Нежно начало под крилото на Борисов: Бъчварова пое МВР

Депутатите я избраха и гласуваха оставката на Вучков
Обновена: 11 мар 2015 14:08 | 11 мар 2015 12:17, Екип на Dnes.bg
83
Нежно начало под крилото на Борисов: Бъчварова пое МВР
Румяна Бъчварова Снимка: архив, БТА

Веселин Вучков вече не е министър на вътрешните работи, а поста пое Румяна Бъчварова. Това стана с гласовете на 139 депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ и БДЦ. 68 народни представители от БСП и ДПС бяха против, а „Атака“ не участва в гласуването. Един независим се въздържа.

Още по темата

Минути преди да бъде избрана новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви престъпността и корупцията сред основните проблеми пред МВР.

Пред депутатите Бъчварова обясни, че е приела номинацията с ясното съзнание, че в МВР има нужда от реформи и че има достатъчно капацитет на професионално ниво.

„Приех номинацията, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена и разработена и няма никакво съмнение за посоката“, каза още новият министър. Тя допълни, че държи много да има резултати.

„Основните проблеми са битовата и организираната престъпност, корупцията в МВР и купуването на гласове, борбата с корупцията в обществото и реформата“, каза Бъчварова. Тя обяви МВР за лицето на държавността. „Ако не го направим по-красиво, няма да успеем“, обясни още тя.

Новият министър призна, че от дебатите около избора й е забелязала, че за депутатите две са важните неща – че е жена и че приоритетите на МВР са общи за всички.

Премиерът Бойко Борисов също се пошегува с пола на новия вътрешен министър. „Толкова години сме работили заедно, никога не съм делил хората на мъже и жени. Но днес сутринта, когато тя ми каза: „Нали няма да кажеш в биографичната ми справка коя година съм родена, разбрах, че е жена“, призна той.

Както Dnes.bg писа, Вучков се оттегли като вътрешен министър в сряда, 4 март, след като се оказа, че Министерският съвет няма да подкрепи предложението му да започнат процедури по смяната на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и на ДАТО.

Като мотиви за решението си Веселин Вучков посочи недоверието на премиера Бойко Борисов в него и съпротивата му срещу смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и на Държавната агенция „Технически операции“ Цветан Китов.

Основният му аргумент беше правно становище на Министерския съвет, според което Лазаров не може да бъде сменен въпреки влезлите в сила промени в Закона за МВР, според които отново президентът ще назначава главния секретар, защото заема мандатна длъжност.

Оставката на Вучков съвпадна с посещението на шефа на ФБР Джеймс Коми в София. Тя беше приета веднага от премиера Борисов, който пък се оплака, че му въртят „ченгеджийски номера“ и го държат „за шлифера“.

По-късно той номинира за поста вицепремиера Румяна Бъчварова и призова Лазаров и Писанчев да подадат оставки, въпреки че преди това твърдеше, че двамата се стараят и си вършат работата. Те го направиха в петък.

Министър-председателят обаче не поиска оттеглянето на Китов.

Проследете как минаха дебатите преди гласуването във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Е,и Агата Кристи не е била в Скотланд ярд...
45
2
 
1
 
! Отговори
Яшко от махалата преди 9 години
Ми нали България щяла да се възходи,благодарение на жена.Или поне такива са предсказанията на най-доказаните ясновидци.Защо да не е тази жена,какво и е?Тя да си върши работата пък другото ....
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само слепец не знае че на пинокио банкянски му диктуват американците кого да слага и махаи гербавите дупедати дето са правят на ощипани и камарилата около тяхкакто правилно казва бай-*** аку му рекат и магаре ще сложи за министърили както казваше един американски президент за един диктаторда той е бясно куче но е наше кучетова е
43
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
След като назначиха жена за шеф на МВР, очаквам в скоро време Евгени Минчев също да заеме пост в държавното управление!
42
2
 
10
 
! Отговори
Кво става преди 9 години
ПОД крилото на Бойко?Ми цуци де ще е? Отгоре?Че то стана тройка.
41
1
 
8
 
! Отговори
червена нишка преди 9 години
Периодът на Румяна Бъчварова ще премине като червена нишка през историята на МВР!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 30.07.2014 г. служители на Държавна агенция Национална сигурност проведоха операция на територията на София и страната, в хода на която е неутрализирана организирана престъпна група, осъществяваща престъпна дейност свързана с трафик на хора продажба на новородени.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-сетне ша са наебат в това Министерство както трябва
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една тиква начело на таз държава , на простаците им харесва тя да ги управлява !
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поне полицаите ще си отпсуват на воля
36
3
 
13
 
! Отговори
RADOSLAV19R0 преди 9 години
КОГАТО МЕНЗИСЪТ МИНЕ В НАСТЪПЛЕНИЕ, РАБОТАТА СЕ РАЗСШЛЯКВА, ВСИЧКИ МЕЧТАЯТ ЗА ПАТРАВАТА "ЖЕЛЯЗНА ЛЕЙДИ", А В КРАЙНА СМЕТКА ПАК ЩЕ ПОЛУЧИМ ВИЕЩИЯТ С КУЧЕТА "ИЗМЪЧЕН" БАНКЯНСКИ САМОВЛЮБЕН ЕДИНАК !!!
35
0
 
5
 
! Отговори
Владко преди 9 години
До жена: Напълно подкрепям.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали се сещате кой в действителност ще ръководи МВР-Боко и цвъко без съмнение.
33
0
 
19
 
! Отговори
жена преди 9 години
Нали няма да кажеш в биографичната ми справка коя година съм родена, разбрах, че е жена.Явно Бъчварова има комплекс щом си крие годините.Уважаващите себе си жени,широко скроените и некомплексирани се гордеят с годините и мъдростта, която са натрупали.Бъчварова не е от тях.ББ сам признава,че без него нищо не става.Госпожата,подобно на Фандъкова е "красивото лице" на мафията-мутри.
32
0
 
19
 
! Отговори
помнете ми думата преди 9 години
Колкото и да ми я хвалите тази жена, не е за нея тази работа.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално. Пада си по жени пича...пък и те по-нежно му прибират ***.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
край с МВР в България , Полиция вече няма да се почват кражби,убийства,отвличания и.т.н
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента България се управлява от Бизнес-Контингент
28
2
 
10
 
! Отговори
ДО политоложчето преди 9 години
Соросоидче ще използвам един ваш израз: НЕ ЧАКАМ ПАРИ КАТО ВАС И СИ ПИША КАКВОТО СИ ИСКАМ!
27
1
 
12
 
! Отговори
КГБ преди 9 години
Цветелина Стоянова, бивш съдружник на Румяна Бъчварова във фирмата "Маркет Линкс" е била задържана при пазена и до този момент в пълно мълчание акция на ДАНС."На 30.07.2014 г. служители на Държавна агенция Национална сигурност проведоха операция на територията на София и страната, в хода на която е неутрализирана организирана престъпна група, осъществяваща престъпна дейност свързана с трафик на хора продажба на новородени.