Комисията за КТБ нямало да изслушва Цветан Василев

Атанасова иска оставката на шефа на БНБ заради кризата в банката
15 мар 2015 10:50, Анисия Иванова
48
Комисията за КТБ нямало да изслушва Цветан Василев
Снимка, архив Булфото

Председателят на новосформираната временна парламентарна комисия „КТБ” Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че поверената ѝ комисия ще провери всички факти и обстоятелства около банката между 2009 г. и 2014 г. Това каза тя пред bTV в предаването „Тази неделя”.

В началото на март депутатите създадоха временна анкетна комисия, която да проучи действията на държавните органи и институциите, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009 г - 2014 г. Предложението беше внесено от депутати от всички парламентарни групи, а Десислава Атанасова от ГЕРБ я оглави.

Депутатът от ГЕРБ допълни днес, че комисията няма да се опитва да изземва функциите на прокуратурата.

Още по темата

"Цветан Василев няма да бъде поканен на изслушване, защото няма качеството на лице, което е осъществявало контрол върху дейността на КТБ. Ние ще изслушваме единствено и само длъжностни лица от институции, които им е вменено по закон да упражняват контрол”, обясни Десислава Атанасова.

„В никакъв случай няма да се правим на прокуратура, наясно съм с разделението на властите. Разчитаме на прокуратурата и на службите за сигурност, които също имат ангажимент и ще бъдат изслушвани в комисията”, посочи Десислава Атанасова.

По думите й, сред първите изслушани в комисията ще бъдат Иван Искров и подуправителя на БНБ Цветан Гунев, както бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев. Въпреки че в комисията ще бъдат поканени „всички, които имат отношение”, Атанасова така и не отговори дали ще бъде разпитван и бившият премиер Пламен Орешарски. „Орешарски винаги говори като външен човек за процесите в България. Неслучайно в един момент БСП се отрече от премиера, когато се обсъждаха и КТБ, и актуализацията на бюджета”, припомни тя.

Атанасова поиска оставката на гуверньора на Централната банка Иван Искров заради кризата с Корпоративна търговска банка.

„Започваме с БНБ, защото тя е отговорна за надзора на банките в България. Именно неупражняването на контрол е причината за настоящата ситуация”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

„Възможно е и да променим предмета и да продължим проверките и към 2015 г., особено след последните разкрития, че разграбването на банката продължава”, коментира Атанасова.

Надявам се Иван Искров най-накрая да оцени кой е достойният начин да си тръгне от поста. Няма нужда от какъвто и да е натиск, ако човек разчита правилно посланията, да си тръгне, коментира още тя.

Тя заяви, че всички, които имат отношение, ще бъдат поканени и ще бъдат изслушани. Комисията има 3-месечен срок за работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 44:тези жени са подбрани с психологически портрет изработен в братско ЦРУ -не се шегувам.Подбират се прости,упорити,алчни и без морал.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако искаш на едно нещо да не му се види края,назначи му комисия!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази жена е много отвратителна, но по-лошото е, че не блести с умствени заложби и се чудя на Борисов, как може той самия да се компрометира с такива недодялани кадри.
32
0
 
6
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
ТАЗИ КАКА ПАК СЕ Е НАКИПРИЛА. ОПРАВИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО , СЕГА НЯКОЙ ДРУГ СЕКТОР Е СГРЕШИЛ И ГО Е НАРОЧИЛА.Е СТИГА ДЕ . МАЛКО СРАМ ИМАЙ.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази *** за коя се мисли
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дялан камък е Десито!Оправи Здравеопазването!Сега ще оправи и КТБ-то,банковото дело в България,а утре министър на правосъдито може да стане,пък що да не е и на отбраната!То щото едни неща,като ги нема,най-лесно се управлеват!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно, как така ще изслушвате Цв.Василев?! Нали ще вземе да разкаже за поср...ните ви ***! На всички, и най-вече на твоите босове, десиславке... Няма какво да изслушвате, ами направо запрятайте ръкави и почвайте, така, да замазвате, за замазвате... Някой дали вярва, че за друга работа е създадена и тази комисия?
28
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"...ако човек разчита правилно посланията, да си тръгне,",но Вие все още си "натискате парцалите" и заемате место в НС на хора ,които са много,много по-компетентни от Вас.До къде стигнахме унас -такива като тази да ни управляват-. Срам.
27
0
 
9
 
! Отговори
ерудит преди 9 години
това чудо десе *** оправи здравеопазването въпреки нищо незнаенето се га банковата система във финансите е маного далеч отминус 500 чудеса стават в прогнилата ни система
26
0
 
11
 
! Отговори
Ъъъ преди 9 години
Герп ще остави светла диря в българската история с новаторския си подход за използване на капацитета на българската жена, а Десислава Атанасова ще остане незабравим пример за интелект, който с еднакъв успех се справя с проблемите на здравеопазването и банковото дела. Министър Ненечв да трепери за поста си: скоро тя ще е и новият министър на отбраната.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИСКАМ ДА ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРОЙНО ГЛАСУВАНЕ ЗА БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ С ЕГН И УНИКАЛНА ПАРОЛА.ПЪРВО ГЛАСУВАМ ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ В ПОРТАЛ СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ ИЛИ НА КОМПЮТЪРНА УРНА.ТРЕТИЯ ПЪТ В СПЕЦИАЛЕН ПОРТАЛ, КОЙТО ДОСТЪП ИМА САМО ИЗЯВЕНИ ЖУРНАЛИСТИ И ХОРА ОТ ЧАСТНИЯ БИЗНЕС.НАКРАЯ ГЛАСУВАМ В ПОРТАЛ-СОБСТВЕНОСТ НА БРЮКСЕЛ.ВСЕКИ ПЪТ НОМЕРАТА НА ПАРТИИТЕ В ДИГИТАЛНАТА УРНА ИЛИ ЕЛЕКТРОНЕН ПОРТАЛ ДА СЕ МЕНЯТ, ЗА ДА НЕ МОЖЕ НЕУКИ И БЕДНИ ХОРА ДА БЪДАТ ПОДВЕЖДАНИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ПАРИ.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Atanasova kato min na sdraveto ne e dala oschte obasnenie kasa sa is4esnali 26 miliona ot sdravna kasa kam Men. Na sdraveto kade sa 26 miliona atanasova
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A naroda iska ostavkata i na tazi i na vsichki gerbarasti vodat stranata ni kam naciolalna katastrofa..
22
1
 
20
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Десито Атанасова се чудя с кой си го надиндяква в крайна сметка... с на Пеевски, с на Василев, с на Тиквата или обича четворка в крайна сметка за да има огромната доблест да каже пред народа, че Василев няма един вид никакво отношение с КТБ.Поредната *** на герберастите, която иска да ни качи на клона с папагалите.
21
0
 
4
 
! Отговори
do 29 преди 9 години
Nama imach si 16 ml
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки да остави по 20 лева под клавиатурата! След час ще мина да ги взема!Искрено Ваш Боко!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kato tolkova mu e i kogata i akala takiva che go provalat koeto i pravat reitinga mu se srivaaaa
18
0
 
10
 
! Отговори
PILOT преди 9 години
Понеже прокуратурата прави както задуха вятъра, затова парламента трябва да разслвдва една от най големите кражби в БГ , а народа мизерства ли ,мизрества !!!
17
0
 
5
 
! Отговори
do 21 преди 9 години
Vaobche ne mi puka koi ch....ka BB ako vaobche go pravi..puka mi za stranata mi za semeistvoto mi i decata mi.taa kato iska da e ku...va ok da se ch ka a ne da me upravlava
16
2
 
14
 
! Отговори
PILOT преди 9 години
Очевадно и герб са яко в играта, щом са сложили тази начело на тази важна комисия !!!