Армията ни е пред колапс, нищо че се самосъкрати

Трябват пари за образование, здраве, ама те не са се реформирали
Обновена: 28 апр 2015 14:34 | 28 апр 2015 11:00, Камелия Цветанова
51
Армията ни е пред колапс, нищо че се самосъкрати
Снимка: Булфото, архив

Парите за отбрана трябва да се увеличат, защото Българската армия е пред колапс, смята председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов от АБВ.

Той не е съгласен с позицията на БСП, че приоритет трябва да  са средствата за образование и здравеопазване, а не купуването на нова техника за военните.

"Сега се поставя паралел от други политически партии кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури? Българската армия се реформира и се самосъкрати. План 2014-а доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба", мотивира се той по БНР.

Още по темата

Според него, ако доверието към Българската армия се разклати, един от главните устои на държавата ще рухне.

Михо Михов определи като неприемлива възможността България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство. Той смята, че това би било срам за 100-годишната ни авиация.

"За мен балтийският опит България да поеме суверенитета на своето въздушно пространство, като плаща наем няколко милиона лева на година, е неприемлив и недопустим, и е срам за стогодишната ни авиация. Силно съм обезпокоен от факта, че се натрапва това мнение в обществото", коментира той.

Михов смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника.

Той съобщи, че родолюбиви организации предлагат организиране на национален фонд за набиране на средства за модернизиране на Българската армия.

Депутатът от АБВ беше категоричен, че трябва да  се намерят повече пари за армията още през тази година.

"Тази година се налага актуализация на бюджета по отношение на факта, че над 3500 души са "некомплект" в състава на малката ни Българска армия и това налага възможността да се обяви конкурс за попълване на тези щатни бройки, от които 1500 са офицери, и силно страда функцията "командване и управление на войските", отбеляза той.

Вчера Консултативният съвет за национална сигурност реши, че армията няма да получи допълнително пари през тази година. Премиерът Бойко Борисов обясни решението с извънредните разходи заради кризата в КТБ и с приоритета на пенсиите, инфраструктурата и образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
45
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До ИсторикС тия клишета дето ти са в главата сигурно ще си отидеш до гроба! Аз бях войник, когато свалиха Тодор Живков без един изстрел - а тогава армията ни беше над 100 хиляди и доста по-боеспособна. Сегашната може само да зарази врага с трипер! Само се хвърлят пари за връзкари-***-рушветчии-слагачи!
14
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ama nie oshte li imame ARMIYA?
13
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото подразделение на армията ни, от което имаше смисъл и съседите трепереха беше Ракетни Войски. Компактно, евтино и ОСТРО, но ако си спомняте беше вой до небесата да нарежем ракетите...сега ще купуват Ф-16 от моргата (държани в пустини на USA да не ръждясват ;), има снимки по интернет)
12
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
План 2014 сведе армията до 2600 души. Ако това е вярно за какво са ви 1500 офицери? Кого ще командват? Или армията ще е фрицове и адютанти?!!! Михов, и ти участва в унищожението на армията, сега си седнал сълзи да рониш и акъл да даваш! Армия няма. За да има армия, трябва да има производство. Иначе с какво ще я издържаме? Може би заеми? Защо не се произвеждат оръжие и боеприпаси? Или успешно ликвидирахте заводите под чужд диктат?
11
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Връщане на наборната служба и това е.тогава няма всеки трети да е наркоман и пияница.а онова племе вместо да се излежава и денонощно да се *** и да се размножава некоттролируемо -в трудови войски да маа с кирката и да се научи на труд и дисциплина!
10
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бих се учудил с нашите "политици", ако решат да плащат на Турция наем за отбраната ни...
9
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** вашия господар САЩ се разпада - в Балтимор е въведено извъредно положение , народа (***) , започнал да мародерства и граби..Скоро *** ще ходят в Белене на почивка за вечни времена..
8
15
 
34
 
! Отговори
топала преди 9 години
тая комунистическа свинчуга най малко може да дава съвети за армията
7
9
 
37
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ако реформа в армията означава ликвидация като излишно и неефективно звено какво ще ни отговорят генералите свикнали да си задоволяват прищевките
6
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари за армия няма! Било то за наша или чужда, няма!
5
9
 
43
 
! Отговори
... преди 9 години
Аман от тази армия. Всичко цъфнало и вързало та ни занимават с глупостите на армията. Да се плащат държани пари за да може някой висш военен да брой лъжиците на личния състав и да заскретява информацията, за да не знае противника колко военни имаме. Няма нужда от военни или поне във праисторическия си вид, с който разполагаме в момента. Аман от пенсионирани ДС-та ревящи за пари.
4
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма пари бе. Нова техника за армията ще ни съсипе
3
11
 
37
 
! Отговори
shipka преди 9 години
svalete si nesto otgore - nad vas e palno s samoleti nebeto. v lovnia seson.a i v muzeite ima dosta exponati i laureati, vzemaite ot rezerva.
2
8
 
62
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Нямало пари, ами вземете наем на САЩ за 6-те им бази тук. Италия взема 500 милиона долара на година само за 2 бази, а ние сме се дали без пари!
1
16
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това сега не е е армия, и даже никаква нужда няма от съществуванет на БА. Дебеланковци, които не могат да избягат 20 метра. Това кашици ли са? И пари взимат даже! Самолети, които не могат да отлепят на 20 метра от земята, когато имат керосин де. Това не е армия, а сбор от тунеядци.