"Спечелили" сме 15 млрд. лв. от ЕС за 8 г. членство

Ползите обаче не са само приходите, убеден е Горанов
20 апр 2015 21:15,
78
"Спечелили" сме 15 млрд. лв. от ЕС за 8 г. членство
Снимка: Reuters, архив

За 8-те години от членството на България в ЕС държавата е внесла в бюджета на общността 6,2 млрд. лева, а е получила 20,9 млрд. лева, съобщи bTV като се позовава на писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от ГЕРБ.

Така, от приемането ни в общността страната е спечелила 14,7 млрд. лева, посочва още Горанов.

Средствата са предоставени по европейски кохезионни и структурни фондове, по Програмата за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение, по Програмата за развитие на селските райони и рибарството и други европрограми.

През 2007 година, когато България става членка на ЕС, вноската в бюджета на общността се равнява на 595,2 милиона лева, а получените средства са на стойност 1,28 млрд. лева. Балансът е в полза на България и възлиза на 686,4 млн. лева.

През увенчаната с протести 2013 година вноската ни в бюджета на ЕС възлиза на 934 млн. лева , а са получени 3.84 млрд. лева. Балансът отново е в полза на България – 2,9 млрд. лева. За изминалата 2014 година в бюджета на Европейския съюз от страна на България са внесени 954,85 милиона лева, а са получени 4,34 млрд. лева.

Финансовият министър Владислав Горанов обяснява в своя отговор, че балансът, представен като сравнение на входящи и изходящи парични потоци, изразява единствено прякото финансово отражение.

„Ползите от членството в ЕС не се ограничават само до подобно счетоводно отразяване и баланс, а включват и допълнителни положителни ефекти, каквито са икономическата интеграция, ползите, свързани с общия вътрешен пазар, политическата стабилност и сигурността”, подчерта още той.
 
Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
10
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
От ЕС печелим, икономиката все расте, Руската през ден говори за някви невиждани инвестиций, туристите и те се избиват да идват в България... Само не мога да разбера защо е такъв батак в цялата страна...
33
4
 
0
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ 43СИВ беше нашият пазар, но претърпя крах и вече 25 г. не съществува. Така е в природата - всичко непригодно умира и неговото място се заема от по-устойчив вид. Въпросът е доколко сме пригодни за днешните реалности. Ако се окажем непригодни, си отиваме!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТЪПАКЪТ ГОРАНОВВикаш ако парите не бяха от ЕС, тука имаме трильони богатства, които нашите политици щяха да раздават на народа и корупцията щеше да е в по-малки граници. Мхммм
31
5
 
11
 
! Отговори
ТЪПАКЪТ ГОРАНОВ преди 9 години
е също и нагъл ЛЪЖЕЦ. ПАРИТЕ, които Западните фирми са УКРИЛИ и ИЗНЕСЛИ СА 10 пъти повече. Освен тива тези пари ЕС милостинята е почти колкото вноските на БГ в ЕС, че и се присвоява от ИЗБРАНИ "БИЗНЕСМЕНИ" и реално до дребните производители не стига
30
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Получени са 20.9 милиарда лева. Не е трудно да се досетим, че усвояването на тези средства от Български фирми с Българска работна ръка означава трудова заетост за много Българи. Такова наливане на средства е непознато за страната ни в цялата и история. Гради се общ Европейски дом! Единственото, което се изисква от нас е целесъобразно използване на средствата. Като са отпуснати за магистрала, се прави магистрала, а не се увеличават пенсиите и не се раздават кебапчета. Това е.
29
3
 
7
 
! Отговори
az преди 9 години
Polzite sa nikakvi OTKRADNA TI SA samo kato vidi6 deredjeto na BG i ti strava qsno
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо тогава Кратунковците изтеглиха 16 млрд заем, които ще връщат и правнуците ни.
27
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦОЦОЛИЗМА възпита крадци и мързели. живков така ви научи. Всеки скатава и краде в бг. Хората от бяла Европа ви дават милиарди, ама бай *** и тях открадна и изяде. На нормалните работещи хора в бг ни писна от червени дъртаци пенсионирани по инвалидност след подкуп в телк, писна ни от евророми от електората на бсп и *** им барони-депутати. Затова кадърните си хванахме шапките и отидохме там където нещата са нормални.
26
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Замина ЦОЦОЛИЗМА, границите паднаха и всички кадърни избягахме от кочинката на русофилията. Сега да ви храни *** електорат с данъците си, скъпи червени пенсионери.
25
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната промивка на мозъци!!!!А колко загубихме от затворените и фалирали предприятия и фабрики? А колко земеделци фалираха защото субсидиите са ПЪТИ ПОМАЛКИ от фермерите в Европа? А колко пари загубихме от ликвидираните от ЕС проекти като Белене, Южен Поток и много много други? А колко ще загубим от санкциите на Русия въведени заради шизофеничната външна политика на ЕС? А колко загубихме от емигрантите, които ни карат да приемаме?ЧЕ НИЕ СМЕ НА ОГРОМНА ЗАГУБА ОТ ЧЛЕНСТВОТО СИ!!!!!
24
5
 
16
 
! Отговори
nedkodd преди 9 години
Пенсионерите какво получиха от тези 15 МИЛИАРДА ???
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов,защо след като сме на печалба 15 милиарда лева,орева орталъка да изтеглиш 16 милиарда лева външен заем?????Сигурно ги теглим тези пари да си платим печалбата на партньорите ни от ЕС и НАТО!!!!!Всичко е на печалба,а се късате да теглите външни заеми!!!
22
3
 
14
 
! Отговори
кондом преди 9 години
Блажени да са вярващите! Понеже сме на такава ,,пИчалба", за това ли токът ми скача, заплата не е мръднала, пенсиите са за лекарства, младите- не искат и да чуят тук да работят, купувам хляба на ,,европейски" цени, марулите са ми за цени на луканка...Нима не личи, че и за производители и работодатели лапат ,,единици" монополисти? Прекалено сме малки, за да имаме собствена политика. И за това си ,,избираме" (разбирай), чуждите плащат изборите за да се води политиката у нас. Ай, чИстито!
21
1
 
8
 
! Отговори
КРАЙ преди 9 години
КОЛКО Горанов - Държавата колко премия плати на застрахователите и колко обезщетения получи последните 5г.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да , но в сметката влизат ли глобите и върнатите за пропуски в проектите суми?
19
1
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Не го мисля, а това е факт и го знам от отговора на социалния министър Калфин в народното събрание на депутатско питане. 1 200 000 българи получават пенсия под 200 лева.
18
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 9 години
Че в пари сме получили повече отколкото сме дали е ясно обаче вече ядем френски лук, полски ябълки, масло с краварката в ъгала, даже и масло от тучните поля на Ирландия. Изкупихме всички стари коли на Европа /държавите извън ЕС не разрешават внос на кола на повечеот 4-5г./Тока ви го доставят чешки и австрииски фирми, банките и застрахователите са чужди, големите търговски вериги са чужди. Парите от ЕС са нещо като помощи за социално слаби - да не работят.
17
3
 
13
 
! Отговори
ме преди 9 години
Мда, като сме спечеилили толкова, защо всеки 2ри българин си мечтае да емигрира? Щото сме цъфнали и вързали. Ако толкова бяхме спечелили, нямаше да се налага да прави тия *** кръчмарски сметки, за да убеждава хората, те щяха да го усещат и сами по повишения си жизнен стандарт. Ама жизнения стандарт само надолу върви и изход, освен очевидния просто не се вижда.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, като сме спечелили от ЕС, защо пенсиите на 1 200 000 българи, са 80 евро и, са по-ниски от тези в Сомалия, да речем, защо.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
8×3=24 млрд сме дали... честито