Борисов се завръща към образа от първия мандат

Изминалият март бил тежък и за управляващи, и за опозиция, смятат анализатори
Обновена: 6 апр 2015 14:08 | 6 апр 2015 13:51, Анисия Иванова
107
Борисов се завръща към образа от първия мандат
Бойко Борисов. Снимка: архив Булфото

През март премиерът Бойко Борисов успешно се завръща в образа на първия си мандат – с пряка намеса в различни сектори и все по-чести публични прояви, сочи анализ на института "Иван Хаджийски“.

Според анализаторите изминалият месец беше тежък и за управляващи, и за опозиция.

Тръгнаха масови обвинения срещу ГЕРБ в задкулисие, и особено в разбирателство с ДПС. Бедствията със снеговалежите подкопаха в голяма степен рекламната теза за "стабилизираната държава“. Казусът "Сърница" провокира коментари, че коалицията с РБ далеч не е толкова твърда, колкото се обясняваше досега.

През март се създаде впечатление за динамика на отношенията по върховете на управляващата коалиция. Балансите на премиера Бойко Борисов в собствената му партия и в управленската коалиция ще стават все по-сложни. Според анализаторите оставката на вътрешния министър Веселин Вучков представляваше пряк натиск върху премиера, който той успешно отби. Изборът на Бъчварова е показателен за намерението му лично да поеме контрол върху сектора за сигурност. 
 
Вече имахме много примери за бавните, но последователни опити на премиера за отдалечаване на Цветанов от властта. Тези примери се умножават, дори до признанието на Цветанов, че кандидатурата на Бъчварова не е съгласувана с него. На събранието на актива на ГЕРБ в Пловдив Борисов изрично подчерта, че Цветанов е „човекът след мен“ и напомни никой да не го „прескача“. А това е друг тип реторика в сравнение с неотдавнашното време, когато Борисов обясняваше, че "партията е на Цветанов“. Делото срещу Цветанов е казус, който тепърва ще има развитие. 

Според анализа президентът Плевнелиев също даде заявка за ключово участие в българската политика с предложението си за изборните правила. Референдумът е казус с висок залог – при успех отваря пътя към кандидатура за втори мандат, при неуспех – за търсене на отговорност.

Март бе тежък месец и за РБ. Атакувани са самите основания за възникване и съществуване на РБ: моралният кредит и реформаторският потенциал. Появи се метафора за модела "свой" (вместо модела "кой“). На този фон като че ли РБ не демонстрира единна воля. Отделните министри сякаш "тичат" в различни коридори. Наново избиват вътрешни противоречия.
 
Конгресът на БСП не доведе до пряк сблъсък Миков-Станишев. Въпреки съпротивата на голяма част от местните структури, повечето от уставните предложения за централизация на партията бяха приети. Утвърден е "ляв курс", със силен проруски акцент. "Брюкселският" дневен ред на левицата, защитаван от Станишев, остава на заден план - поне засега.
 
АБВ навлезе в тежка криза след историята с новия заем. Ако Първанов е предполагал, че с Борисов ще имат постоянен контакт и съгласуване на политиката "на високо равнище", е сгрешил. Затова и настоява за лидерска среща, която трябва да покаже еднаквия статут на двамата. Ако АБВ в крайна сметка спре да подкрепя Борисов, ще признае провала на идеята за "социален коректив". Ако продължи - все повече ще започне да изглежда в масовото съзнание като "патерица" на Борисов.
 
Планираните от ДПС кандидатури във всичките 265 общини означават разширяване на електоралната география - процес, станал особено видим на парламентарните избори през 2014 г. ДПС атакува мнозинството и призовава за преформатирането му, но няма интерес от предсрочни парламентарни избори заедно с местните, защото това би създало допълнителни проблеми в структурите му.
 
ПФ сякаш влиза в дрехите на старата "Атака" и предизборно усвоява изоставени политически територии, но разикализацията е главно при НФСБ, а не при ВМРО. По всичко личи пък, че новопоявяващата се партия на Велизар Енчев ще се позиционира по-скоро в социалната, а не толкова в националната ниша. 

Според анализа на института през март се наблюдава изостряне на напрежението в международен план. Последният месец донесе усещане за едновременна активизация на Русия и на САЩ. Международното напрежение доведе до нежелан, но реално увеличен военен риск, въпреки че споразуменията от Минск "замразиха" конфликта. Тезата за хибридна война все повече се налага като водеща интерпретация на отношенията Русия-Запад.
 
САЩ търсят мост към Иран, но срещат категоричното несъгласие на Израел, а и на собствената си опозиция. Готови са на диалог с Асад, но предизвикват Турция. Подкрепят логистично операцията в Йемен, но рискът е конфликт да се проточи и разпространи.
 
Русия пък провежда най-мащабните военни маневри за последните 40 години. Договорът за защита на Южна Осетия и преговорите с Киргизия за присъединяване към Евразийския съюз са стъпка към консолидиране на постсъветското пространство. Путин предложи и валутен съюз с Беларус и Казахстан. Русия изрази и интерес да се присъедини и към инициираната от Китай и посрещната със скептицизъм от САЩ Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции.
 
Напрежението Запад – Русия провокира съществено разделение в Европейския съюз и допринася за усилваща се турбулентност в глобалния свят. Седем страни – Испания, Италия, Австрия, Гърция, Унгария, Словакия и Кипър, се обявиха против удължаване на досегашните санкции срещу Русия. Две страни се колебаят близо до тях (Малта и Люксембург). Други страни, като Великобритания и Полша, са готови да допълнят санкциите с нови. Центристка позиция заемат Франция и Германия. Русия се опитва да елиминира и възможността за общ антируски фронт в Европа.
 
Международното напрежение все по-сериозно поляризира и българския политически процес. От едната страна е говоренето за хибридна война и тезата на външния министър Митов, че трябва да се обмисля разширяване на санкциите и че е възможен и „по-лош сценарий“, както и позицията на президента Плевнелиев. На другата страна е посещението на вицепремиера Калфин в Москва (първа визита на официално българско лице в Русия от началото на мандата), все по-настъпателната линия на БСП и „Атака“, които се произнасят против санкциите изобщо.
 
Премиерът Борисов за пореден път полага усилия да балансира. Той хем твърдо подкрепя курса на Брюксел спрямо Русия, хем е скептично настроен към санкциите, хем договаря с Илхам Алиев заобикалящ Русия газопровод, хем изпраща вицепремиера си в Москва. Мотото му е пряко формулирано: „САЩ и Русия да се разберат, за да паднат санкциите“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
logika преди 9 години
Дай на простия човек власт и му гледай сиира. Фактите са АЕЦ нарязан за скрап, провален южен поток, 18 милиарда дълг, и хиляди още поразии. Ами така е при капиталистическия социализъм.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Che toj izobshto ne e izlizal ot obraza si. Sled kato 3 1/2 godini se gubarka s pensionerite, che "njama pari" da uvelichi ili pone kompensira pensiite, obichajnata mu "grizja" za tjah, sled kato se primukna pak do vlastta, beshe da se IZGAVRI POREDNO nad "bogatata" polovina ot startsite za Koleda, a sega - i za Velikden, kato dade nadbavki ja elektorata si - murzelivtsi, shmejeri, krushkatchi (i tuk tame njakoj daskal i artist s unizitelna pensija). Chestit Velikden Bojo! Prijaten apetit! DO!
78
0
 
3
 
! Отговори
Ala_Bala преди 9 години
След като слезе от Фалкона, когато искаше да скача с парашут, ББ е неспасяем. Ходи по държавата и ръси глупости, по Европа по малко, защото не го разбират и преводачите са все пак по-интелигентни и не превеждат дословно. ЦЦ - е още по-неудържим, вероятно има гаранции, че ще бъде оправдан, та се рапищовил и още по свирепи глупости разправя. Е..такъв си е "матпяла", който го избира
77
0
 
2
 
! Отговори
do kristko преди 9 години
Nama kak da litnech kato si nauchen samo da palzich
76
0
 
4
 
! Отговори
Кристко преди 9 години
То,тия *** дето го избраха пак си мислеха,че мутрата ще се превърне в ангел,но уви! Само,че за простотията плащаме всички!Да ни е сладко!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A april che mu e oche po tegak
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V nachaloto se opita da pokage che e razlichen..posle amerikancite se skasaha da idvat u nas zaema be izteglen i maskite padnaha...BB pokaza asno sachnostta si...profanizam,nagal izkaz i posredsvenost...avno ot USA sa mu dali nakakvi garancii zachoto toi veche ne se i opitva da se kriie..a dali se secha che reitinga mu varvi stremglavo nadolu
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая противна мутра до кога ще я траем?
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До избирател-безпартиенКои зали в София построи ГЕРБ?Колко магистрали построи?Колко други пътища построи ГЕРБ?За Армеец в София Бойко трябва да целува *** на Станишев,че му остави договорен и започнат строеж,на който Боко се оака.При правителството на Станишев се откриха повече магистрали,отколкото при Боко.Виж,по времето на Боко без проекти разкопаха цели пътища (Искърското дефиле, Враца и др.),които останаха да си седят разбити.Това е бате ти Боко-един *** позьор.Пак гласувай за него
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE KOMENTIRAM
70
1
 
9
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Ако не се освести, това ще му е за последно!
69
2
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този образ никога не го напущал само претърпява трансформация както на него му е изгодно и както му отива -на тъпо.
67
4
 
12
 
! Отговори
Защо , Бойко преди 9 години
разтоварват танкове в Бургас ? При война ти в Банкя ли оставаш ?
66
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
завръща се към образа на мутра
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA SA MAXA ONE KALAF KALFIN
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМА ВИЕ КАКВО СИ МИСЛЕХТЕ? ЧЕ ВЪЛКЪТ КАТО СИ СМЕНИ КОЗИНАТА ЩЕ СТАНЕ КУЧЕ ЛИ? НЕ Е Е ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ НО НРАВА НЕ.
63
13
 
6
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
За 25 години БСП и тяхната любима партия ДПС не са забили два пирона на кръст . Само крадене и тормоз на обикновените хора и естествено обещания за светло бъдеще , а за настоящето не се говори . Другари за да режеш лентички нещо трябва да си построил . Всичко , което е направено от ГЕРБ се вижда и използва от хората , например- Метрото в София , магистрала Тракия цялата до Бургас , магистрала Люлин цялата , спортни зали в София , Пловдив , Варна , Бургас и много още само за три години .
62
3
 
8
 
! Отговори
КО - 3 мсо преди 9 години
Нормално! Когато те изгонят от окопите се връщаш към старата позиция, белки там спреш настъплението на противника. Знае е го всеки мотострелковак и танкист.
61
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
боко си осигури пари за безметежно съществуване на гърба на народа ,и веднага смени песничката.сега остава да докрета до президентския стол ,пък останалите да духат супата