Борисов от гарата в Буново: Да простим, не да забравим!

Премиерът почете паметта на жертвите от терористичния акт
9 мар 2015 16:20,
173
Борисов от гарата в Буново: Да простим, не да забравим!
Снимка: БТА

Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети гара Буново, за да почете 30-годишнината от атентата на гарата и да присъства на заупокойната литургия в памет на жертвите.

Премиерът коментира пред медиите, че случилото се тук преди много години е терористичен акт, който не се забравя.

"Действително, и изводите, и поуките и това, което всеки от нас трябва да прави, е да не се получава такова нещо. Да се покаже, че не сме го забравили и трябва много да се работи, за да не се случва и за в бъдеще подобно нещо", заяви той. (

Борисов обаче беше категоричен, че е против да се политизира темата.

"Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт", каза още той.

Премиерът припомни пред присъстващите, че е бил на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живота си по време на Възродителния процес.

"Стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, вследствие на  политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие", заяви Борисов и продължи : "В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената, безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма".

Министър-председателят отбеляза още, че в правителството, което той ръководи, има и мюсюлмани.

"Това е пътят, това е България - трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да си я стабилизираме", каза той.

Бойко Борисов напомни, че именно парламентът е мястото, където може да се прокарват политики, да се търсят мнозинства и да се осъществява политиката.

"Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много. Далеч съм от мисълта да се дава предимство на един или друг етнос, само защото трябва да има мир", заяви премиерът.

По думите му, в правовата държава, законите определят посоката, затова и всички български граждани трябва да живеят заедно.

"Да живеят разумно и спазват законите. Конфронтацията е пагубна и виждате, че до нищо добро не води", категоричен бе Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сър ПичукА някой от ДПС отиде ли да сложи цвете???Не, тия от ДПС стояха зад Прецедента на официалната цереония по повод честването на 3 март - годишнината от освобождение на България от турско робство. За сметка на това пък руския посланник не беше поканен.Да се чуди човек -да не би турзците да са ни освободили от руснаците преди 137 години? Или по-скоро отново са ни завладяли, благодарение на предатели като Пастирката и Мутрата?
21
4
 
2
 
! Отговори
вотан преди 9 години
До uuТи не си добре мой човек!
20
0
 
6
 
! Отговори
Червен преди 9 години
Чешмата в Джебел красноречиво говори, че сме простили.
19
1
 
13
 
! Отговори
ДПС/ДС преди 9 години
От официалните лица на място беше ли Местан или някой от ДПС ?Все пак една малка част от тях (или бъдещи тяхни съмишленици ) спретнаха този атентат.
18
4
 
12
 
! Отговори
uu преди 9 години
"Стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, вследствие на политиката на една върхушка тогава." Г-н Премиер, кой прави политика? Вие!Покажете един документ, доказващ "политиката на една върхушка тогава", насочена към прокудване от домовете на един, поне на един българин-мюсюлманин. Това беше една акция, организирана и проведена от Турция, за да създаде смут и да дестабилизира обстановката в България.И това го знае всяко дете. Би трябвало и Премиера на РБ да го знае...
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, боко, какво се пенявиш - пожарникарите, в чиито състав беше и ти, помляха на много места българите, които се турчеят. По- добре смирено си трай и се моли да бъде забравено!
16
6
 
6
 
! Отговори
ууу преди 9 години
Изключително тъпо оформена статия.Все едно само мутрафоня бил там и е говорил.
15
5
 
17
 
! Отговори
Кузнечик преди 9 години
А Волен защо не отиде в Буново? Нали уж е против турците, нали уж го играе много православен? Кой го зне поод коя маса се е скатал, мишока неедин.
14
4
 
19
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Роско не можел да присьства защото трябвал да мие чиниите вкьщи по нареждане на президентшата
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС до сега с нищо не показа, че иска да живее в мир с населението на тази страна. Всичките им действия и гласуването на многомилиардния заем само показват, че искат да съсипят държавата. Затова не искат прошка, а имат само претенции. На такива прошка няма!
12
0
 
6
 
! Отговори
Нено Сенегалеца преди 9 години
Дано са поумнели българските управници и да не правят повече пакости,защото в днешно време нещата не се решават с бомби по влаковете а се решават с учтиви зелени човечета!
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До избирател-безпартиенДругари , защо миналата година Орешарски и Станишев не отидоха на гара Буново....--------------------------Не са чак такива циници.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Boiko. Ne samo prasni frasi kato si bil sad garba na jivkov sa6to ne se krasti6e a Sega varvasch v Boga i se krasti6 a ohranitelnata ti Firma oschte li ja imasch koi ubi 4akara i dr moje da sa Mutri no ima sad Zezo do Gotha schte go saschtitava6 i saschto priatelstboto nama nischto obschto s istinata i pora4kite na mvr
9
4
 
27
 
! Отговори
екскурзовод преди 9 години
НИКАКВА ПРОШКА Мюсюлманите са проклятието на България Да им организираме отново екскурзия Еднопосочна
8
1
 
3
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До ***-6Що пьк мен питаш мен кво ме .. за волен? Много се бьркаш ако мислиш че сьм атакист
7
14
 
21
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Другари , защо миналата година Орешарски и Станишев не отидоха на гара Буново , нали много знаете да плюете по ГЕРБ . Да ви кажа , защото БКП-БСП-ДС се продаде на ДПС-ДС като юда за 30 сребърника .
6
49
 
6
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 9 години
Ааа, значи някви си 7 човека да не забравяме ,а да забравим всички жертви на Възродителният процес? Бобото и ненята калко ги бяха бахтали на времето. Само г-н Доган и г-н Местан смеят да говорят за Възродителният процес. През комунизма щото са турци трите момчета ги осъдиха на смърт.Чешма им направиха наще ,но каурите я събориха.
5
17
 
20
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
НЕ Е МОРАЛНО АГЕНТ БУДА ДА СЕ ИЗКАЗВА ПО БОЛЕЗНЕНИ ИСТОРИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ В НАШАТА ИСТОРИЯ.
4
7
 
32
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Абе кьде е Роско?
3
11
 
12
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Как чак сега се сети?