Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците

Историята си е история, жертвите са си жертви, натърти Борисов
Обновена: 24 апр 2015 12:57 | 24 апр 2015 11:15,
386
Обрат: Признаваме масовото "изтребление" на арменците
Бойко Борисов. Снимка: архив, БулФото

България ще заклейми издевателствата над арменците както направи ЕС, но ще избегне да ги нарече "геноцид", както направи САЩ.

Още по темата
Нагласата на управляващите от ГЕРБ от предишните дни бе да не се заема позиция и с множество процедурни хватки депутатите от мнозинството опитаха да не се подложи на разглеждане въпросът. След настояване на Патриотите днес обаче бе направен пробив и темата влезе за обсъждане в пленарната зала.

Това предизвика спешни совалки в парламента, за които дойде дори и премиерът Бойко Борисов. В тях се включиха и един от лидерите на Реформаторите Радан Кънев, и шефката на Народното събрание Цецка Цачева. След тях Борисов обяви, че ГЕРБ ще предложи масовото изтребление на арменците да бъде признато.

"Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. И не само в тяхна, но и на българските жертви", каза премиерът.

На въпроса защо не споменава думата "геноцид", Борисов отвърна: "Казах много ясно – масовото изтребление на арменците. Това са българските думи и българският речник", каза той.

Борисов припомни, че в ГЕРБ винаги са отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Той припомни, че Турция е направила жестове към нас с износа на месо, където контра санкциите на Русия ни ударили много.

"Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорни исторически факти, че са изтребени и убити хора, ще се отчете и от турското правителство", каза още Борисов.

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни, че днес е много важен ден за българския парламентаризъм и в българската история. "Много се радвам, че премиерът го оцени и дойде“, каза той.

Кънев още вчера протестира срещу опитите на ГЕРБ да осуети гласуването. Днес той обясни, че денят е един от тези, в които България трябва да покаже честност към историята.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Масовият" *** Боко изчака цветнокожия да се изкаже - онзи го определи като "масово избиване", но нашичкият нали е "УМЕН" и от всичко разбира се "разграничи", поиска да е "изтребление"! Това да не са *** бе, ***?! Нещастно охранителче, доносник и крадец! Още ли ще си натискаме парцалите у дома, или е крайно време за тояга?!
162
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ пак се наведе прд ДПС - най-голямият им коалиционен партньор. Здрава е прегъдката на ДПС - за ГЕРБ няма измъкване.
161
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ни "националистите".
160
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност историята ТРЯБВА да бъде история. Но за съжаление не е, понеже се черпят знания за миналото само от едни извори.Реално и едните и другите са виновни. И едните са убивали хора, ама и другите са убивали хора. Ако е имало геноцид, той е бил двустранно насочен.Хайде да не се лъжем, че арменците са били много кротки, защото никога не е било така.А набутвайки се с изказвания, които не ни касаят, се бяга от политиката на неутралитет. И после има поне един сърдит.
159
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българските правителства трябва да признаят първо геноцида над собствения си народ,после над арменците.
158
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сте признали геноцида. А ви са изчезнали инвестициите
157
3
 
15
 
! Отговори
ЦИРК преди 9 години
Маймуни. 1. Или го признаваме за геноцид или не.2. Бойко така хем угажда на ДПС (да, така е), хем създава чрез медиите впечатление, че с ДПС са опозиция (което е по-жавното и за двете партии).
156
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо арменците не са си го върнали а са се оставили....овци без глави-?
155
7
 
16
 
! Отговори
историята помни преди 9 години
През първата световна война България подкрепя Турция като съюзник и неслучайно сега ГЕРБ и СДС защитават кланетата и тогавашните демократични партии довели България до най-голямата национална катастрофа на страната в историята. Все едно Турция да изколи всички жени и деца в София от 1,5 милиона жертви и монархистите, СДС и ГЕРБ да се правят че няма нищо. Патриотичния блок са смешници които държат Тиквата.
154
3
 
11
 
! Отговори
намръщен преди 9 години
До Бойко Ефектът, за съжаление, е същият и ти,както и аз, а и мнозина можем да си играем с понятията. Факт е, че Османската империя насъсква за клането кюрди, а не трепе със свои военни части. Те са достатъчно заети и на Галиполи, и на Сирийски фронт, щото има и такъв. Голямото заколение пада в Западна Армения(Източна Мала Азия) и е извършено по образеца на башибозушките кланета. Но режисьор си е султанската власт, разбира се
153
13
 
7
 
! Отговори
намръщен преди 9 години
Стига сте плюли по Батэ Борисов. Не го смятам за икона, пази, Боже, но ГЕРБ са единствените, които печелят парламентарни избори три пъти поред. На забравилите ще припомня как докато Говнишарски беше начуло, никой не щя да се срещне с него - нито дойде, нито го покани. Италианският премиер не се срещна с Пл.Ор. дори когато последният беше в Рим. Пламенчо отиде само до Китай и Виетнам, а тук дойде Лавров. Е?
152
4
 
24
 
! Отговори
Бойко Боклук преди 9 години
Масово изтребление и геноцид са две коренно разлимни неща, понеже произтичат от различни фактори.Масово изтребление има във войни, геноцида е избиване на невинни с цел заличаването им като народ! Фактите са си факти и историята си е история.Крушата не пада по-далеч от дървото.Така и турците са с мислене като османците,а националните предатели в България са със същото мислене като тия които предадоха Левски,за едитият интерес. Бойко е от този ген! Още повече че геноцид е имало и в България!
151
2
 
23
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
За бат' ни Бойко обратите са нещо нормално. Вчера ще обединяваме митници и НАП, днес няма да ги обединяваме. Вчера нямаше да галсуваме за арменския геноцид, днес ще гласуваме, ама малко ще го извъртим. А утре, като го поканят в Турция и го почерпят едно кааве, може да го извърти и на точно обратното.
150
2
 
19
 
! Отговори
РОДООТСТЪПНИЦИ преди 9 години
БОРИСОВ НАЙ-РЕДОВНО МИНАВА ПРЕЗ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО.САМИЯ БАРАК ОБАМА НЕ ПРИЕМА ЦЕЛЕНАСОЧЕНОТО ИЗБИВАНЕ НА АРМЕНЦИТЕ ЗА ГЕНОЦИД, А ИМЕННО ЗА МАСОВО ИЗТРЕБЛЕНИЕ.ТАКА ЧЕ ТИКВОЧЪТ МИНАВА ОТТАМ. ЗАЩО ЛЮТВИТО ОБАЧЕ СЕ Е ЗАГРИЖИЛ, ЧЕ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ГЕРМАНИЯ И ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ УСЛОЖНЯТ. НАЛИ ДПС Е БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ...И"ПАТРИОТКАТА"ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ЗАЩО СЕ ВЪРТИ КАТО К...А, НАЛИ УЖ ДПС СА ГЛАВНИЯ ВРАГ НА ГЕРБ И ИЗВЕДНЪЖ, БИЛО МАСОВО ИЗТРЕБЛЕНИЕ,ЩОТО ЗА НЕГО НЕ СЕ ПЛАЩА, А ЗА ГЕНОЦИДА СЕ.ДОЛНИ ЛИЦЕМЕРИ
149
6
 
6
 
! Отговори
намръщен преди 9 години
До vargТака е. Незабавно трябва а започне процес срещу правителството на Говнишарски
148
1
 
5
 
! Отговори
поп Вечерко преди 9 години
До дюнераСтига с тези общи приказки за здравеопазване и образование. Здравеопазването го тормози преди всичко бацилът на нароилите се като гъби след дъжд частни поликлиники и болници, както и проблемът с големия брой неосигурени, особено при малцинствата. Точно пък малцинствата са причина да се смята, че образованието ни е лошо. Другата причина е лошото възпитание вкъщи, дечурлигата отиват често на училище не за да учат, а за да правят простотии. Тези, които учат печелят олимпиади в чужбина
147
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов, преди да отидеш в Народното събрание откъде мина за инструктаж - в турското посолство или в Боянските сараи?Ти си срам за природата, да знаеш! Не се ли умори да си толкова безполезен?
146
0
 
24
 
! Отговори
А преди 9 години
А масовото изтребление на български старци по селата,кога ще заклеймят?
145
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Просто явно у нас трябва да се проведе масово изтребление на политици......
144
1
 
19
 
! Отговори
имам въпрос? преди 9 години
А българите от беломорска тракия.За тях кога ще поговорим?