Не бива да оставяме да разграбят КТБ, твърд е Борисов

Още днес предлагат служебен синдик на банката
Обновена: 12 мар 2015 17:11 | 11 мар 2015 12:54, Камелия Цветанова
23
Не бива да оставяме да разграбят КТБ, твърд е Борисов
Снимка: архив, Reuters

Премиерът Бойко Борисов призова парламентът да изпрати писмо до ВСС, с което да припомни колко време правителството се опитва да назначи служебен синдик на КТБ, за да защити парите, които отпусна държавата на банката за изплащането на гарантираните влогове.

„Не бива да оставим да разграбят банката, наложително е бързо това да бъде направено“, заяви той от парламентарната трибуна и призова за съдействие и опозицията.

Борисов съобщи, че още днес ще бъде предложен съдебен синдик на КТБ.

Преди ден стана ясно, че със 733,8 млн. лв. (28,6%) са намалели активите на КТБ през последното тримесечие на 2014 г., като спадът се дължи главно на направени прихващания.

Така към края на миналата година активите на банката са се стопили до 1,83 млрд. лв., става ясно от консолидирания отчет на групата на КТБ. Към септември те са били 2,57 млрд. лв.

Премиерът днес припомни, че държавата вече е най-големият кредитор на банката.

„Милиарди й дадохме ние и ще се окаже накрая, че вложители са се обезвъзмездили, а държавата няма да има нищо“, предупреди той.

Борисов смята, че са наложителни спешни законодателни мерки за защита на обществения интерес, като се доразвие уредбата на банковата несъстоятелност и се обмисли възможността след отнемането на лиценза съдът да назначи временен синдик.

„Надявам се това да стане колкото може по-бързо, в рамките на седмица всичко това да се направи и да е със стара дата“, призова той в парламента.

Според него не e изключено да има злоупотреби. Борисов призна, че е притеснен, защото когато става въпрос за стотици милиони, може и „някой квестор да си сложи главата в торбата, дали ще го осъдят, кога ще го осъдят“.

Заради това той предупреди, че ако някой от квесторите си е позволил каквото и да било действие извън правомощията му, финансовият министър Владислав Горанов ще сезира прокуратурата. „Ние очакваме поне милиард и половина да си върнем от това, което сме дали като държава“, добави премиерът. По думите му той не иска да влиза в прекарания със съдебната система, но парламентът може да помогне.

„Забавянето с 3-4 месеца означава квесторите да разпродадат имуществото и ние нямаме възможности да реагираме, това е проблем, по който се надявам да ни подкрепите“, обобщи Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
ne se mesia -
17
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 9 години
Че по време на предишното правителство на тоя всички държавни предприятия и общините гербаджииски бяха длъжни да си държат сметките там. Това нещо дали е било безвъзмездно.КТБ е кражбата на 21век и се извърши от всички "политически лидери" в комбина с Пеевски и Цветан Василев. И телевизиите намазаха добре за това вече скандал няма. На българите им изчезнаха едни 4млрд. лева но никой няма намерение да влиза в затвора. В такива случай войсаката е излизала от казармите обаче сега ...
16
3
 
5
 
! Отговори
ЗАГРИЖИЛ СЕ преди 9 години
КАКТО Е КАЗАЛ НАРОДЪТ- "КРАДЕЦЪТ ВИКА: ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА". ПОМНИМ КОЙ РАЗКЛАТИ БАНКИТЕ /КТБ И ***/ ОТ ВАШИНГТОН СЛЕД КАФЕТО В КЪРДЖАЛИ - ЕТО ТОЯ, ДЕТО ВИКА "КОЙ". САМИЯТ БАТ ВИ БОЙКО. А СЕГА СЕ ПРАВИ НА ОЩИПАНА ГОСПОЖИЦА. ОТВРАТ!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ми звучи като "Извади го, по-навътре"...........
14
2
 
3
 
! Отговори
Truncho преди 9 години
След като се забавиха половин година с манипулиране и разграбване, даже и поредния вътрешен министър смениха, сега ще показват загриженост. Или може би страх, че ако нещо е останало, да не би да отиде в друг джоб.
13
2
 
4
 
! Отговори
me преди 9 години
Нещо не разбирам, на какво основание очаква да си върне каквото и да е от КТБ след като той и министрите му лично и целенасочено я фалираха?! Как се възвръщат пари от неработеща банка? Или какво, идеята беше да я "пофалираме малко, за да я заграбим, пък като я вземем, тя ще се оправи и пак ще ни изкарва парички". Еми не става така Боко. С банките, веднъж фалираш ли я, няма повече печалба от нея. Хората си взимат парите и ги влагат другаде. Да сте мислили преди да я фалирате! Крадци!
12
2
 
2
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Малко уточнение ТИКВО,не бива да ви оставя МЕ, да я разграбвате.
11
1
 
4
 
! Отговори
знайко преди 9 години
бат бойко що не си признаеш че не ти а ДС.и ДАНС.управляват БЪЛГАРИЯ?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боцко те го разграбиха вече!
9
1
 
6
 
! Отговори
знайко преди 9 години
бат бойко!що не кажеш кой прибра рестото от 4_ри.милиарда на цветан василев?
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да попитам, защо като не работи банката ти променят лихвения процент на парите които имаш да им връщаш, т.е. ти не можеш да си удължиш договора, но те могат да ти променят условията.
7
1
 
6
 
! Отговори
eмо преди 9 години
Хахахах че той Пеевски вече изнесе каквото беше ценно
6
2
 
14
 
! Отговори
ЯВОРЧО преди 9 години
Да не забравяме швейцарците които предложиха НА ПРАВИТЕЛСТВОТО до 30 дена да намерят ВСИЧКИ ПАРИ. ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМ ОТКАЗА !!!!!! ЗАЩО ЛИ ???????.СИГУРНО ЩОТО ДВЕСТАТА КРАДЕЦА ВСИЧКИ ГИ ЗНАЕМ
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как се опазва нещо дето го няма ?
4
4
 
10
 
! Отговори
граматик преди 9 години
Милиарди й дадохме ние и ще се окаже накрая, че вложители са се ОБЕЗВЪЗМЕЗДИЛИ, а държавата няма да има нищоДругарю Винету, не използвайте думи, които не знаете какво означават, че ставате малко смешен :) "Обезвъзмездили" ( ако има изобщо такава дума ) предполага въпросните лица да не са получили нищо. Когато хората си получават парите те обикновено стават ВЪЗМЕЗДЕНИ :)
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че те вече е опоскана. Затова ББ сега се сети.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставки на Борисов, Цацаров и Искров
1
1
 
2
 
! Отговори
aliosha, rodopski преди 9 години
bravo na neznainite bg piloti i neznainia bg miren minister - a moje bi da sa bili amerikanski pilotite ili putinski?ama mnogo pomognaha na selata Ahriansko i Gorno prahovo :-)