Номерът с оставката на Вучков не мина, има ли кукловоди?

Добрите и лошите новини от оставката в анализи от печата
39
Номерът с оставката на Вучков не мина, има ли кукловоди?
Снимка: Булфото, архив

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков е водеща тема в анализите и коментарите на вестниците днес.

Ченгеджийски номер срещу премиера или храбра постъпка на министър Вучков? В тези крайности се въртят коментарите около хвърлената оставка на МВР шефа и реакцията на Бойко Борисов. Факт е, че случката съвпадна с визитата на шефа на ФБР Джеймс Коми. Което трудно може да се приеме за случайно съвпадение. За 100 дни управление Борисов не допусна свои и коалиционни партньори да кадруват през главата му, пише в коментар на в. "Стандарт".

Още по темата

Последната офанзива бе за смяната на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, останали в наследство от бившата власт. Разправията около тяхната съдба досега е предимно с политически аргументи. Рокада, за която най-много натискат Реформаторите и Патриотите, подкрепяни от президента. В един глас с тях заговори и Вучков, който дори прежали поста си, опитвайки се да постави ултиматум "Или аз, или те!".

Въпросът е дали ходът с оставката на МВР шефа в деня, когато у нас е шефът на толкова важна американска служба, не е опит за изнудване пред очите на Големия брат. С надеждата, че Бойко ще се огъне, за да не се излагаме пред високия гост от Америка с вътрешни скандали в сектора "Сигурност".

Или Вучков се е заиграл с много мощен опонент на Борисов, който му гарантира светло бъдеще, или пък се е оказал безнадеждно зависим. Министърът е сред най-близките хора на Цветан Цветанов, който също публично поиска Лазаров и Писанчев да си ходят. После си замълча под натиска на висящите дела, по едното от които преди последна инстанция е на крачка от затвора.

Ако оставката на Вучков не остане само на думи, следват една добра и три лоши новини, пише в. "Труд".

Добрата е, че вече имаме държавник, който се оттегля сам – не защото го пъдят от задкулисието, и не защото около него нещо намирисва, а тъй като е установил, че в държавата от него нищо не зависи и така неговите знания и умения са излишни.

Първата от лошите е, че всичко се случва в деня, когато ни гостува шефът на ЦРУ.

Втората е, че мераците за стола на Вучков и тия, които ще се опразнят покрай него, ще предизвикат вероятно трусове в отношенията между ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и ДПС. Тези трусове ще разклатят още повече сектора за сигурност.

И третата лоша новина - тя е, че в момента, в който водим този разговор, нямаме законен главен секретар. Поне според повечето от юристите е така.

Премиерът жертва ключов министър, започнал реформа в неефективното вътрешно министерство, заради по-нисши кадри, които са назначени с протекцията на ДПС, което уж е в опозиция, пише в. "Сега".

Проверка на изданието сред представителите на различните политически сили вчера показа, че управляващата коалиция подкрепя Вучков. Предстои оставката му да бъде гласувана в парламента и не е ясно дали ще събере нужното мнозинство. Радан Кънев от Реформаторския блок разчита, че ще убедят Вучков да си оттегли оставката. Самият министър в оставка заяви, че не е готов да промени мнението си без смени в службите.

Веднага след оставката на Вучков се появиха слухове кой ще го смени. Сред спряганите са зам.-министърът Красимир Ципов и другият заместник във вътрешното ведомство от първия кабинет на Бойко Борисов Димитър Георгиев. Ципов отказа пред "Сега" обяснения по темата с уточнението, че скоро всичко ще се изясни. Георгиев не бе открит за коментар. Според БНТ се въртят имената и на Йордан Бакалов, Калин Георгиев и Методи Андреев.

От Реформаторския блок декларираха подкрепата си за подалия оставка Веселин Вучков, но не казаха и дума за поведението на премиера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: МВРВеселин Вучков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бре, пак манипулации, пак конспирации. Нали министерът Вучков е ГЕРБ, бил е и в предишния кабинет на Борисов. Те ще го изкарат *** и бунак. Или обратно, Борисов. Даже изпълзя и Райчев да внушава мазно, мазно вина на РБ за оставката.Всеки разумен човек може и трябва да решава сам какво да прави със себе си. Решил, подал оставка. Другият решил, приел оставката. Какво толкова. Голяма драма!
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който иска да хване Тиквата за шлифера ,да се нареди на опашката.
7
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До men НА ФБР
6
7
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПОД НЕПРЕКЬСНАТОТО НАБЛЮДЕНИЕ НА ФБР И ЦРУ---ТЕХНИТЕ УШИ И ОЧИ СА РБ---ТЕ АЛАРМИРАХА ЧЕ ВУЧКОВ ИСКА ДА МАХА ЗВЕНА КОИТО СА ВРЕДНИ И ВЕДНАГА ДОИДЕ ШЕРИФА НА ФБР---В РЕЗУЛТАТ--ОСТАВКА НА ВУЧЕВ---ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ТЯХ ---ЕВАЛА НА ВУЧКОВ ДАНО НЕ ПОСЕГНАТ И НА НЕГО СЛЕД КАТО ЛИКВИДИРАХА НЕМЦОВ
5
18
 
14
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Не помня да съм одобрил някакво решение на Тиквата, но този път мисля, че постъпи правилно. Не знам какви са му подбудите, но България никога няма да излезе от батака, ако всяка следваща власт уволнява поголовно хората назначени от предишната. Като че ли идват някакви завоеватели и всичко сторено от предишните се отрича и заличава. Просто няма как да оцелеем в подобен сценарий.
4
2
 
26
 
! Отговори
Аристотел преди 9 години
10 процента е безработицата...все ще се намери някой за този пост
3
4
 
47
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Голяма грешка ще е ако Вучков се откаже от оставката си. Като си казал "А" кажи и "Б". Откаже ли се, Борисов ще намери начин да го смачка и ще гледа да излезе пак прав. Смятам, че на много хора им омръзна да го гледат вечно разсърден или по народному да си с..е на ината !
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дс *** е в постоянна зависимост от номерата на простите милиционерски ***. И възниква въпросът " милиционери прости що да ви несерауустенцата? "
1
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kakъв Голям брат бе малумници , освен Марица 1 и 3 , предложение за направа на 7 реактор на Козлодуй , на цената на цяла атомна централа , а забравих и американски завод за електроди в Костенец , който превитизиран и изнесоха за 2 дена оборудването , и оставаха хората без работа и не им платиха никакво обещетение , нищо свестно не сме видяли от тия ***