"Спечелили" сме 15 млрд. лв. от ЕС за 8 г. членство

Ползите обаче не са само приходите, убеден е Горанов
20 апр 2015 21:15,
78
"Спечелили" сме 15 млрд. лв. от ЕС за 8 г. членство
Снимка: Reuters, архив

За 8-те години от членството на България в ЕС държавата е внесла в бюджета на общността 6,2 млрд. лева, а е получила 20,9 млрд. лева, съобщи bTV като се позовава на писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от ГЕРБ.

Така, от приемането ни в общността страната е спечелила 14,7 млрд. лева, посочва още Горанов.

Средствата са предоставени по европейски кохезионни и структурни фондове, по Програмата за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение, по Програмата за развитие на селските райони и рибарството и други европрограми.

През 2007 година, когато България става членка на ЕС, вноската в бюджета на общността се равнява на 595,2 милиона лева, а получените средства са на стойност 1,28 млрд. лева. Балансът е в полза на България и възлиза на 686,4 млн. лева.

През увенчаната с протести 2013 година вноската ни в бюджета на ЕС възлиза на 934 млн. лева , а са получени 3.84 млрд. лева. Балансът отново е в полза на България – 2,9 млрд. лева. За изминалата 2014 година в бюджета на Европейския съюз от страна на България са внесени 954,85 милиона лева, а са получени 4,34 млрд. лева.

Финансовият министър Владислав Горанов обяснява в своя отговор, че балансът, представен като сравнение на входящи и изходящи парични потоци, изразява единствено прякото финансово отражение.

„Ползите от членството в ЕС не се ограничават само до подобно счетоводно отразяване и баланс, а включват и допълнителни положителни ефекти, каквито са икономическата интеграция, ползите, свързани с общия вътрешен пазар, политическата стабилност и сигурността”, подчерта още той.
 
Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен емигранттука свирчо не става въпрос кой колко вкарва , а че от както сме членове на ЕС , сме получили нещо , което НЯМАШЕ да получим АКО не бяхме ... и 500 милиарда да влизат по други канали , факт е , че сме дали по малко , отколкото сме взели ...
13
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 9 години
ИМАМ ВЪПРОС- Горанов да каже - Държавното и общинското имущество, включително и това на държавните фирми /коли и сгради/ се зстраховат задължително. ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ ДЪРЖАВАТА КОЛКО ПРЕМИЯ Е ПЛАТИЛА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ и колко обещетения е получила. Айде Горанов -ти си мъж кажи точно колко стотици милиона точнаха застрахователите.
12
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 9 години
получени 16млрд. -загубени около 2млн. човека млади изучени работоспособни хора. ЕС и САЩ изцедиха България - изхвърлиха ни от всякакви пазари /не ни били хуманни оръжията тия правени в САЩ са/ ЕС вижда България като резерват за неработещи хора на социални помощи и за това е готов да праща евра тук. Има програма "Конкурентноспособност" -по нея ни дават пари нащте фирми да станат по конкурентни от техните - върха на Лиецемерието.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спечелили сме 15 милиарда за 8 години, но сме загубили 240 милиарда за тези 8 години, които се изнасят от евроатлантическите корпорации, 30 милиарда всяка година, даже Бойко го каза на един семинар с бизнеса. Кой се опитваш да заблуждаваш Горанов, кой, народа не можеш да заблудиш и скоро всички *** и продажници ще плащате греховете си.
10
0
 
12
 
! Отговори
men преди 9 години
Mi to samp boiko specheli dva..
9
2
 
16
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 9 години
До Анонимен 11Да плащаме тока на американските ТЕЦ-ве, ЧЕЗ, ЕВН и ЕнергоПро, фотоволтаиците на депутатите и т.н.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов, само емигрантите, като мене вкарват в България по 2,5 -3 милиарда лева годишно в България и, ако не са тези пари България е обречена на тотален глад, защото тези пари от емигрантите отиват директно в народа, а твоите европейски смешни подаяния си ги делят няколко фирми и то повечето западни и в България не остава почти нищо. Долу ЕС, Долу Нато, Долу ционисткия фашизъм и робство. Малко ви остава и отивате на майната си.
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като сме на плюс, защо ни беше 16 милиардния заем?!
6
8
 
22
 
! Отговори
ами преди 9 години
Аз нищо положително не виждам от членството ни в ЕвроГейския съюз!
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите ги спечелиха, определени хора. Гледам арендатора от нашето село си купил втори джип Х6. Предполагам с европейски пари.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И защо тогава държавата умира, а народа се топи и емигрира?!
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че ги спечелихте - спечелихте ги .На някой от нас обаче , дали му стана по-добър живота.
2
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спечелили сме 15 млрд, а сме дали 30 млрд. Честито, балъци. Не зная тия лъжи и медийни манипулации кого мислят че заблуждават.
1
3
 
21
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 9 години
А колко са разходите на България покрай ,,чуждестранните инвеститори"?