Синдици в КТБ ще има, НС гласува експресно законови промени

Поправките ще са окончателно готови следващата сряда, съобщи премиерът
Обновена: 12 мар 2015 19:16 | 12 мар 2015 19:09, Миглена Иванова
43
Синдици в КТБ ще има, НС гласува експресно законови промени
Снимка: архив, Булфото

Парламентът експресно ще гласува промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които ще се позволи назначаването на синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерството на финансите, където се състоя среща между него, финансовия министър и депутати от парламентарно представените партии. На срещата са обсъждани детайли по текстовете.

Депутатите и утре ще продължат работата си по конкретните законови промени. През почивните дни те ще бъдат разгледани от парламентарните комисии, за да може да бъдат окончателно гласувани от Народното събрание следващата сряда (18 март), обясни Борисов.

Предвижда се синдиците да заменят квесторите в КТБ, които бяха назначени от Българската народна банка (БНБ), поясни пред журналисти след брифинга депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Припомняме, че още вчера премиерът заяви от парламентарната трибуна, че иска назначаване на временен синдик в КТБ, за да се спре разграбването на банката. Още същия ден Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) внесе искане в Софийски градски съд, което обаче днес е било отхвърлено.

Междувременно депутатите започнаха консултации с финансовия министър Владислав Горанов за конкретните текстове, които да позволят синдик да влезе в банката.

Всички партии от парламента ще подкрепят законодателните промени, стана ясно още на брифинга. От Реформаторския блок продължават да настояват за международно разследване и отчетност при осребряването на имуществото на КТБ, коментира Петър Славов.

Мая Манолова от БСП допълни, че основен кредитор на финансовата институция е държавата, което означава, че се „бърка в джоба на данъкоплатците”. Тя допълни, че с промените в закона ще се даде възможност и да се контролира цялото производство по несъстоятелност на банката, включително и дейността на временния синдик.

„Кредиторите на КТБ имат право да имат пълна информация за това, което ще се случи оттук и занапред по приключването на несъстоятелността на банката. Ще участваме активно по изясняването на всички въпросителни защо се стигна до тази ситуация”, каза Манолова. Тя допълни, че има въпросителни около дейността на назначените от БНБ квестори. 

Още за казуса с КТБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
И кои ще са синдиците пожарникарче. Останаха ли неуредени твои държанки
34
0
 
0
 
! Отговори
Ред Арми преди 9 години
Ще има, как иначе да оберете и останалата част от влоговете на хората МИШООООЦИ
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mnogo beshe uhilen ama v posledno vreme mu se reve idvati vremeto mojesh dasi siguren rano ili kasno i ti i tvoiota shika '' gerb'' shte platite za vsichko koeto ste okrali za vshichkoi
32
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
................................
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !, Джордж Оруел.
30
2
 
6
 
! Отговори
ЛАЛЕ преди 9 години
Думите Бойко взе парите, които се появяват в делото за сръбския наркобос Сретен Йосич имат и своя финал. И той е ...до Варненеца нищо не е стигнало. Съществуването на лице с псевдонима Варненеца е абсолютен факт, потвърдиха запознати с оперативното дело. Това е най-голямата въпросителна. Оттам може да се разплете много за случая, твърдят те.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A ne vi li e hrumvalo che BB gi sluchka zachoto ot USA sa obechali da go pazat ot Sretan?
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който се е хванал с с хората без история зад океана е попаднал в следната ситуация: гражданска война, много цивилни жертви, съспана икономика и в крайна сметка робство по спиралата на безкрайната задлънялост.Робството е съпътствано с геноцид върхи народонаселението.Примери:ИракАфганистанУкрайнаБългария
27
2
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Основната атака на банката започна, когато в България дойде Маккейн и после от Америка се ББ и 3 дни обикаля и вика как ще вземе 6 000 000 000 заем и ще повика МВФ. Какво ли целят сега!
26
2
 
7
 
! Отговори
Като видиш ВЪШКА преди 9 години
Въшка ли?Ще ми смуче кръвчицата?Мамицата и, мачкам и кратуната като тиква.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно герберастите целят да дооткрадната, това което е останало от КТБ. Лично Борисов и Рашидов иницираха атаката срещу КТБ - след техните интервюта по слугинската БТВ хората се психясаха и хукнаха масово да си теглят депозитите.
24
4
 
0
 
! Отговори
Radost преди 9 години
edin mlad bg programist napravil apps za shapki - probvash, gledash se s kakva shapka iskash da si - i hop porachvash , plashtash i idva v post box u doma, offica :)mnogo hubav apps! ti kakva shapka si izbirash, Mig?
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Koi sche ja kupuva taja Banka
22
11
 
0
 
! Отговори
Bb преди 9 години
Bravo boiko samo taka nastapi gi masnizite okolo tebe bes tebe boiko sa sagubeni natisni gi sa pensii saplati i naroda schte te saobi4а Kakto oschte toscho jivkov spomenavat
21
3
 
13
 
! Отговори
знайко преди 9 години
бате бойко,кажи кои са ти стопаните? та да знаеме каде са парите на КТБ.
20
3
 
3
 
! Отговори
kapi преди 9 години
ei, mnoo sa zle tea ora - nemat shapki na glavite, vse sa nerveni.prezdenta nema chetnik na glavata, premiera nema chetnik na glavata, ministerite nemat chetnik na glavite, prostudiavat se, izmrazvat im ushite, hepten ne chuvat posle, ochite im se nasalziavat ot studa...ecomin-tera nema chetnik na glavata, gleda roshavo i zlobno ot studa, razvitata min-terka i tia bez chetnik na glavata rine snega zlobno, zdravnobolnia min-ter bez chetnik na glavata...nemat darjavna uniforma i chetnik za glavi?
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата фалира и АЕЦ Белене но сега държавата виси с най-малко 1 милиарда евро.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Буда защо вдигаш данъци и такси , а доходите не , защо взимаш 10 процента от спестяванията на хората , защо направи смяната на шофьорските книжки от 10 на 5 години, защо искаш да вземеш 10 процента от пенсиите на работещите пенсионери , защо приватизирахте парите на КТБ и направихте така че народа да ги плаща, защо държавата ни е неадекватна при дъждове и снеговалежи и още много защо защо защо ?????????????????????????????????
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pitam nie kakvo pravim pichem si..
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Синдици в КТБ ще има , щом Буда и компания поделиха парите