Чудиш се дали асансьорът е в ред? Виж му стикера!

Фирми декларират, че поддържат 50 съоръжения, а работят по 200
10 мар 2015 16:12,
4
Чудиш се дали асансьорът е в ред? Виж му стикера!
Снимка: архив, БулФото

От края на октомври ще започне паспортизация на всички асансьори в страната, като ще бъде създаден публичен електронен регистър на съоръженията. В него ще бъде включена пълната информация за техническото състояние на всеки асансьор – проверките, поддържащата фирма и справка за лиценза на фирмата, която го поддържа.

Това предвижда проектът за нов Закон за техническия надзор, представен днес от икономическия министър Божидар Лукарски. Текстовете са разработени съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, допълват от пресцентъра на икономическото министерство.

Всеки изправен асансьор ще бъде маркиран с холограмен стикер, на който ще бъде посочен и идентификационният му номер. „Липсата на такъв стикер ще е ясна индикация, че асансьорът не е безопасен и че е в сивата икономика“, обясни Лукарски.

По номера от стикера ще могат да бъдат проверени всички данни за асансьора с помощта на електронния регистър.

В Държавната агенция по метрология и технически надзор пък вече е създадена „гореща линия“, на която да бъдат подавани сигнали за проблеми с асансьори.

Данните на Агенцията показват, че около 75% от фирмите в бранша крият обороти и са в сивия сектор. Има фирми, които декларират поддръжката на 50 асансьора, но реално обслужват 200, коментира председателят на агенцията Стефан Цанков.

От изсветляването на сектора, за което трябва да помогне електронният регистър, се очакват допълнителни приходи от 16 млн. лева.

Освен промените, свързани с асансьорите, новият Закон предвижда още и създаване на камара на фирмите, които поддържат съоръжения с повишена опасност. Целта е осъществяването на паралелен вътрешен контрол на фирмите в бранша. Ще бъдат създадени и изпитни центрове, в които техниците да минават на тест, допълват още от Министерството на икономиката.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Божидар Лукарски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
НЕПАДНАЛИЯ ОЩЕ преди 9 години
Касиер съм на входа и от 8 месеца чакаме да ни сменят спирачно въже,имали много работа.С тази такса асансьор дето я вземат хептен се ошкембиха.Вземат големите кинти,а на монтьорите дават жълти стотинки.
2
0
 
0
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 9 години
ам те крушката отвили душманите ---да ги слагат фосфорисцентни стикерите , че инак пак неосведомени ще си мрем
1
0
 
1
 
! Отговори
бай Боре Холмса преди 9 години
асансьорите и сега си имат номера и досиета . СТИГА С ТЕЗ КАЛПАВИ ПРИКАЗКИ ОТ НЕКАДЪРНИЦИ , МАЙ ИСКАТ САМО СЪБИРАЧИ НА ТАКСИ ДА ОСТАНАТ В БРАНША , ДА НЯМА АСАНСЬОРАДЖИИ . САМО ГАЙКАДЖИИ ДА РАБОТЯТ . АСАНСЬОРИТЕ ОТГОВАРЯТ НА БЪЛГАРСКИТЕ СТАНДАРТИ ,КОИТО ОЩЕ СА ДЕЙСТВАЩИ , НЕ ПРАВЕТЕ ХОРАТА НА БАЛАМИ ЗАРАДИ ДВАМА уж ,,ПРОИЗВОДИТЕЛИ ,,, . *** сте отвсекъде ,бе