Парламентът поряза веригитe – взе им привилегии

Измененията в закона бяха подкрепени от всички групи в НС
Обновена: 30 апр 2015 14:02 | 30 апр 2015 10:33,
23
Парламентът поряза веригитe – взе им привилегии
Снимка: Архив БТА

Парламентът гласува промени в закона за конкуренцията, с които оряза привилегиите на големите търговски вериги спрямо българските производители.

Измененията бяха внесени от БСП и получиха подкрепата на депутатите от всички групи в Народното събрание. Единствено ГЕРБ и Реформаторите гласуваха предимно "против", но сред техните депутати имаше такива, гласували "за" и "против".

Поправката беше приета от миналия парламент, но тогава президентът Росен Плевнелиев й наложи вето. Тя така и не влезе в сила заради оставката, подадена от кабинета на Пламен Орешарски.

С приетите на първо четене днес текстове се изравняват условията между българските производители и търговските вериги. "В момента има нелоялни практики които изкривяват свободната пазарна цена", обясни соцдепутатката Корнелия Нинова, която е един от вносителите.

Тя припомни, че големите вериги налагат такси на българските производители, срещу които не се предоставят услуги. Пословична е таксата "рожден ден" - от производителите се взима такса за това, че веригата има рожден ден.

Практика е и хипермаркетите да изискват от българските производители да не продават продукцията си на други купувачи на цени, по-ниски от тези за големите вериги. Освен това те прехвърлят риска от непродадената стока на производителите.

Друга привилегия, която две от големите вериги са наложили, е да не плащат на българските производители по шест месеца. Законът забранява плащането да закъснява повече от 60 дни.

Ако новите текстове, приети на първо четене днес, бъдат одобрени и на второ, нелоялните практики трябва да отпаднат.

"Това са правила, които не противоречат на европейските норми. Те не са удар по търговските вериги. Те са добре дошли, но при условията на българската икономика и българския национален интерес“, обясни Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко гледа телевизия Алфа и си води бележки, като ученик. Чете книгите на Сидеров и подчертава с молив важните пасажи. След това слуша речите на експертите на БСП. Записва си в новото "Тефтерче на Златанов". "Да се ударят веригите, да се порежат централите, да се изгони американския империализъм в лицето на Уестингхаус"
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ крадат идеи от БСП и Атака. Те нямат идеи или имат само прости и вредни идеи. Просто искат да са на власт.
9
0
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Аз смятам, че когато говорим за бизнес и икономика няма място думите привилегии! То какво се получава? Големите с привилегии, малките български фермери остават с жълти стотинки... Трябва да започне да се субсидира българското! Като няма капацитет един производител да захранва местния супермаркет, се правят кооперации между малките производители в района! За всеки да има хляб, а не за митничарите и големите риби в този бизнес!!!
8
1
 
6
 
! Отговори
ме преди 8 години
Много хубаво, ама до второ четене със сигурност ще направят промени, за да защитят горките вериги. Или Роската пак ще наложи вето. Щото интереса на българските производители просто не е интересен.П.С. Нямах представа че Карефур не е френски. Това обяснява абсурдната ценова политика и това че наистина, няма нищо общо с карефурите в чужбина. Язък.
7
1
 
6
 
! Отговори
мечо грух преди 8 години
До БАЧКАТОРБългарският интерес е българите да купуват евтино месо. Българският интерес не включва да се притесняваме за фирми, които ЗНАЯТ че братята са непочтени плащачи и пак да се натискат да работят с тях. Не е моя работа да мисля за бизнеса на някой друг и дали има какво да яде, както и същите тези фирмички-зареждачи не се интересуват от мен. Ето това е българския интерес - да мисли за себе си, не за печалбата на някоя фирма
6
4
 
9
 
! Отговори
мечо грух преди 8 години
До БАЧКАТОРВ момента цените на месото са най-ниски от 25 години демокрация. Нима не си го забелязал? Зеленчуците видяхме какво стана с тях, сега същото ще стане и с месото и както казах преди малко, не забравяйте да благодарите на БСП и БАтака за това
5
0
 
23
 
! Отговори
мечо грух преди 8 години
Хора, не пишете тъпотии без да сте информирани от рода на "пожелавам им да фалират и да се пръждосват от България", защото и "Пикадили" и "Карфур" са собственост на братята Валентин и Десислав Попови и Николай Лазаров. Все българи, както виждате. Просто са купили франчайза от чужденците и са побългарили тези вериги. Идете на Запад да видите, че нямат нищо общо с нашите. А сега искат да купят и БИЛА, която се изтегля от БГ пазара и да я вкарат под общата шапка на предните две вериги.
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БАЧКАТОРОткога *** се олицетворява с бачкатор - пиши плолетарий-***.
3
7
 
11
 
! Отговори
мечо грух преди 8 години
Честито. Сега наблюдавайте какво ще стане с цените. Да му мислят/го духат/ бедните и да не забравят да благодарят на БСП и БАтака :) Щото нали знаете: ти отнемаш на някой привилегията, той после също отнема твоята, така е в природата, нищо не се губи :)
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!
1
0
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
"ВеригитИ" ... ?! От кой край на България сте ?! :) :) :)