Затвор за майчин език по избори? Не, решиха депутатите

Само Патриотите подкрепиха идеята на Валери Симеонов
Обновена: 22 апр 2015 18:56 | 22 апр 2015 17:53,
134
Затвор за майчин език по избори? Не, решиха депутатите
Валери Симеонов. Снимка: Булфото

Правната комисия в парламента отхвърли с голямо мнозинство искането на Патриотичния фронт агитацията на майчин език по време на избори да се наказва със затвор. Предложението, внесено от Валери Симеонов, получи подкрепа само от неговите депутати. ГЕРБ, Реформаторите и "Атака" гласуваха въздържал се, а БСП и част от ГЕРБ бяха против.

Още по темата
Искането на Патриотите за криминализиране на агитацията на майчин език предвиждаше зад решетките до три години да влиза всеки, който агитира избиратели на език, различен от българския. Повечето от партиите обаче заявиха позиции, че подобен текст ще наруши основни права по Конституция.

"Това искане не само противоречи на Конституцията, но и на основни европейски разпоредби", контрира Четин Казак от ДПС. Той припомни, че ОССЕ и ПАСЕ искат да падне забраната за агитация на майчин език и се възмути, че това не само не става, но и наказанията се утежняват.

Филип Попов от БСП нарече предложението прекомерно, противоконституционно и антиевропейско. Реформаторите се измъкнаха от подкрепа за партньорите си с аргумента, че обществената опасност от агитацията на чужд език не съответства на строгото наказание със затвор. И според шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ поправката ще влезе в противоречие с Конституцията и с изискванията на ОССЕ и ПАСЕ.

Исканията на Патриотите бяха отхвърлени няколко часа след като лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път се възмути от глобите, които се налагат на него и негови колеги за агитация на турски език. Той дори разказа за постановление за глоба от 681 лв. и обясни, че размерът не е случаен, защото препращал към основаването на българската държава и казвал, че българските турци нямат място в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
9
 
! Отговори
Тиква преди 9 години
Как да стана депутат майно льо ? Ако стана веднъж министър ще продам България и ще си бия камшика по островите ........шефа е ненаяден ....яде яде и неможе все гладен ! 16 милиарда ги опукаха и пак не се наядоха още искат ..........
11
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ако валери симеонов внесе ЗАНОН ЗА ЗАБРАНА НА ДПС КАТО ПАРТИЯ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВА ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА НЕГО ЗА ПРЕЗИДЕНТ
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидеров нали беше голям патриот. Предложението е срещу турцизацията на държавата. Няма оправдание за неподкрепа, къфто и ще да е Симеонов. Само дето Волен е същия *** като БХК и няма да си плюе в депесарската хранилка.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Валерка,Генерала плаща ли хубави кинти за насаждане на междуетничска и религиозна вражда?
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1Бях балък като гласувах за "перхидрола"
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Патологичния фронт
6
5
 
20
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Всяка държава от ЕС може и трябва да отстоява националните си интереси. Много лесно се измъквате, че ЕС не давал, щял да ни санкционира - това не е съвсем вярно ! Голяма част от евронормите са препоръчитени - не задължителни. Всяка страна членка решава дали да ги прилага, модифицира, модернизира !
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ще приемате нещо го правете.Вие го внесете,пък да видим кой ще е против и защо.Само лаете........
4
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атака за пореден път лъснаха като турски васали.
3
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАТОВА ПЪК МНОГО КАТО МЕН ДЕТО ГАЛСУВАХА ЗА ГЕРБ КАТО ЗА ПО-МАЛКОТО ЗЛО ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА СИМЕОНОВ. ЗАЩОТО СМЕ БЪЛГАРИ !
2
7
 
37
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Гласувайте за приемане на закон да бъде забранена ДПС и обявена за анти-Българска партия със наклонности близки до терористичните ако не и еднакви със тях !
1
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Валерка как е ДС-то ? Добре си беше тогава по живково, добре си си сега и по борисово време. Лакейчетата винаги са си били добре.