Горанов изчисли: Държавата разполага с 500 млн. лева

Това е свободната сума във фискалния резерв към 20 февруари
Обновена: 23 фев 2015 14:33 | 23 фев 2015 14:33,
63
Горанов изчисли: Държавата разполага с 500 млн. лева
Снимка: БТА

За пореден път министърът на финансите Владислав Горанов показа, че правителството няма да отстъпи от идеята за емитиране на облигации за 8 млрд. евро през следващите години. По думите му кабинетът трябва да си свърши работата, за да осигури необходимия ресурс за финансиране на дефицита и падежите. 


"Като сметнем какви целеви компоненти има фискалният резерв, се оказва, че оперативните разполагаеми ресурси не са чак толкова големи, колкото изглеждат. В тези 9 млрд. лв. към 31-ви декември 2014 г. не са отчетени и големите падежи, които направихме в началото на месец януари", посочи пред журналисти Горанов след заседанието на Тристранния съвет, който днес проведе първото си заседание за тази година. Припомняме, че по предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) като точка от дневния ред бе включено обсъждането на намерението на МФ за теглене на заем от 8 млрд. евро.

Горанов мотивира нуждата от нов заем, като посочи, че към 31 декември 2014 г. страната има фискален резерв в размер на 9,3 млрд. лева, от който около 1,3 млрд. лева са вземания от ЕС, като има и средства от Сребърния фонд, както и от т. нар. ядрен фонд, които не могат да се използват.

В тези 9,3 млрд. лева не са отчетени и плащанията, които страната вече извърши в началото на януари тази година, поясни той. „Ако няма дефицит занапред, няма пречка дългът, който е ограничен сега до 8 млрд. евро, да бъде намален“, поясни за пореден път Горанов.

По време на самото заседание пред социалните партньори той посочи същите цифри и обясни, че като се приспаднат сумите по вземанията от ЕС, тези от Сребърния фонд и от ядрените фондове, както и депозитът на правителството от 800 млн. лева за ПИБ, излиза, че правителството разполага към 19 февруари тази година с 500 млн. лева, изчисли Горанов.

„Който предлага да не теглим дълг, нека каже откъде да плащаме“, призова финансовият министър. Той препоръча критиците на заема да бъдат последователни, защото за предишни дългове не са поставяли такива въпроси, каквито поставят сега. Той повтори, че дебатът е проведен в НС, в комисии, а сега няма място за обсъждане в НСТС.

„МФ смята, че има падежи за 12 млрд. лева и смята да ги плати“, категоричен бе Горанов. Към тази сума той прибави и нуждата от 4 млрд. лева за погасяване на дефицита в следващите две години. Лимитите за поемане на дълг ще се определят всяка година в хода на бюджетната процедура, припомни той.

Като посочи, че днешното обсъждане на заема в тристранката няма да навреди на управлението и на държавата, председателят на АИКБ Васил Велев поиска точни отговори за разходването на заема, „за да не се правят политически спекулации“.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче посочи, че тезата, че обществото няма отговори за дълга, не е вярна и допълни, че това е мнение само на АИКБ. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че представляваната от него организация подкрепя външния дълг с тези му параметри, защото "държавата има нужда от стабилност през следващите години".
 

Велев обяви още, че АИКБ е против това дефицитът за три години да бъде близо 6,5 млрд. лева. Горанов отговори, че е склонен разходите да бъдат намалени с 2 млрд. лв. и по този начин да бъде избегната една част от дефицита. "Склонен съм за това, защото не бива да задлъжняваме с това темпо", заяви Горанов. Той уточни още, че комисионната на четирите банки, която е разписана в споразумението, е най-ниската от десетки години, или по-точно 18 пъти по-ниска от 2002 година“.

„Емисията е обвързана не като номинално плащане, а като брой базисни точки спрямо обема. Ако не направим емисията, няма да дължим нищо“, каза Горанов. Той подчерта, че общият сбор на падежиращите задължения и новия дефицит през следващите две години е 9,3 милиарда евро, а правителството предлага да се емитират облигации за 8 млрд. евро.

На брифинга за журналисти след заседанието вицепремиерът Ивайло Калфин уточни, че не е редно да се поставя въпроса за подкрепа или не на този дълг от 8 милиарда евро, защото става въпрос за посредничество с четири банки, а не за теглене на заем. За тази година парламентът вече е решил какъв ще е размерът на дълга и параметрите са заложени в Закона за бюджета, добави Калфин, като поясни, че размерът на дълга ще се решава за всяка следваща година чрез Закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Владислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само от акцизи нашата скапана държавица печели над 30 000 000 лв. всеки божи ден.....Къде са тия пари? Нека някой да излезе и да обясни къде потъват около 50 000 000 лв. всеки ден от такси, глоби, данъци и акцизи. Да излезе и да обясни къде ни отиват парите!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз и толкоз нямам.
50
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 9 години
500 милона са по 66 лв. на човек в тая фалирала държава ... и казват че искат да теглят 16 милиарда - и как ще ги върнем пита и кога,ние едвам докараваме 500 - че то само за лихвите не стигат?
49
0
 
2
 
! Отговори
WTF? преди 9 години
500 милиона .. ей мушмуроци .. Бекам има повече свободен капитал.. нещо хич не са добре нещата ама хич...
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GRAGDANINO IZLEZ I PROTESTIRAI --PODKREPI ATAKA PODKREPI VOLEN
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дайте ми ги , аз ще се оправя и с тия 500 милиона лева . Пък после ще открия други , как да стана милиардер .
46
0
 
3
 
! Отговори
Лазаров преди 9 години
Трябва да се действа разумно и последователно. Не бива да се бърза и да се излага на риск цялата финансова система.
45
5
 
3
 
! Отговори
Виви преди 9 години
До АнонименЯ ми обясни какви милиарди е оставил Орешарски? Освен милиарди недоволни хора. Хайде да не забравяме, колко бързо и защо си замина Орешарски. По бутафорно управление не бяхме имали от неговото. Такава пародия беше. Искаш да ми кажеш, че не се разграбваше една година държавата като разградеб двор и всеки начело с Орешарски не вдигаше рамене и обясняваше, че не е негова работа? Хайде стига смехории.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ще ти кажа господин Горанов Ще плащате от където плаща правителството Орешарски Капичи!!!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ах,тези честни сини очи :)
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма. Ако имаше малко предприятия за продаване, булгартабаче, земи за заменки, гори.... останаха миноритарни дялове, герберите се готвят да ги продадат. Поне ЕРП-та да имаше, щяха да изкарат мандата без заеми и да обявят продажбата за реформи.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 42 АнонименЯвно че ти си НЕВЕЖА и нищо не си разбрал.Защото за са разбере нещо човек трябва да може да мисли. А ти можеш да повтаряш само като папагал това което ти са казали. Както преди една година пишеше колко е лошо да се взема кредит защото ще го плащат децата ни ,така сега убедено пишеш колко е добре да се вземе кредит който ще плащат внуците ни.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо теглихте заем за КТБ ? КЪДЕ СА ПАРИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ Длъжни сте да дадете отговор на този въпрос на българския данъкоплатец.НО НЕЩО МЛЪКНАХТЕ ПО ТОЗИ КАЗУС
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много бързо ги откраднахте бе! Факири!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами като се трошат милиарди за глупости как ще има пари. Ето например това саниране, за 1 млрд. ! Това ли беше най-големия проблем на държавата? Явно е че в годината на избори това е начин за наливане на пари в определени градове, но пада голяма раклама
37
0
 
10
 
! Отговори
Бобо преди 9 години
И през 2009 когато ГЕРБ дойдоха на власт твърдяха ,че в резерва няма и грош после сами си казаха наследихме 4,5 милиарда фискален резерв. Сега има икономисти който твърдят,че фискалния резерв е около 9 милиарда лева, да се чуди човек на кого да вярва.
36
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурен съм че пак ще има не разбрали,не до чули и всякакви невежи които ще вземат отношение към нещо което не разбират.Много кратко и ясно е казано за какво са парите.Не виждам смисъл да се уби време с нещо което е пределно ясно,е за хората с поне малко разум.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи сме фалирали или това много скоро ни предстои! Кой нормален би дал заем на фалирал - нещо Горанов се оплете. Ако цифрите са верни, то значи ни замина кредитния рейтинг ит ези 16 млрд. ако въобще ни ги отпуснат с каква лихва ще бъдат?
34
0
 
1
 
! Отговори
safe.wolf преди 9 години
a toi e zabravil da otvori devetoto chekmedje na dvaistia red v tihata zala na frizera - tam ima edni dalboko zaspali ot skuka 160 miliarda leva :))) nali e nov minister - ne mu stava ot parvia pat otcheta :)))
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подавайте си оставката като Тодор Живков, пак затънахме в дългове.

Спонсорирани публикации