Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците

Историята си е история, жертвите са си жертви, натърти Борисов
Обновена: 24 апр 2015 12:57 | 24 апр 2015 11:15,
386
Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците
Бойко Борисов. Снимка: архив, БулФото

България ще заклейми издевателствата над арменците както направи ЕС, но ще избегне да ги нарече "геноцид", както направи САЩ.

Още по темата
Нагласата на управляващите от ГЕРБ от предишните дни бе да не се заема позиция и с множество процедурни хватки депутатите от мнозинството опитаха да не се подложи на разглеждане въпросът. След настояване на Патриотите днес обаче бе направен пробив и темата влезе за обсъждане в пленарната зала.

Това предизвика спешни совалки в парламента, за които дойде дори и премиерът Бойко Борисов. В тях се включиха и един от лидерите на Реформаторите Радан Кънев, и шефката на Народното събрание Цецка Цачева. След тях Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложи масовото изтребление на арменците да бъде признато.

"Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. И не само в тяхна, но и на българските жертви", каза премиерът.

На въпроса защо не споменава думата "геноцид", Борисов отвърна: "Казах много ясно – масовото изтребление на арменците. Това са българските думи и българският речник", каза той.

Борисов припомни, че в ГЕРБ винаги са отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Той припомни, че Турция е направила жестове към нас с износа на месо, където контра санкциите на Русия ни ударили много.

"Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорни исторически факти, че са изтребени и убити хора, ще се отчете и от турското правителство", каза още Борисов.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че днес е много важен ден за българския парламентаризъм и в българската история. "Много се радвам, че премиерът го оцени и дойде“, каза той.

Кънев още вчера протестира срещу опитите на ГЕРБ да осуети гласуването. Днес той обясни, че денят е един от тези, в които България трябва да покаже честност към историята.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
10
 
4
 
! Отговори
до 241 преди 8 години
От 1912г от българските земи са прогонени 2 милиона мюсюлмани. Това не е ли геноцид?
182
1
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
България спасява арменци през края на ХIX век, но не и при геноцида.През 1915 г. България е съюзник на Турция."Лаконично относно отношението на нашата страна към проблема се изказва и проф. Андрей Пантев: "През този перод 1915-18 година България е във военен съюз с Турция. Много български офицери получават турски ордени и обратното. Ние също трябва да бъдем упрекнати."
181
2
 
3
 
! Отговори
факт преди 8 години
До Анонимендо колкото знам има разтреляни хора,и също имената им бяха сменени по военен натиск.Според теб това не е ли геноцид
180
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До фактПреди 20 години имаше геноцид срещу турския етнос в бг,по този въпрос какво става.Има ли някакво решение-------Геноцид срещу турците никога не е имало,турци утрепани няма. Има геноцид срещу българите. А на турците мястото им е в турция.
179
4
 
5
 
! Отговори
факт преди 8 години
Преди 20 години имаше геноцид срещу турския етнос в бг,по този въпрос какво става.Има ли някакво решение
178
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ФактСпокойно не бързай в тези държави се први политика за определено време а не като при вас от днес за утре,даже от сутрин за вечер като бате гойко.
177
1
 
4
 
! Отговори
Do 232 преди 8 години
защото турците са не могат да приемат България за своя родина никога, и след 500 години няма да могат. Любовта е не към родината, а към силуета на Турция. Това ги е правило риск от държавна гледна точка, да бъдат разцеплението в следстието на политиките на Анкара. Днес, това разцепление е именно факт.
176
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия призна геноцида над арменците, Обама го преглътна. Обама избегна да нарече геноцид убийствата на арменците и нашите не го признаха. Каквото каже големият брат Кафявия Кениец това казват и нашите Селянчета.
175
4
 
4
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Сега Турция да затвори границата за България
174
1
 
11
 
! Отговори
до 230 преди 8 години
Не, това ми е ясно от години, задавам реторичен въпрос, щото клоуна Плевнелиев се скъсва да обяснява, че сме европейци, че сме в ЕС, че ЕС така казал, че ЕС онака казал, само че Роската следва политиката на ЕС по дадени въпроси само когато съвпада с тази на САЩ, а по отношение на арменския геноцид, следва пътя на САЩ, докато в ЕС го признават.
173
6
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Да попитам защо по време на възродителните процеси(първите започнали 1912г) на арменците не смениха имената със звучни български такива?
172
1
 
10
 
! Отговори
антиЕс преди 8 години
нашите политици се чудят пак на къде да завъртят *** ,че на всички да е угодно,халка не им остана,хем тъй,хем инак.
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМного ясно че си под командването на Сащ, чак сега ли разбра ?
170
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американското кафяво *** не посети Армения, нашия плазмодий Плевнелиев също.Кафявото *** не определи избиването на арменците като геноцид, Тиквата също.Ние в ЕС ли сме или сме под командването на САЩ?
169
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..."Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ е отговорна партия и "се стреми да запази както суверенитета, така и да бъдем "добри съседи с всички държави, които са на територията, на която се намира България".... Боже, слез си събери ***! Територията на слабоумието!
168
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес няма ли нещо за Путин? Кога стана , кво яде и кога *** ?
167
10
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Интересно и защо не се споменава за терористите от "Тайна армия за освобождение на Армения - ТАОА" която извършва 26 атентата в Европа до 1991г.Интересно защо се забравя съдбата на колонизираните народи от европейците ,инквизицията.Там дали са ги галили с перце?
166
3
 
22
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Поредното доказателство,че ДПС командва в България! СРАМОТА !!! Трябва да признаем ГЕНОЦИДА над арменците и да осъдим Турция за геноцида над българите!
165
6
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ujas! tuk se izkazvat po-veche turci,otkolkoto balgari. i kato cheta s kakvo nastarvenie i omraza pishat protiv balgarite,chudia se zashto im davame tolkova prava?ta te ne se chuvstvat kato chast ot tazi darjava,a tochno obratnoto.ako sme smeli kato armencite,shtiahme da zakriem dps. za tova na izborite triabva masovo da idem da glasuvame,za da gi izritame ot politikata.
164
3
 
5
 
! Отговори
217-ПРОСТ СИ,ТРАЙ СИ преди 8 години
ДО 217 - МНОГО СИ *** БЕ, БАТКА. А ДА НЕ БИ ДА СИ САМИЯ БОКО С МАГНОЛИИТЕ. ТАКОВА СБЪРКАНЯШКО ДУДНЕНЕ, МНОГО ПРИЛИЧА НА БОКОВИТЕ МАЛОУМИЯ.