Борисов подкани Щайнмайер: Заповядайте да ни похвалите!

Подкани го и да направим германски завод за автомобили у нас
Обновена: 10 мар 2015 14:00 | 10 мар 2015 13:14, Веселина Йорданова
147
Борисов подкани Щайнмайер: Заповядайте да ни похвалите!
Снимка: БТА

И десните, и левите партии в България полагат огромни усилия за влизането ни в Шенген, подчерта премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в МС с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на официално посещение у нас.

Борисов напомни, че в тази посока гостът вече е направил изявление, че сме „доста близко“.

От думите и на двамата стана ясно, че икономиката е била сериозен акцент в разговорите. Борисов обяви и желанието си „цялостен автомобил“ да се сглобява в България. Дали ще е BMW, дали ще е Мерцедес, Порше, Фолксваген, премиерът нямал претенции.

„Ако продължим в тази посока, ще успеем", отсече той, което предизвика за втори път смеха на госта, след като в началото на брифинга Борисов го подкани: „Заповядайте да ни похвалите!“.

Премиерът разви идеята си, че правим гуми, стъкла, електроника, седалки, климатици и вместо само компоненти, може да се направи голям завод за една серия - „при най-ниските данъци и тази изключително квалифицирана и добре подготвена работна ръка“. Борисов разясни още, че в този случай българите, които работят в Германия, със сигурност могат да работят и тук.

Нашите задачи сме си ги свършили, сега очакваме колегите малко да помогнат и на България, защото времената са трудни, заяви още той пред германската делегация.

Провеждането на реформи във вътрешната политика и съдебната система е добра основа за привличане на инвеститори, коментира от своя страна германският външен министър. Гостът подчерта, че за това е необходимо пропуските в областта на обществените поръчки да бъдат преодолени. В изказването си Щайнмайер акцентира изключително на необходимостта от засилване на двустранните икономически отношения, като заяви, че потенциалът за икономически обмен на практика е много по-голям от реализираното.

На брифинга стана ясно, че Борисов не е пропуснал да запознае госта с идеята си за газов хъб у нас.

„Всичко съм го начертал, дал, обяснил и колегата е поел ангажимент не само в Германия, но и в Европа да помага за осъществяването на тези наши проекти“, каза българският премиер.

Борисов подчерта, че България заслужава това, защото сме положили огромни усилия и сме били лоялни евроатлантически партньори. Заслужаваме да бъдем третирани като такива и интересът ни да бъде защитаван в Европа, настоя той.

И Борисов, и Щайнмайер напомниха, че живеем в размирни времена и посочиха конфликта в Украйна, в Близкия изток, финансовите проблеми на Гърция.

В много приятелски отношения сме, отчете германският външен министър. По думите му и Германия, и България се опитват да се справят с предизвикателствата на днешното време.

„Заинтересовани сме да запазим европейския мирен ред, да работим за стабилността на ЕС, да продължим развитието на нашите икономически отношения“, каза Щайнмайер. По думите му 5 хил. германски фирми са намерили пътя към България в последните години.

В Германия пък живеят над 50 хил. българи, които работят и се чувстват добре, каза Щайнмайер и добави, че 7 хил. български студенти учат в страната.

Според госта цифрите говорят, че отношенията между страните стават все по-тесни. Търсим начини за още повече германски фирми, които да дойдат тук, увери външният министър на Германия. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина дали е за добро,дали еза лошо ,винаги е негатив.....та така изглежда и сега,няма угодия......
85
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За кое да ни хвали бе ***? Ти излизал ли си извън София за последните 10 години?
84
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ела бе Щайнмайер, ела че *** на Боко, дето го хвалеше умря.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Schengen Po vasduha nali boku nama skoro Schengen a i pomoschti ot BRD nama ja gledai garzite Germania kak pomaga bG vanschen Minister da se dou4i v USA nai slabijat vanschen bG Minister do sega
82
2
 
27
 
! Отговори
даааа преди 9 години
Не определено народа е *** и упорит и просто си заслужава мизерията!
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Boiko Pak Kopirasch jivkov toi iskasche da se pravat kalnizi sa koli posle da se schickst drehi bes kop4eta naschte gi napraviha s kop4eta rakavizi koito naschte snarkaha dve Levi ili Desni Palen Haus kakvo ni gree germaneza da ni hvali pari da dade na bG i Rabota no bG ne e garzia i dr eu Strani nali boku
80
5
 
5
 
! Отговори
43годишен преди 9 години
Колега, трудно ми е писането със смарт телевизор, но ако наистина си любопитен можеш сам да се обедиш, и да сравниш България, сегашната икономика и същата до 1989г.Приятен ден
79
0
 
26
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Ха-ха-ха! - отговори на развален български германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и си помисли наум:"Не наех, че този тъмен балкански *** е такъв шегаджия."
78
1
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 85 ""имаме реална прдукция и заплати от 500 долара""Ти като приказваш имаш ли електромер на устата и метър за носът ? АБива слама за мозък ама това си е чисто кюспе твоето.Аман от пъпчиви зомбита.
76
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така де, завод, да го направят точно до пистата за Формула 1, дето се намира в София на пристанището.
75
3
 
25
 
! Отговори
Премиере : преди 9 години
За какво да те хвали?1. Затова, че обеща да се бориш с престъпроста А ВМЕСТО ТОВА, ТИ Я ОГЛАВИ?2. Затова, че в ламтежа си да грабите обрекохте на скотски живот милиони?3. Затова, че с ВЪЗПИТАНИЕТО и ЕЛЕМЕНТАРНАТА СИ, култура се държиш като уличен гамен / да *** фани за шлифера...../, а не като премиер. Още да изреждам ли премиере?Ако смяташ това подходящо за хвалба ................Ба си държавата!!!!!!!
74
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vanschnia minist.na BRD ne moje da kaje dali schte pomogne na bG ot hvalbi boiko nama nujda ot pari ima nujda da ama ne BRD pomaga na garzite i Pak schte pomaga garzite iskat i polu4avat pove4e ot 38 miliarda i nama da gi vraschtat na BRD garzite ne iskat da gi hvalat s iskat miliardi ta boiko i gerb u4etr se ot garzite ne ot afrikanzite tap narod slaba darjava boiko
73
21
 
3
 
! Отговори
до 43годишен преди 9 години
Точно, "хипотетично".А на практика беше един голям блъф - един копае дупка, друг я зарива да отчита "дейност". Сега може да няма изкопани 5 милина тона ненужни въглища, но имаме реална прдукция, изнасяна на реални пазари, срещу реални долари и заплати от 500 долара поне, а при соц.театъра заплатите бяха 20 долара, щото иначе нямаше кой да купи соц.***, и пак едва ги пробутваха!Въобще не ми сравнявай.
72
17
 
3
 
! Отговори
до кълвача преди 9 години
Обратното - сега живеем все по-добре, а при социализма живеехме все по-бедно и затова фалирахме 1989г. Множенето не зависи от стандарта, даже намалява с богатството, защото имаш по-големи амбиции върху по-малко деца - част от урбанизационния процес.Образовай се.
71
2
 
19
 
! Отговори
43годишен преди 9 години
Колега,факт е, че вероятно си бил дете и представа си нямаш какво произвеждаше България до 1989г. Ако досега \хипотетично/ се беше запазило това производство, при 8 милиона население не ми се мисли за каква Швейцария говорим!
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали наистина Борисов ги мисли тези работи или просто пробва дали ще мине номера. Всички знаят, че ние им трябваме като пазари, достъп до човешки ресурси и достъп до евтини материали и суровини.Тук се реализират чужди фирми в разнообразни сфери - производства,услуги;тук се реализират чужди готови продукти;тук се финансира с чужди средства срещу лихви; а добавената стойност се изнася в чужбина като печалба. Разбира се има и малко положителни страни цялата тази политика.
69
0
 
11
 
! Отговори
Дедо от Софийско преди 9 години
Ако продължим в тази посока, ще успеем", отсече той, което ПРЕДИЗВИКА ЗА ВТОРИ ПЪТ СМЕХА НА ГОСТА, след като в началото на брифинга Борисов го подкани: Заповядайте да ни похвалите!.---А па я си мислех дека само на мене ми смешно. А оно и Щайнмайер мислел като мене. Ха-ха!
68
1
 
17
 
! Отговори
калвача преди 9 години
Мамка му стара защо при тази прехвалена демокрация и пазарна икономика за 25 години народа живее все по бедна и по бедно. А при социализма от година на година народа живееше по добре и се множеше. Къде е грешката? ако има грешка така ли за 25 години не може да се поправи?Народе до кога ще спиш?
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заводът в Баховица е икономическа катастрофа,защото при това производство не е възможно да си избие вложенията!това да правиш коли не е като да търгуваш със сокове,захар или петрол на нашия картелиран пазар/визирам Г.Ганчев/.Дано следващият завод за автомобили у нас ,ако има такъв да бъде успешен икономически проект.