Борисов подкани Щайнмайер: Заповядайте да ни похвалите!

Подкани го и да направим германски завод за автомобили у нас
Обновена: 10 мар 2015 14:00 | 10 мар 2015 13:14, Веселина Йорданова
147
Борисов подкани Щайнмайер: Заповядайте да ни похвалите!
Снимка: БТА

И десните, и левите партии в България полагат огромни усилия за влизането ни в Шенген, подчерта премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в МС с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на официално посещение у нас.

Борисов напомни, че в тази посока гостът вече е направил изявление, че сме „доста близко“.

От думите и на двамата стана ясно, че икономиката е била сериозен акцент в разговорите. Борисов обяви и желанието си „цялостен автомобил“ да се сглобява в България. Дали ще е BMW, дали ще е Мерцедес, Порше, Фолксваген, премиерът нямал претенции.

„Ако продължим в тази посока, ще успеем", отсече той, което предизвика за втори път смеха на госта, след като в началото на брифинга Борисов го подкани: „Заповядайте да ни похвалите!“.

Премиерът разви идеята си, че правим гуми, стъкла, електроника, седалки, климатици и вместо само компоненти, може да се направи голям завод за една серия - „при най-ниските данъци и тази изключително квалифицирана и добре подготвена работна ръка“. Борисов разясни още, че в този случай българите, които работят в Германия, със сигурност могат да работят и тук.

Нашите задачи сме си ги свършили, сега очакваме колегите малко да помогнат и на България, защото времената са трудни, заяви още той пред германската делегация.

Провеждането на реформи във вътрешната политика и съдебната система е добра основа за привличане на инвеститори, коментира от своя страна германският външен министър. Гостът подчерта, че за това е необходимо пропуските в областта на обществените поръчки да бъдат преодолени. В изказването си Щайнмайер акцентира изключително на необходимостта от засилване на двустранните икономически отношения, като заяви, че потенциалът за икономически обмен на практика е много по-голям от реализираното.

На брифинга стана ясно, че Борисов не е пропуснал да запознае госта с идеята си за газов хъб у нас.

„Всичко съм го начертал, дал, обяснил и колегата е поел ангажимент не само в Германия, но и в Европа да помага за осъществяването на тези наши проекти“, каза българският премиер.

Борисов подчерта, че България заслужава това, защото сме положили огромни усилия и сме били лоялни евроатлантически партньори. Заслужаваме да бъдем третирани като такива и интересът ни да бъде защитаван в Европа, настоя той.

И Борисов, и Щайнмайер напомниха, че живеем в размирни времена и посочиха конфликта в Украйна, в Близкия изток, финансовите проблеми на Гърция.

В много приятелски отношения сме, отчете германският външен министър. По думите му и Германия, и България се опитват да се справят с предизвикателствата на днешното време.

„Заинтересовани сме да запазим европейския мирен ред, да работим за стабилността на ЕС, да продължим развитието на нашите икономически отношения“, каза Щайнмайер. По думите му 5 хил. германски фирми са намерили пътя към България в последните години.

В Германия пък живеят над 50 хил. българи, които работят и се чувстват добре, каза Щайнмайер и добави, че 7 хил. български студенти учат в страната.

Според госта цифрите говорят, че отношенията между страните стават все по-тесни. Търсим начини за още повече германски фирми, които да дойдат тук, увери външният министър на Германия. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е милиционер, няма какво да му се сърдим. Милиционерите знаят че парите идват от банкоматите.Ама около него няма ли и умни хора?
65
0
 
14
 
! Отговори
Жорж преди 9 години
Съвременен *** Балкански- и визия, и изказ , простотия , прави ни за смях и съжаление пред белите хора. А НАШЕНЦИ му СЕ РАДВАТ . Мутрата е бледа сянка на Господаря си Тодор Живков . Оня беше искрен в простотата си, а ТОЗИ смешно преиграва. Радвайте му се и страдайте .
64
1
 
2
 
! Отговори
78elitsa преди 9 години
''Жената е като колата - умееш ли да я шофираш , ум няма да ти я побере къде може да те заведе ".
63
6
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 9 години
"Ако сега се върне производството на бълг. от 1989г. сега на глава от население трябва да взимаме най малко 5000евро средна заплата"ХАХАХАХА, голям виц каза колега, сам ли го измисли?Аз обаче не се шегувах, казаното от мен е факт.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ще и задното гърне на БМВ да произвеждаме пак е нещо по добре отколкото нищото дето правим сега!
61
9
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
"От България годишно се изнасят 30млрд лева от инвеститори"Тотална Лъжа!!!Примерно цялата ишлеме индустрия за авточасти е 1 млрд всичко, печалбата е далеч по-малка и се реинвестира в България. А примерно Енергодружествата не са изнесли и лев - даже са на загуба, Еон даже избяга.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако сега се върне производството на бълг. от 1989г. сега на глава от население трябва да взимаме най малко 5000евро средна заплата!до 62 извинявай колега,много си заблуден!
59
1
 
3
 
! Отговори
браво! преди 9 години
До Анонимен - ДА СИ ПРАВЯТ ЗАВОДА В ГЕРМАНИЯ! ТУК ЩЕ РАЗВИВАМЕ БЪЛГАРСКОТО!Само така! И ние си го "РАЗВИВАМЕ". Виж как сме се "оправили". Супер е!
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нашия Боко е трябвало , не да предлага , а да му заповяда германски завод , за производсто на цялост автомобил може и да му е предложил и трите Порше , БМВ и Мерцедес , да си изнесат цялото производство в България , иначе германеца , да си подава оставката , нашия ще му я приеме до 5 секунди
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разпродаваш си активите, губиш си пазарите дори и собственият вътрешен, накрая чакаш инвеститори и похвали, но вместо това получаваш окупатори и редовно набиване по канчето.От България годишно се изнасят 30млрд лева от инвеститори(колонизатори)
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА СИ ПРАВЯТ ЗАВОДА В ГЕРМАНИЯ! ТУК ЩЕ РАЗВИВАМЕ БЪЛГАРСКОТО!
55
6
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
"Защо не идват заводи, производство?"Шегуваш ли се - в момента България чупи всякакви рекорди по производство и износ! Просто не се шуми много, хората си бачкат и си печелят тихо, зад не много лъскави огради. Прословутото соц.производство при Тошо Цървула ряпа да яде - просто тогава само за това тръбеше пропагандата, затова народа му се струва, че е било повече."500години не си мръднаха пръста за нас"Ние пъ все едно много сме си мърдали пръста за някого...
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да дойде...! Ама кой ще работи в тоя завод? Де ги тия квалифицирани кадри, дето ги бълнува Борисов? Всичко що годе читаво и работливо отдавна е започнало да се изнася! Кой по Германия, кой по Франция, кой оттатък океана! Вече и областните градове започнаха да опустяват...! Няма такъв град в България, който може да отговори на изискванията на голям автомобилен производител! Колкото до глуповатите реплики на бате Бойко - даже вече не са и смешни...!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
FANTAZIOR ILI GLUPAK
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, де, как може ТОВА НЕЩО да е премиер (2 пъти!!!), пък било то и на територия, населена от неповторимото българско племе?!?
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази година гумени уплътнители за стъкла, догодина цели стъкла! Догодина стъкла за автомобили, по-догодина цели автомобили! Не, не си е губил времето напразно охранителя, докато е пазил другаря от Правец.
50
0
 
16
 
! Отговори
шегички преди 9 години
Искаме от Германия автомобилен завод, пошегува се пожарникаря. Ще го имате, пошегува се и другаря Франк-Валтер Щайнмайер.
49
0
 
13
 
! Отговори
Речника на ..... преди 9 години
"фани *** за ..шлифера"...Ченгеджийски ........*** ЧИ ВЪЗПИТАН, ОБРАЗУВАН И КАЛТУРЕН ПРЕМИЕР СИ ИМЪМИИ
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е,като е такава корупция в Бълг. защо идват само лидъли,кауфлановци,метровци ЕРП-та и американси електроцентали!?? Тях не ги ли е страх от корупцията или съдебната система,питам?Защо не идват заводи, производство?Ами защото не влизаме в сметките на милия ни запад! им е бедна и слаба българия.точкаИ така докато свят светува,вярвайте ми. Забравяте ,че за 500години не си мръднаха пръста за нас!
47
0
 
14
 
! Отговори
Асеновец преди 9 години
Разстрел и след разстрела...червеи. Това заслужавате вие продажници и изедници народни