Най-после почит към таланта: Държавата награди звезди!

Рашидов отличи Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров
Обновена: 31 мар 2015 13:59 | 31 мар 2015 12:15,
22
Най-после почит към таланта: Държавата награди звезди!
Гуджунов и Грънчаров на бенефис преди 6 години. Снимка: БулФото, архив

До месец държавата ще започне да връчва награди на големите български творци. Те ще са за заслуги, а призьорите ще бъдат селектирани от специална комисия към Министерството на културата. Неин председател ще е Иван Попйорданов, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов.

Още по темата
Връчването на награди за заслуги на българските творци е залегнало в специален закон, приет по време на първия мандат на Рашидов като министър. Наредбата за него и задействането му обаче става възможно едва сега.

Министърът обясни, че е трудно отсега да се каже кои ще са призьорите. Той все пак попита дали има спор какво са направили за културата ни Стоянка Мутафова и Татяна Лолова. "Или някой голям певец като Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова или някоя оперна певица", каза той.

Като първа крачка, която ще предшества връчването на големите награди за заслуга от страна на държавата, днес Рашидов отличи с приз и парична награда две от звездите на музиката у нас – Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров. Двамата са част от легендарното трио Бо Бо Бо, в което навремето пееха с покойния Боян Иванов.

Гуджунов не успя да пристигне в Министерството на културата, за да вземе наградата си. От месеци той е тежко болен и мизерства с инвалидна пенсия. Заради незавидното му положение много от неговите колеги направиха благотворителен концерт, а някои дори му дариха средства. Днес наградата от негово име взе синът му Християн Гуджунов. Баща му е изпълнител на хитовете "Хора и улици" и "Надежда".

Борислав Грънчаров, който също се бори с коварна болест, сам взе наградата си, придружен от дъщеря си Мария Грънчарова. Отличието и на двамата се дава за изключителния им принос в музикалното изпълнителско изкуство. Грънчаров е имал турнета в чужбина, живял е дълго в ГДР и е направил много популярни песни в българската естрада.

"Нагледахме се на тежки старини на наши приятели и любимци", каза министърът. Според него, ако една държава не може да обърне внимание на хората, които са дали много повече, отколкото са получили, не е държава.

"Това са били кумирите на това общество, те са били мъката и радостта му", каза преди връчването на наградата Рашидов.

Грънчаров пък отвърна с благодарност за жеста към неговото поколение, което колегите му чакали 25 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMI NAPRAVO ZA NOBEL PLACAT TEZI KOMUNISTICESKI LEKETA--ESTRADNI ZVEZDI.A TEZI TEATRALNI DARTI BOKLUZI NAPRAVO V ADA ZAEDNO S MINISTARA IM,KOITO NIAMA PET LEVA DA SE OBRASNE I DA SE IZKAPE PONE VEDNAG GODISHNO