Договорът за дълга не ни обвързва финансово

Опозицията внушава, че в момента се поема дълг, заяви Горанов
21 фев 2015 13:48,
140
Договорът за дълга не ни обвързва финансово
Снимка: Булфото, архив

Когато се говори за поемането на нов дълг, трябва да се има предвид, че става дума за дългосрочно наемане на консултанти. Договорът за посредничество, сключен с четири банки, по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава и не предрешава дали ще се взима. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Седмицата“ по Дарик Радио.

"Пропагандната машина на опозицията почти успя да внуши, че в момента се поема дълг. Лошото е, че материята е относително сложна технически. Голяма част, дори от колегите от ГЕРБ, не могат да разберат, че не говорим за поемане на дълг. Тук говорим за дългосрочно наемане на консултанти. Това е международен договор, който по силата на Конституцията трябва да бъде ратифициран”, коментира той.

Последствие в Законите за държавния бюджет ще се залагат какви да бъдат размерите на емисиите, които ще се пласират в следващите три години.

"Годишният лимит за дълга, така е и по закона за държавния дълг, се определя ежегодно с годишния държавен бюджет. Това, което обяснявах дълго, е, че всъщност нищо не е предрешено. Трябва да сме наясно, че този договор по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава и не предрешава дали ще се взима”, обясни министър Горанов.

"Договорените с посредниците такси, които ще се плащат, са в пъти по-ниски, в сравнение с таксите, които мои предшественици са плащали, а това лесно може да се провери. Те ще се плащат само ако се вземе и до размера на взетия кредит. Те са пропорционални на размера на емисията“, продължи той.

Министърът допълни, че ратификацията на договорите за агентство е необходима и за набирането на ресурс за предстоящото изплащане през май на 6-месечния мостови кредит от края на 2014 г., изтеглен и предоставен на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Аз предполагам, че още в сряда ще имаме окончателно гласуване по ратификацията, за да може съвместно с БНБ и банките посредници да се направи т.нар. роуд-шоу”, каза Горанов и добави, че очаква благоприятни ценови равнища заради състоянието на пазарите.

„Целта на дългосрочното планиране беше да покаже, че българското правителство има стратегия и инструментариум, с които да финансира големите обеми падежиращ в следващите три години дълг и дефицитите, които не са предопределени, но са посочени в тригодишната бюджетна прогноза“, обясни Владислав Горанов, цитиран от пресслужбата на Министерството на финансите (МФ).

„Обикновено когато говорим за бюджет, досега лековато се пропуска темата за дефицита, който се одобрява с годишния закон за бюджета. Когато се води дебат за бюджета по повод на неговото приемане, думата „дефицит“ рядко се споменава от политиците. За тях е по-интересно какви разходи и за какво ще направим“, заяви още финансовият министър във връзка с това, че част от планираните средства от международните емисии ще послужат за попълване недостига в бюджета.

Горанов обясни, че 6 млрд. евро от планирания 8 млрд. евро дълг до 2017 г. ще послужат изцяло за рефинансиране на стари задължения, а останалите 2 млрд. евро – за попълване дупката във финансовия план.

Припомняме, че в периода от 2015 г. до 2017 г. МФ предвижда дефицитът да бъде 3,321 млрд. евро, а сумата на погашенията и дефицитът е 9,315 мрлд. евро. Така разликата от 1,3 млрд. евро в бюджетния дефицит ще се компенсира по друг начин, отговори Горанов на въпрос защо не се предвижда по-голяма сума на емисията, за да се премахне изцяло дефицитът.

„Спекулациите, че взетото от правителството може да бъде изхарчено с лека ръка, е тежко невярно“, отсече Горанов. „Всеки лев разход на българския бюджет е в рамките на одобреното с годишния закон.“

Министърът на финансите обърна внимание, че предишните финансови министри не са допускали заявки на българските търговски банки да купуват български еврооблигации на външни пазари.

„Това се е правило от съображение да се съхрани ликвидността в българския пазар, за да могат впоследствие да го използват за вътрешни емисии и не са допускали българските инвеститори до тези инструменти. Аз имам намерение да ги допусна“, коментира той.

Горанов посочи, че еврооблигациите са много интересен и изключително ликвиден и удобен инструмент, защото някои собственици при определени условия могат да ги използват например като залог пред ЕЦБ.

„Неслучайно и сега 60-70% от старите ни емисии се държат от български инвеститори, които обаче са ги придобили на вторичен пазар“, подчерта финансовият министър.

По отношение на разразилата се политическа дискусия, Горанов е на мнение, че опозицията няма как да подкрепя управляващите. Министърът добави, че е комуникирал поемането на дълг и с опозицията, но не пред камерите – „т.е. не е било като да не знаят предварително“, подчерта той.

По време на разговорите министър Горанов е потърсил най-високото партийно ниво и лидерите на опозиционните партии са изпратили свои представители.

„Участието и подкрепата на едно правителство не може да търси само позитиви и ние не се притесняваме да взимаме непопулярни решения, защото само с популизъм и хубави новини не може да се управлява държавата“, допълни още министърът на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: дългВладислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни измишльотини!Дългът не бил дълг...Дъгът не бил обвързващ...Ще кажат всичко, само и само да окрадат народа и да го вкарат в братоубийствена война!Тия всичките не са и за народен съд, а за линч!
67
3
 
25
 
! Отговори
от народа преди 9 години
Да теглят,само че да си ипотекират имущество ,а не да ги теглят за моя сметка ,пък те да си ги харчат !
66
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Абсолютно неграмотниЛихвите са по-ниски, но главниците скачат/.
65
3
 
22
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 9 години
Ами как ни обвързва,бе *** ?! ЕМОЦИОНАЛНО ЛИ???
64
0
 
4
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
До Анонимен 66нищо не пази народа на Гърция .. там цирка е да ги хранят и да ги ползват за назидание на другите, докато ги накарат да приемат именно заради омразата си към Гърция новите правила!Та именно за да имат одобренито на всички маймуни, докато Налагащите Правилата ви наложат да приемете по желание новите правила за всички, ви показват колко е зле Гърция, и как тя си отстоява интереса!Изчакай още няколко години и ще видиш всичко това как се извършва на практика!
63
2
 
19
 
! Отговори
Ми тогава... преди 9 години
Ми тогава плащайте на консултанти от заплатите на маймуните в парламента и нека цялата герберастия да поеме разходи за консултанти - верно че за две пари акъл нямате, няма защо и пари да получавате - всичко директно на консултантите.
62
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този пъпчив джунчо кой ни го натресе за да ни тика така в пропастта? Боцето ли? Тогаз да се хващат за ръчичка и да заминават далече от България която ще им е безкрайно благодарна.
61
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И този ми бил министър...При теглене на заем си залагаш къщата или колата, и при невъзможност от изплащане ти вземат къщата!Изключение тука прави Гърция която с тояга и народ със зъби пазят къщата !
60
2
 
28
 
! Отговори
грабежа продължава преди 9 години
Заема не ви обвързва финансово, къпането в морето не ви мокри, а гравитацията ви кара да летите ! И освен това, вие не сте маймуни, нищо че ви имаме за такива !
59
0
 
24
 
! Отговори
хаха преди 9 години
А, ЗАЩО ПОДПИСВАТЕ ДОГОВОР!Вземете ги на добра дума! Лъжец!
58
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ТО И БЕЗ ТОВА СМЕ ЗАБОРЧИЛИ ЗДРАВАТА ТАКА ЧЕ И С ТЕЗИ 8 МИЛИАРДА ЕВРО И БЕЗ ТЯХ ЩЕ ПЛАЩАТ И ПРА-ПРА-ВНУЦИТЕ НИ. И БЕЗ ТОВА ДЪЛГА НИЕ 60 %. ОТ БВП. ИМА ОЩЕ МЕГДАН ДА СЕ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ ДОКОТО ДОСТИГНЕМЕ 100 %. ОТ БВП ЕХЕЕЕЕЕЕ БАЯ ЩЕ СИ НАПЪЛНЯТ ГУШКИТЕ ДРУГАРИТЕ КОМСОМОЛЦИ.. ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.
57
26
 
2
 
! Отговори
Смях от Европа! преди 9 години
*** народ-слаба държава! Дано Бсп Ви управлява още 100 години....Дано!
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 43. НИКОГА ВЕЧЕ БСП"В момента икономиката на България е много силна и може да си позволи да вземе и 50 млрд заем"Горанов, ти ли си?
55
2
 
21
 
! Отговори
Сателит преди 9 години
До Абсолютно неграмотни"Лихвите сега са по-ниски от преди бе гений! Нали затова се рефинансират по ЦЯЛ СВЯТ дългове.Сега лихвите са на историческо дъно.."да, "до 10%" е наистина историческо дъно! Трябва да съм трогнат от простия начин по който искат да ме излъжат ли... щото целия свят ре-финансирал :))))))))
54
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опозицията да изиска поименно гласуване, та да знае многострадалния електорат кой му набута дъл г за 3 г. властване на селиския тарикат от Банкя по-голям от дълга на НРБ, така по-лесно ще е за съда и за историята.
53
22
 
4
 
! Отговори
Абсолютно неграмотни преди 9 години
Лихвите сега са по-ниски от преди бе гений! Нали затова се рефинансират по ЦЯЛ СВЯТ дългове.Сега лихвите са на историческо дъно......Много сте зле!
52
2
 
21
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Лошото е, че народното събрание дава мандат на няколко човека да правят каквото и както си поискат за да изтеглят тези 16 милиарда. Да, има няколко стари кредита, които трябва да се рефинансират, НО договарянето на условията е оставено БЕЗ КОНТРОЛ. Срещу "скромна" комисионка герберите могат да ни набутат да плащаме "до 10%". Или пък да теглят нов кредит когато, както и за каквото им скимне - примерно да купят ф16 Н-та ръка.Всеки кредит в рамките на тези 16милиарда ТРЯБВА ДА СЕ РАТИФИЦИРА ОТ НС
51
3
 
25
 
! Отговори
нефинансист преди 9 години
Аз имам 2 кредита от банката по 10 хил. всеки. Да изтегля нови 50 хил. за да погася старите си дългове и този новия не е дълг и няма защо да го изплащам... щом е за погасяване на стари суми, той не се брои и няма да се връща. НА ЧИСТО ОБИКНОВЕН ЕЗИК ТОВА НИ ОБЯСНЯВА МИНИСТЪРА - вие сами си правете изводите, възможно ли е или не!
50
12
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 9 години
Като ти е толкова акъла, може и повече да се забатачиш....не съди по себе си Неграмотнико! В едно изречение, имаш една камара правописни грешки, за математика ще ми говориш ....
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние не взимаме заем, а даваме 16 милиарда за "консултантски услуги" АХХАХААХАХХА