"Епопея на тракийските царе" в Лувъра ни струва 250 бона

Министър Вежди Рашидов учуден от негативните коментари
Обновена: 20 апр 2015 10:28 | 19 апр 2015 11:44,
143
"Епопея на тракийските царе" в Лувъра ни струва 250 бона
Снимка: архив, Булфото

Изложбата "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" струваше 250 хил. лева - 4 пъти по-малко от логото на България, пресметна пред Нова тв министърът на културата Вежди Рашидов.

Той представи каталогът, който Лувъра е издал за тракийските съкровища в тираж над 1500 броя и уточни, че ще бъдат издавани още.

Още по темата

"Не знам защо културата винаги е в задния двор на правителството. Тя е огледалото и лицето на българската държава. Премиерът Бойко Борисов е човекът, който ми даде гаранция за тази изложба. Имах нужда от държавни гаранции, тъй като тракийските ни съкровища са ценни експонати", съобщи Рашидов.

Той допълни още, че е срещнал подкрепа и от министъра на финансите Владислав Горанов.

"По-важното за България е какво ни донесе изложбата на тракийските съкровища в музея", каза министърът.

Той посочи, че до вчера в много световни медии е имало материали за изложбата на тракийските съкровища.

"Поканих 8 журналисти, тях съм ги канил още от 2012 година, когато започнах да работя по изложбата", призна Рашидов.

Според него, това са хора, които са пускали много материали за работата на Министерството на културата през всичките тези години, независимо кои са собствениците им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
5
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 9 години
НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ТРАКИТЕ СЪХРАНИЛИ ТРАКИЙСКИЯ ГЕН ЖИВ!!!! И ДА Е ИМАЛО ТУРКИ ТЕ СА БИЛИ МНОГО МАЛКО АКО БЯХА МНОГО СЕГА ЩЯХМЕ ДА ПРИЛИЧАМЕ НА КИРГИЗИ И КАЗАХИ ТЕ СА ИСТИНСКИТЕ ТУРКИ
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NEPREDSKAZUEMA E MINISTETSKATA GLUPOST,POKANIL OSEM DGURNALETA NA DARGAVNA TRAPEZAV PARIG I NA NAI0OFRATNATA DGURNALKA DAL 1500 EVRO ZA NAZIDANIE NA BEDNITE V BALGARIA.KOLKO SA 250 000 -NISHTO SPRIAMO OGRABENOTO OT NARODA.
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скъпи форумци, НАЦИЯТА и НАЦИОНАЛНАТА държава възникват като идея преди има-няма 200 години във Франция. Тук е кръстопътят на преселението на народите и няма лошо, че сме наследници на много цивилизации, ама няма как да говорим само за един етнос или цивилизация. Такива простотии знаете докъде докарват - вижте Кюрдистан и Турция, Косово и Сърбия, Босна и Херцеговина, да не говорим за Белгия, бившия СССР и т.нар. Британска империя - достатъчно е да се разходите из Лондон, за да видите 'британците
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никой от балканските народи не би трябвало да претендира да е наследник на древните цивилизации, но е факт и всички го правят. нито румънците са гети или даки, нито македонците - македони, нито албанците са геги, нито турците са троянци, ни днешните гърци имат нещо общо със спартанците. същото се отнася и за древните египтяни, персите, да не говорим за шумери, картагенци и прочие - днес там има само араби, бедуини и някакви смески. а това, че са дали 250.000 е нищо - избиват се от летищни такси.
28
1
 
5
 
! Отговори
Покай се грешнико преди 9 години
Какво е това нещо дето плещите и го представяте за история. Направо шашкате с историческата си неграмотност. Какви траки, какъв Аспарух на траките. Първо, Траките са над 80 племена, от които половината могат да бъдат наши прадеди, и не само наши, но и на "славянските" народи на Балканите, на част от Украинци, дори на Руси и Белоруси. От 25 до 36 процента е Тракийската хаплогрупа в Българите и Румънците - един народ сме, всички хаплогрупи съвпадат повече от на Македонците.
27
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Няма защо да се чуди,от изложби се печелят,а не се дават пари.Има съкровища,но къде е България,каква е тази придружаваща кавалкада?
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пише се "Лувър", а не "Лувар", неграмотници.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такова чудо като ТРАКЙСКА нация, както няма и МАКЕДОНСКА нация. Траките са просто прадедите на Хан Аспарух, който е създателят на БЪЛГАРСКАТА нация. Той е пряк техен наследник по майчина линия.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24,само дето най-пълното и съвременно ДНК изследване проведено от БАН определя българите като местен народ, даже нямаме много общо със славяните, а турко-азиатския ген е 1,5% -тия са твоите предци чалмалии, ние българите сме потомци баш на траките!
23
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май е много удобно да се фукате, че сте наследници на траките. То май друго не ви остана. ОК, фукайте се, но да знаете че не е вярно. Българите са наследници на тюркоезичните народи, дошли от Централна Азия и това е исторически факт, колкото и да не ви харесва.Траките просто са една древна цивилизация, живяла по тези земи.
22
1
 
3
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
tochno tova iskah da kaja i az, trakiq ima tolkova obshto s Bulgariq i bulgarite, kolkoto ima gruckiq polis MAkedonia sus suzdadenata predi 90 godini durjava na balkanite.
21
4
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 9 години
Много е голям Веждито...Световноизвестният френски скулптор Сезар казва: Българският артист Вежди Рашидов е наредил себе си и своята страна сред най-високите върхове на културата на XX век, сега и завинаги. Това, което прави, е прекрасно, докоснато от експресионизма.... толкова е завладяващо. Той е толкова силен като излъчване, толкова могъщ... Очевидно е колко много културни пластове присъстват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време.За Вежди Рашидов Анри Лоарет, директор
20
7
 
9
 
! Отговори
Краси преди 9 години
До безумеца със :"Тракийската култура няма нищо общо нито с България, нито с българската нация"Питомниците на Златарски са за Сибир.
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уникалната по рода си култура на траките не е заслуга на нито една власт. Тя е дадедност. Така, че нека другарите от ГЕРБ да не си приписват за пореден път неща, за които нямат никаква заслуга.
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И все пак 250 000 са си много пари, а възвръщаемостта им е съмнителна.Но ГЕРБ са богата партия, нали преди 2 месеца дръпнаха 16 млрд заем.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този министър си е повярвал, че културата на България започва от неговото министерствуване ! Съкровищата от музеите на страната пътуват десетки години, обаче Вежди или не знае, или се прави, че не знае. Въпросът е съвсем друг журналистите ще пишат и ще си получат хонорарите. Незнайно защо музикантите трябва да пеят за "една шкембе чорба", според културата на този министър това са дневните на хора, казано с неговия речников хоризонт.
16
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тракийската култура няма нищо общо нито с България, нито с българската нация. Това е все едно Ердоган да се гордее се фука с византийските артефакти, които изобиластват в Турция, главно в Мала Азия - Ефес, Троя и други.Ако слуша човек този Министър Вечно червения нос, ще си помисли, че едва ли не той лично е направил Тракийското златно съкровище. Мазен и противен турчин !
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да се каже все ще е малко, добре че е имало траки че да ни приемат някъде си и сега какво неадекватите в ЕС ще съдят за днешна БГ по някакви реликви ли или какво ?
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че са траките, та да можеме да се гордееме с културата им.
13
3
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Защо се чудиш бе чиляк? Защо прати разноските на придворната шантонерка Велева, която за пореден път си подмлади кратуната? Нали има постоянна работа? Или с чевръсти пръсти, с език като на жирафа и нови джуки ти е приплакала в скута.......?