Няма дилема Европа или Русия, твърд е Първанов

Отказът на Плевнелиев да отиде в Москва предизвикал "огорчение"
Обновена: 18 апр 2015 15:06 | 18 апр 2015 13:04, Веселина Йорданова
64
Няма дилема Европа или Русия, твърд е Първанов
Георги Първанов. Снимка: архив, БТА

Няма дилема Европа или Русия, България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов преди началото на Учредителната градска конференция на АБВ в София.

Още по темата
Той припомни, че сме подписали договора за членство в ЕС и в същото време сме подписали "Големия шлем".

Първанов, който беше на посещение в Русия, коментира в отговор на въпрос, че на парада на 9 май там са поканени действащи държавни глави и отказът на нашия президент Росен Плевнелиев е предизвикал голямо огорчение.

Това е психологически ефект, който ще бъде многостранен и ще рефлектира върху редица други сфери - икономически и културни връзки, отбеляза Първанов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че по време на визитата си е поставил въпроса дали в крайна сметка Южен поток, който по думите му сега се трансформира в Турски поток, може в някакъв вариант да мине през България.

"Моята теза е да мине по трасето на Набуко, или, ако е възможно, да се върнем на стария вариант през Варна, но този стар вариант според мен е немислим, твърде много са напреднали разговорите между Русия, Турция и останалите участници", коментира Първанов.

Неговата теза е била, че българските правителства имат своята голяма отговорност, Брюксел е проявил
двоен стандарт, когато става дума за Северен и Южен поток, но и руски енергийни фактори имат своята отговорност за забавянето на проекта.

Не е важно кой е най-виновен, по-важното е да мислим какво може да се направи в тази ситуация. Това, което най-много ни обещават към момента, е да има отклонение за България, съобщи Първанов, но допълни, че това е байпас и не решава проблемите при криза.

Лидерът на АБВ коментира и темата за конституционна реформа, като посочи, че има няколко неща, които би трябвало да си зададем като въпроси преди да тръгнем към нея.

Той напомни, че и досега в рамките на прехода в контекста на изискванията на ЕС за членството сме направили промени, засягащи съдебната власт и посочи, че не е направена равносметка доколко са били ефективни те. Той постави въпроса и дали една конституционна реформа няма да забави промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Георги ПървановАБВ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те руснаците без нас могат но ние без тях не , но както и дае , нашите демократи изядоха по един тоблерон и станаха АМЕРИКАНЦИ
4
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ МНОГО НЕГАТИВИ ЩЕ ИМАМЕ
3
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ КАКВО ЛИ ДРУГО МОЖЕ ДА СТОРИ
2
13
 
12
 
! Отговори
Марияна Попова преди 9 години
Гоце, миличък, Орлинчо Горанов вече не ще да ме чеше. Кога ще се видим стара моя любов?
1
25
 
13
 
! Отговори
Радко Патко преди 9 години
Аре изкуфял дъртак, дето заради теб сме мизерия. Бегай и не се връщай у московията