Кабинетът вече е неубедителен и за партньорите в него!

Правителството има голям дефицит, констатира Мерджанов
Обновена: 24 фев 2015 14:53 | 24 фев 2015 14:44, Камелия Цветанова
54
Кабинетът вече е неубедителен и за партньорите в него!
Атанас Мерджанов Снимка: архив, БТА

Правителството започва да изглежда още по-неубедително, даже и в очите на своите коалиционни партньори, смятат социалистите.

Още по темата
Причината за това е отказът на АБВ да одобри в парламента ратификацията на договора на правителството с четири банки за взимането на нов заем от 16 милиарда лева, както и все още неясната позиция на Патриотичния фронт, по чието настояване вземането на решението за дълга миналата седмица беше отложено.

„Ние дадохме негативната си оценка за правителството във връзка с първите сто дни от управлението, но по-интересното е, че тази оценка вече започва да се споделя и от участниците в коалицията“, коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов след заседание на ръководството на партията.

Според него, ако се вярва на заявката на АБВ, че няма да подкрепят дълга, и колебанията на ПФ, това означава, че правителството има голям дефицит.

Мерджанов упрекна управляващите, че постоянно говорят за заем, но не отчита нуждата от икономически растеж.

Той добави, че утре в София пред парламента от 11 ч. ще се състои протест на симпатизанти на левицата и неправителствени организации против новия заем.

В петък също се състоя протест на социалисти по инициатива на Мая Манолова от БСП срещу искането на правителството, който съвпадна с този на „Атака“. Тогава националистите също протестираха срещу новия дълг.

Сценарият за вторник се очертава същият, но Мерджанов категорично отрече протестът на социалистите да има нещо общо с този на националистите и дори посочи, че този на „Атака“ ще е по-рано сутринта.

„Вече на редица места антивоенните протести, които се провеждат в страната по инициатива на БСП, се съчетават с протести срещу дълга, както беше снощи в Пазарджик, а днес предстоят в няколко града. Утре в София очакваме също хора, които ще изразят своето критично отношение“, добави Янаки Стоилов.

Той обясни, че по информация на финансови експерти това, което представя ГЕРБ за искането на заема от 16 милиарда лева, не отваря на действителното положение.

По думите му 2,4 млрд евро, или около 5 милиарда лева, трябва да погаси България до 2017 година.

„Искаме да знаем дали част от дълга не е за обещаното превъоръжаване, така че да се търсят пари за нужди, които са различни от посочените“, настоя Янаки Стоилов.

БСП очаква вече и конкретни действия на правителството за изпращане на хуманитарна помощ на хората от най- засегнатите региони в Източна Украйна, и най-вече за българите там.

Социалистите ще предложат да се обмисли дали и парламентът да не се включи в тази инициатива.

„Ще предложим през тази седмица да бъде формирана в пълен състав и парламентарната комисия за българите в чужбина и това да е една от първите теми в нейната дейност“, добави Янаки Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: БСПАБВнов заем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До Винету: Бойко Борисов има природната даденост в името на властта да продаде всичко и всички. Както съм писал и друг път, Волен Сидеров при всичките му кусури за много неща се оказва прав. Няма да се учудя, ако след време се окаже, че сме купили от САЩ самолети Фантом втора употреба на доста добра за американците цена. Както се разбра от писмата на американския посланик, публикувани от wilileaks, ако бъде правилно насочван, Бойко може да им им бъде доста полезен. Но сметката ще ще плащаме ние.
36
3
 
3
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До Муняс. А, бе пич, първо се научи да пишеш граматически правилен български и после ела пак. Виж си правописните грешки, само не знам дали можеш. Иначе Бойко не е много образован, често говори глупости, вярно е, но има природна даденост да се ориентира в мътната вода на политиката и да взима правилните решения. Как така досега печели всички избори, случайно ли е? На мен лично ми е писнало от "образовани" и "умни" управленци. Не се ли изредиха един куп такива?
35
2
 
7
 
! Отговори
човек преди 9 години
Хора не се карайте за партия,карайте се за доброто на България.Партия винаги ще е равно наограбване на така и бедния български народ .
34
7
 
5
 
! Отговори
муняс преди 9 години
До Винетуобясни ми, искам да се науча. ти си умен, аз ***, учиш ме. с ББ разбираш ли се? аз дори него не мога да разбера..
33
0
 
2
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До муняс. Твърде *** си, за да ти обяснявам.
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да подава оставка правителството и да дадат властта на червените *** да ги видим как ще се оправят.
31
6
 
7
 
! Отговори
муняс преди 9 години
До Винетукои *** визираш? БСП, ДПС, ГЕРБ?
30
13
 
15
 
! Отговори
Винету преди 9 години
И какво, пак БСП ли да дойде на власт. Едва ли, ама да правим мръсно на другите. Ега ти долните същества са това ***.
29
0
 
0
 
! Отговори
пъцко преди 9 години
До Пак аз !с кого ще се сбиваме? не е трудно да се напише, ако знаеш отговора
28
10
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
А,бе,Мерджанов,вие колко време бяхте убедителни за партньорите си?! То не бяха обещания,не бяха увещания,не бяха прегръдки и целувки,а сега не можете да се гледате?!Айде,стига номера! А-а-а,забравих,вашата партия-бабичка е свикнала винаги да е права САМО ТЯ И ВИНАГИ ДА Е ОТГОРЕ !Е,ами и затова сте на тоя хал и ще ставате още по-зле! Ама нищо,вие си лайте там,то нали знаеш "Кучетата си лаят - керванът си върви! "
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема със заема е само един ! -- Защо те да го теглят а не НИЕ ?Всичко друго са приказки за наивници.
26
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е как ще спрете Тиквата да си открадне някой милион.не е честно.
25
1
 
3
 
! Отговори
пъцко преди 9 години
До Анонимен 31все пак нещо конкретно за войната за която цял свят се стяга няма ли да кажеш? прав си, умират хора. затова питам регионална ли ще е, къде, глобална, ядрена, само с конвенционални оръжия. ето, научихме, че няма такива войни, само войни в които умират хора. дай още детайли за войната, къде, как, кой..
24
4
 
7
 
! Отговори
Paco-Loco преди 9 години
Народа да управлявал и кои са тези хора от народа които ще бъдат честни няма да откраднат и стотинка и са готови дори и с цената на живота си да се борят за майка българия.Къде са тези достойни и чисти хора.
23
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като падне Бойко КВО ? - пак ще дойде бсп,дпс и атака и така ще я втасаме че после няма да има оправия още 100години. Ситуацията в България е такава че ако няма стабилно правителство ще фалираме преди Гърция и пак ще изненадаме света.
22
0
 
6
 
! Отговори
Пак аз ! преди 9 години
До пъцкоИ като се сбием пъцко .. гледай да се скриеш някъде на дълбоко..! Ей за това ни промиваха толкова време да си задаваме такива въпроси!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пъцкоНяма такива войни както си ги описал (брат или си продухана тиква или си някой ***... с извинение) . Има един вид война - такава в която умират хора!
20
3
 
1
 
! Отговори
пъцко преди 9 години
До Дали или..!каква война? ядрена? атомна? конвенционална? и като се сбием, какво?
19
3
 
9
 
! Отговори
човек преди 9 години
Хора време е народа да оправлява ,а не партий .Нека се обединим колкото и да сме останали и да си върнем родината отново на нас народа
18
2
 
16
 
! Отговори
Дали или..! преди 9 години
Вярно ли е според вас, че всички държави членки на НАТО са принудени да увеличат бюджета си за превъоръжаване с 3% , а тези които нямат от къде им е обещан кредит? Според мен не е случайно посещението на Кери, мери и други пирамидковци :) , според мен света се стяга за война ..