВладислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
9
 
8
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Голяма мъка другари , не можахте да вземете комисионата и сега сте пред инфаркт . Иначе какво да коментираш на Румен Гечев простотиите. Човек , който е бил икономически министър при Жан Виденов и фалираха държавата не заслужава никакво внимание .
87
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой по-долу, на "шльокавица" използва лъжливата опорна точка, че за реформи трябват допълнителни пари. Администрацията ни е огромна и съвсем не зле платена, ако към основната й заплата се добавят бонусите и ДМС-тата. Парите им са достатъчни да работят по 24 часа ката ден. Реформата, за да е реформа, трябва да промени законовата и подзаконова нормативна база. Надстройката на икономиката и базата, самата икономика, сама ще се създаде, като станем истинска пазарна икономика.
86
1
 
24
 
! Отговори
11111 преди 9 години
Щом не ни обвързва подпиши един договор и за мен ако не те видят
85
1
 
25
 
! Отговори
Д преди 9 години
Ако не се поемат финансови ангажименти, то тогава не е необходима договора да се ратифицира!Всъщност никой не е упълномощавал министъра да подписва такъв договор. Така, че Сотир Цацаров да се задейства и да разпореди проверки
84
1
 
30
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ако може г-н Горанов да обясни как така договор за ДЪЛГ не обвързва страната финансово. Ми добре, и аз като тегля заем, т.е. правя ДЪЛГ, не желая да бъда обвързан финансово. Тоя за *** ли ни взима или пак започва шикалкавенето ала ГЕРБ. ВЪН!!!
83
1
 
15
 
! Отговори
милионерче преди 9 години
Герберче да се наричам, първа радост е за мене.
82
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз незнам с какво и как ще се плаща ДЪЛГ ?При застаряващо и неграмотно Българско население. Всеки можещ и знаещ или емигрира или ще го направи.С незначително производство и икономически колапс.ОТВРАТ, ПОЗОР... ПРО/ДАДОХА ХУБАВАТА ЗЕМЯ ЗА ЕДИН СРЕБЪРНИК... !
81
9
 
3
 
! Отговори
Ganjo преди 9 години
Tam kadeto niama pari vinagi se govori za reformi.Tolkova li e trudno da se razbere,che bez tozi dalg darzavata zamrazva.Dori i reformi da se praviat tova stava s pari.Haide da saberem sumata za vrashtane na dalga s krediti na grazdanite na Bulgarias preferencialna lihva i togava ne e nuzen dalg.Kolko sa gotovi na tova.
80
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов,разберете се с Банкянския финансов гений!Щото той казва,че спешно трябва да се тегли този заем,а ти говориш,че не ставало въпрос за заем , а за консултации!И как тъй ще имаме договор,за заем а няма да сме обвързани финансово?! Да не би да си изплащаме заема с износ на висококачествена работна ръка-*** бе?
79
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
36,686 милиарда евро,това е в момента дълга ви. А ако вземат и тези 8 милиарда евро стават 44.686 милиарда дълг. Това означава че докато сте живи вие децата ви и правнуците ви ще си работите за да си изплащате дълга който не вие сте похарчили а другарите комсомолци. Има и една добра новина. Ако се вдигнете и унищожите тези които ви вкарват в тази месомелачка може и някой хубав ден да се оправите.
78
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя хептем изтрещя, ако това заглавие е негов цитат-нямам думи. Тия защо ни мислят, че сме толкова ***, знам те в главата им е само КРАЖБА, НАГУШВАНЕ и ТН
77
1
 
23
 
! Отговори
Schizz0 преди 9 години
Айде фалирайте и се измитайте от България, ние ще си я изградим отново без крадливите ви олигархчета и "инвеститори". Проблемът ви е че след това няма къде да идете освен в некоя голема дупка или в затвора, където ви е мястото. Но затвор за вас няма да има. Това е лукс, по скоро нещо като доживотна каторга за вас и за всичките ви роднини. да си заработите кражбите. А бившите ви господари тогава ще са с нас ..
76
0
 
34
 
! Отговори
Гиганта преди 9 години
Щом при увеличаване на дългът -- не се обвързваме финансово, тогава да вземем 300 милиарда още !!!
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ подкрепям заема , защото за да го изтеглиш ти трябва да договориш ниска лихва и да обясниш на банките ситуацията и възможностите на Българската икономика!Тия "ПОЛИТИЦИ" немогат да обяснят на населението защо теглят заема, а камо ли на финансовите АКУЛИ по банките.Много мирише, и то на далавера и корупция в огромни мащаби!Левски ако беше жив, щеше да ги шамари.
74
1
 
22
 
! Отговори
ФФФ преди 9 години
Тогава защо го сключвате бе мутренски пудел наречен финансов министър и рекетьор
73
3
 
33
 
! Отговори
gudfe преди 9 години
Хайде теглете....и ви чакаме на улицата!!!! ПРОТЕСТИ и оставка!!!
72
2
 
16
 
! Отговори
Тука има тука няма преди 9 години
. "Тук говорим за дългосрочно наемане на консултанти" И колко ще ни струват тези консултанти? Прави ни на *** Горанов. Има дълг ,ама всъщност няма дълг.
71
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що ми се струва,че всеки един гърбав,ако върне поне само по 10% от това което успяха да откраднат за 4 години,сумата значително ще надвиши исканият заем !
70
2
 
18
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 9 години
Проблема тука при този конкретен заем е че 11, 12 колко точно МЛРД лева не се знае отива за стар заем/дълг !Ами новите 4, 5 МЛРД>?За бъдещи дефицити за 3 години напред... близо 2 МЛРД лева на година ?!И продължават да ни обясняват че нямало нищо лошо и опасно, а ако не ги вземем обрисуват ЧЕРЕН сценарии.А тия бъдещи дефицити могат да се намалят и избегнат!Само че няма да има пари за избори, нови(стари) самолети и военна техника за НАТО ... !
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не успеят да върнат тия рекордни заеми, банките ще фалират и тогава влоговете ще трябва да се гарантират пак от държавата.