Ремонт за 80 млн. лв. на руските МиГ-29 е неуместен според Ненчев

Министърът готов с проекти за 4 млрд. лв. за модернизация на армията
25 апр 2015 14:47, Елка Василева
212
Ремонт за 80 млн. лв. на руските МиГ-29 е неуместен според Ненчев
Николай Ненчев. Снимка: БТА

Девет проекта за модернизация на Българската армия на стойност 4 млрд. лева е подготвил министърът на отбраната Николай Ненчев. Той ще ги представи в понеделник пред Консултативния съвет за национална сигурност при президента, на който ще се обсъжда развитието на въоръжените сили. Това каза самият Ненчев в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

„Ние имаме около 30 000-на армия. Смисълът и работата на тези хора е да се обучават, да тренират, да участват в мисии. Ако българската държава не успее, а ние не успяваме да ги обезпечим, да осигурим средства на сухопътни войски, не успяваме да осигурим достатъчно средства на Военновъздушните сили, защото по стандартите на НАТО 180 часа във въздуха са необходими на един пилот. Ние не можем не само да ги покрием тези стандарти, ами сме и много под тях. Аз съм силно обезпокоен за състоянието на ВВС, притеснявам се за живота и здравето на тези момчета”, заяви министърът.

Ненчев е категоричен, че ремонт за 80 млн. лева на руските самолети МиГ-29 е нецелесъобразен заради несъвместимост с НАТО-вските стандарти.

Още по темата

На въпрос за вариант, при който България да бъде охранявана по договор от американски самолети, министър Ненчев заяви, че не би желал да взема прибързано решение по този толкова важен и за армията, и за обществото казус. „Ако действително е така, че балтийските републики имат договор, може да са около 5 млн., но направете си сметка, ние трябва да дадем 80 млн. да ремонтираме няколко МиГ-а, които дори не знаме колко време ще използваме. Това са самолети, които не са съвместими със стандартите на НАТО. Правим всичко възможно и търсим вариант за придобиване на нов многофункционален самолет. Ако има такава възможност, много е проста сметката, 80 млн. срещу 5 млн. лева на година”.

На въпрос защо не е уведомил прокуратурата, че са му предлагали подкуп, министърът обясни, че е имал покана за разговор и намек за подобни неща, на които отказал. Ако се бях съгласил, щях да бъда виновен и да понеса цялата тежест за това, добави Ненчев.

„Не съм имал основание. Казах, че имаше предложение, покана за разговор и намек за подобно нещо. Което аз категорично отказах. Мислих много върху това, ако бях се съгласил да проведа този разговор, аз щях да бъда виновен и да поема цялата тежест за това. Тези хора са изключително изобретателни, никога не се тръгва директно”, коментира министър Ненчев.

Вчера стана ясно, че прокуратурата започва проверка за предложен подкуп на военния министър. От държавното обвинение обясниха, че във в. „Сега” е публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29”. В него министърът излага факти относно среща с неназовани хора, предали му заплащане на „сериозни проценти” при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат”. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота във връзка с работата на заеманата длъжност.

„Ние действително трябва да извършим ремонт. Аз смятам, че този договор е силно обременяващ. Мисля, че ние само и единствено можем да разговаряме с руската страна. Струва ми се, че ако успеем с по-малко средства да ремонтираме един или два МиГ-а, който са необходими да охраняваме въздушното ни пространство, след септември ние ще търсим други възможности. Тогава ние няма да бъдем обременени от този договор. На мен не ми се иска с лека ръка тези 80 млн. да ги дадем”, коментира министър Ненчев.

„Аз не знам какво ще излезе от разследването на прокуратурата. Дори съм песимист, защото това много трудно се доказва”, призна още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Николай Ненчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дo 94И с 4 милиарда кво ще купиш бе? Та само един американски Ф-16 ти струва 60-70 милиона втора ръка. А тези пари не отиват за техника, а предимно за мисиите на нашите платени рейнджъри в Изтока. Много хубаво- трябват ни 4 милиарда за да подкрепяме едни хамерикански окупатори в кризисните райони където са се настанили. Е Браву!
44
4
 
16
 
! Отговори
чико преди 8 години
Министре, българската армия е да защитава интересите и суверенитета на България а не да става пушечно месо за чужди интереси по света. А що се отнася до МИГ 29 то те бяха ремонтирани и сега отговарят на стандартите на НАТО А именно различават свой чужд.
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото кажат американците господа ,ние нямаме министър със собствено мнение .Американците казаха е нямаме нужда да купуваме нови военни самолети и Бойко се съгласи с усмивка ,сега казват няма да ремонтираме самолетите ,няма .То и армия няма де после ще има "долу гащите горе ръцете ",ама то май и сега сме така
42
3
 
1
 
! Отговори
luxemburgkafe преди 8 години
nenchev tova e problem na shengen, ne e tvoi problem.:-)
41
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички руски тенекии да се бракуват !
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Б
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 84Не страдам от никакви сантименти, въпросите ми са ясни, ако можете отговаряйте, а не да си говорим общи приказки! Аз питам, за да се види истинската стойност, а не само да си говорим празни приказки кой как бил подготвен! Всяко нещо си има стойност и ако смятате, че нашите пилоти утре ще се качат на ф-овете без подготовка, хайде няма нужда.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алооу, тролчетата, я потърсете в тубата "Румен Радев и Виктор Христов" па тогава говорете за нещастните ни пилоти и кофти руска техника.Че ще "купим" американски *** е ясно, въпроса е кой е седи на тях ...
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още малко, предложиха или намекнаха, че може и да ви предложат или направо намекнаха, че сте некадърен? Когато си министър трябва да можеш да се изказваш, а не да си съчиняваш, защото хората очакват от вас истината, не че в България сме така, но по света е нормално и сигурно и за това хората вярват повече на правителствата си, а не като тук, да не могат да съберат и 1/4 подкрепа!
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 83Доколкото ми е известно саудитските пилоти са обучени прекрасно, имат перфектна подготовка, достатъчен летателен нальот и космическо възнаграждение.С американски F-ове.Въпрсът е - Вие имате ли подобно желание да сте като тях, или страдате от сантименти от времето на Варшавския договор?
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ок, може и да е по-добре да си наемем да ни пазят, но означава ли това, че закриваме ВВС? Означава ли, че страната, която е една от пионерите във военната авиация, сега ще се откаже от нея? Ако ще вземаме н-та употреба самолети, бихте ли казали колко струва тяхната поддръжка, с какъв ресурс разполагат и колко ще струва обучението на пилотите ни? Ако на сегашните пилоти не можете да осигурите летателния минимум, как смятате да го осигурите на бъдещите?
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двете основни опорни точки, по които вършее хибридната пропаганда , са:1. Ако могат - да скарат Европа и Америка и да вбият клин между тях.2. Ако могат - да скарат и Европа с Турция и да вбият клин между тях.Мечтата на *** !
33
4
 
8
 
! Отговори
citizen преди 8 години
А министъра е прав - абсолютно безмислено е да наливаме пари в стари коруби. По-добре да ги дадът на ямболските ***, че като гледам са умрели от глад.
32
12
 
5
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Сбогом руски корумпирани военни експерти!
31
7
 
5
 
! Отговори
Sabaton преди 8 години
Министър Ненчев, дръж здраво!*** *** яко срещу тебе, значи сте на прав път!Да живее България !
30
5
 
7
 
! Отговори
Баце преди 8 години
На Кольо аграра какво ли му отбира главата от военна техника ? Ама бива то и Борисов няма понятие от управление ама е премиер ***
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 75Ясно ми е едно, че ти си един провокатор- ***, който се пише за турчин, но си е чист българин. Заел си ролята на оня Ястреба днес. Два български трола, провокиращи българите в сайта. Вие не сте хора, вие сте ***!
28
0
 
3
 
! Отговори
РБ преди 8 години
За кво спорите,кат нема пари?
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ненчев, вие всичките от политическото ръководство на МО през последните 25 години сте за разследване! Ликвидирахте военно-промишления комплекс. Може да започнем от най-дребното - заменихте една 50 годишна традиция на камуфлажни униформи по немски образец (единствен по рода си в света български Splintertarn) с няква натовска цапаница, на която и децата се смеят (живея до казарма и виждам на какво приличат войниците ни). Какво да кажем за по-сериозни неща като артилерия и самолети?
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после се разбра че тоя *** е български турчин изселил се навремето в Турция.Демек чист ***!