Оставката на Първанов ще разклати АБВ, призна Калфин

Партията обаче нямало да се разцепи
Обновена: 28 фев 2015 09:07 | 28 фев 2015 09:06, Веселина Йорданова
32
Оставката на Първанов ще разклати АБВ, призна Калфин
Ивайло Калфин. Снимка: БТА, архив

Оставката на Георги Първанов ще разклати значително АБВ, казва вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в интервю за „24 часа“.

Още по темата
Георги Първанов е лидер, на когото хората имат доверие. Самото обявяване на това решение без подготовка дестабилизира и разколебава много хора. Сигурен съм, че всички партийни структури ще настояват президентът Първанов да запази позицията си, допълва той.

Според Калфин острата реакция на Първанов на подкрепата на АБВ за дълга е разбираема. Самият Първанов обяви това гласуване като “най-важното за годината”, припомня той.

Калфин обаче не смята, че АБВ ще се разцепи след реакцията на президента 2002-2012 г.

„АБВ е единна и в нея няма лагери и течения, няма лични амбиции и противоборства. Поне това сме си спестили“, коментира Калфин. По думите му депутатите по принцип са свободни да гласуват по съвест, но при подобни решения се следва политическа логика.

Преговорите в парламента се водеха до последния момент, включително до гласуването. Водеха се на различни равнища. През почивката преди гласуването имаше дълъг председателски съвет, на който са уточнени последните детайли. Не съм присъствал на него и не мога да кажа кой с кого е имал комуникация, уточни вицепремиерът, за когото решението на парламентарната група също било изненада.

Георги Първанов призова за оставката на финансовия министър снощи в „Шоуто на Слави“ по bTV.

„Някой трябва да поиска оставката на Горанов, за това, че той си играе с милиардите като стой, та гледай – два милиарда отгоре, два милиарда отдолу… Не два милиарда, ние 20 000 ако имаме, трябва да ги пестим. Ами какво прави Борисов? Той казва – към тези милиарди трябва прибавим 4 милиарда от енергетиката, 2 милиарда от БДЖ… Т.е, те разчитат да управляват само теглейки заеми“, допълни той.

На въпрос за депозираната от него оставка, Георги Първанов обясни, че това решение от негова страна е въпрос на морал и на европейски начин на водене на политика. Той нарече депутатите от парламентарната група на АБВ свои приятели, но не отрече, че се чувства огорчен от случилото се.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
19
 
! Отговори
99 преди 9 години
КАЛФИН ЗА ВЛАСТ Е ГОТОВ ДА ЗАБИЕ НОЖ НА ВСЕКИ ВИНАГИ ТОВА ГО ИНТЕРЕСУВА ...ЗА НЕГО МОРАЛ Е САМО ДУМА....
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази клиентелистка група наречена АБВ май не знае какво иска,от кого го иска и как да го иска.Искаха да са във властта-там са.Искаха намаляване на заема-обещаха им.Сега искат оставката на Горанов-защо.Какво се е променило педи гласуването и сега.СЛУЧИ се нещо много ясно.А то е че те,депутатите на АБВ са властолюбиви ренегати клекнали на Борисов за трохи от трапезата,че чак Първнов се уплаши.Нито заемът е за по-малко от 8 млрд.евро,нито са начертани някакви реформи.Още по-шизофренично е да искаш оставката на този който ОБЕЩА да харчи с 2 млрд. лв и е ГАРАНТА това да се случи.Без Горанов устната
5
2
 
14
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Много жалка история с целия този театър! Хората не са толкова глупави, че да ви повярват! Първанов направи паралелна структура на БСП, на която беше председател 6-7 години и 10 год. президент. Видяхме колко струва АБВ.. Вместо да напусне политическата сцена с достойнство, той ще я напусне като един лъжец!...
4
3
 
15
 
! Отговори
както се казва преди 9 години
то не било компютри, а компоти та и с "оставката" така.То не било за Гоце, а за министера Горанов.Грешно се чуло, грешно се разбрало, напразна радост.
3
1
 
15
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Кесията държи Румен Петков,а гласоподавателите- Първанов,Калфин използва и двете-така че никой няма да си подаде оставка!Малък театър зад канала ....
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Облъчени смешници, слънчогледи и предатели на България !
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще разклати, ама червените домати! нищо друго!