МВР шефът хвърли оставка, Борисов я прие!

Решението на Вучков най-вероятно е заради разногласията за главния секретар на МВР
Обновена: 4 мар 2015 14:22 | 4 мар 2015 11:26, Веселина Йорданова
112
МВР шефът хвърли оставка, Борисов я прие!
Снимка: архив, Булфото

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка на заседанието на правителството, потвърдиха за Dnes.bg от пресслужбата на Министерския съвет. Оставката на Вучков е приета.

Вероятна причина за решението на вътрешния министър са разногласията с правителството около предложението за нов главен секретар на МВР.

Още по темата
Министърът е сред основните критици на сегашния главсек Светлозар Лазаров. Миналата седмица Вучков анонсира, че днес ще съобщи името, коeто предлага за поста, а дни преди това стана ясно, че премиерът Бойко Борисов не обмисля смяна.

Въпросът кой да е шеф на трите служби скара сериозно партньорите в управляващата коалиция преди седмици. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е доволен от работата на Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев и че не смята да ги сменя. Направените от тях грешки Борисов оправда с това, че са изпълнявали заповеди на бившия премиер Пламен Орешарски.

Реформаторите и Патриотите обаче поискаха смяната на Лазаров, Писанчев и шефа на ДАТО. На тяхна страна застана и президентът, който се противопостави на мнението на премиера.

През февруари парламентът прие окончателно промени в Закона за МВР, според които главният секретар на МВР отново ще бъде назначаван с указ на президента по предложение на правителството.

С предишните изменения в закона, приети от бившите управляващи, това правомощие на държавния глава беше отнето, което предизвика ГЕРБ да обвини БСП и ДПС, че причините са политически.

С приетите от предишния парламент изменения главният секретар се назначаваше от правителството по предложение на министъра.

Оставката на Вучков на практика е първата министерска рокада в кабинета. Досега има и един сменен от премиера Бойко Борисов зам.-министър - Бранимир Ботев, който отговаряше за туризма. В първия кабинет на ГЕРБ Вучков беше заместник на Цветан Цветанов в МВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
7
 
! Отговори
Армия на спасението преди 9 години
До Fjj - 72,Пък, тя една армия - пък, те едни генерали ...
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 години бляхме и зяпахме, сега някои от нас май прозряха ,че нямаме армия, нямаме икономика и селско стопанство и сме изцяло зависими от външни интереси.
64
1
 
18
 
! Отговори
Дякон преди 9 години
Започна се. Хайде сега и цялото правителство
63
1
 
18
 
! Отговори
Ред Арми преди 9 години
Оставка за пожарникаря, не за полицая. Да иде при Сретан Йосич. Заедно да гният в затвора господин премиерът и наркобаронът.
62
0
 
11
 
! Отговори
до 72 преди 9 години
Трябва с лупа да я търсим армията.
61
4
 
25
 
! Отговори
Анили преди 9 години
Не министър Вучков трябваше да подаде оставка. Трябваше оставката да е на Б. Борисов. На лицето, което във втория си мандат зароби България с 16 млд дълг, господинът, който обрече нас и децата ни на мизерия и на това- да връщаме дълг, който не се знае къде и за какво ще отиде
60
2
 
17
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 9 години
много Достоен човек възпитан ерудиран ако всички министри са като него държавата много бързо ще тръгне напред
59
4
 
29
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Всеки достоен българин би се срамувал да е част от едно продажно правителство!
58
2
 
24
 
! Отговори
Fjj преди 9 години
Генералите да събират армията и военен преврат да вдигнат народа от зимен сън, защото скоро ще е късно
57
4
 
15
 
! Отговори
Китов преди 9 години
Вучков премиер
56
1
 
7
 
! Отговори
az преди 9 години
Коалиционният партньор в БОСТАН е против сменити. А Боце е предан и благодарен за това слушка
55
11
 
3
 
! Отговори
Илиев преди 9 години
До ВасилевКакъв политик е тоя преподавател по наказателен процес , в треторазряден университет?
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 65Аре бегай пред блока да замаяваш бабичките с тъпите си разсъждения...
53
3
 
20
 
! Отговори
Необясничо !!! преди 9 години
Един свестен човек си отива!Б.Б. очевидно няма да спечели следващи избори. Виси въпроса с какво Лазаров и Писанчев държат Б.Б. та се инати толкова. Това са две напълно компроментирани личности и твърдението на Б.Б. че си вършат работата е смехотворно
52
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
К`во се изцепиха ГЕРБавите преди няколко дни - че България била вече "стабилна"?! Егати стабилитета, както се вика "коалиция, та дрънка"! Хайде хаирлия да е - сега Вучков, после и останалата ***!
51
2
 
30
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Кочинката почва да се разковава.
50
2
 
35
 
! Отговори
Роден преди 9 години
По повод 3 мерт обвиниха руснаците че ни били поробили. ОК! Но се замислих- абе защо ФБР е тука ден след 3 март? И като САЩ ни освободи от Русия, защо 25 г ни управлява ДПС? И всъщност това свобода ли е или ново турско робство с прикритието на САЩ службите? И като се замисля кой е виновен за всичко това? НИЕ хора! Ние сме тия дето позволяват някой да ни освобождава и после да ни заробва. Крайно време е сами да се освободим! За начало можем да започнем с т.н. политически елит, да минем през шуроб
49
2
 
33
 
! Отговори
Духовников преди 9 години
Този по го биваше от останалите.ОСТАВКА на цялото правителство и техните продажни сателити!
48
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА ТЪПАКА ЛАЗАРОВ И БОРИСОВ КАТО ТОЛКОВА НЕ МОЖЕ ДА ОТКАЖЕ НА ДПС ДА СИ ЗАПАЗИ ТЪПАКА ДА СИ ВЪРВИ .ПИСНА НИ ОТ ДОГОВОРКИ МЕЖДУ ТЕЗИ ДЕТО СА НА ВЛАСТ !
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 48 защото не им дават да бъркат в кацата с меда.