Плевнелиев скочи на Синода, признал Сакскобургготски за цар

Зове митрополитите да не ни делят на монархисти и републиканци
Обновена: 2 май 2015 17:29 | 2 май 2015 14:54, Камелия Цветанова
264
Плевнелиев скочи на Синода, признал Сакскобургготски за цар
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че решението на Свeтия Синод официално обяви Симеон Сакскобургготски за цар на българите, може да доведе до разделение на обществото.

Още по темата
На свое заседание на 29 април митрополитите решиха на всяко богослужение да се споменава бившия премиер като „благоверен цар на българите Симеон”, но държавният глава се надява те да преосмислят позицията си.

Росен Плевнелиев коментира в Плиска, че в този ден е важно всички да си спомняме завета на княз Борис Михаил.

„Както политическите, така и духовните лидери на България да се поучат от неговото дело на сплотяване и създаване на здрава основа на българите, за да пребъдат във вековете. На това свещено място си пожелавам политическите и духовните ни лидери да следват този завет и да работят за единството на народа“, заяви президентът, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

„Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци“, предупреди той.

Държавният глава беше в Плиска за отбелязването на 1150 години от Покръстването на българите. Той присъства на тържествена света литургия, отслужена от Патриарх Неофит в голямата базилика на Националния историко-археологически резерват „Плиска”.

„Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демократична парламентарна република”, заяви  Пленелиев  в поздравителното си слово. 
 
Държавният глава отправи пожелание сегашните и бъдещите български духовници, държавници и обществени лидери да имат далновидността на Свети Княз Борис и като него да взимат мъдри решения, които да обединяват народа и да надграждат постигнатия демократичен и правов ред.
 
„На този паметен за всички българи юбилей се прекланяме пред великото дело на княз Борис-Михаил, което ни сплоти като народ. Преди 1150 години България е най-мощната държава в Европейския югоизток“, посочи в изказването си Росен Плевнелиев.

„Свети княз Борис е първият български държавник, който разбира, че не новите територии, а духовното единство на нацията e здравата основа за нейното бъдеще. Приемайки християнството, Борис предприема най-важната промяна в нашата 13-вековна история, като вписва българите в семейството на просветените европейски народи”, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че въпреки превратностите на историята, именно вярата и християнските ценности са съхранили нашия народ и са му помогнали да опази своя дух, идентичност и бъдеще през вековете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми падна в очите този !Като е отказал да иде на парада в Москва!
32
4
 
12
 
! Отговори
Вярвящ републиканец преди 9 години
Президентът Плевнелиев е абсолютно прав,защото Кобургготски загуби рожденното си право да се нарича Цар,когато се съгласи за стане лидер на партия,т.е. шеф на част от цялото,т.е на целия народ. С това решение Синодът действително разделя народа,защото исттински вярващите републиканци/тук изключвам атеистите-комунисти/ ще се почувстват дълбоко засегнати от това решение. И мното от тях няма да стъпят повече в православен храм,докато не се отмени решението!
31
4
 
8
 
! Отговори
Х преди 9 години
До Onz Дядо му и баба му са австрийци назначени от Европа по искане на народното събрание по онова време ЗА княз и княгиня на България.Борис като дете на австрийци е австриец,жената но Борис е италианка.Не знаех ,че от австриец и италианка може да се роди българин.
30
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Зове митрополитите да не ни делят на монархисти и републиканци" А ти бе "обединителю" защо делиш народът на "млади и красиви" и " останалите" ?В личен план аз съм "заклет републиканец" и не ми пука дали църквата ни дели на "републиканци" и " монархисти" , но твоето делене ме обижда. Не пиша в учтива форма ,защото не те уважавам.
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Симеон не е Цар а е Крал ! Защото е крал много. Даже стигна дотам ,че и дърва краде !
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Симеон не е Цар а е Крал ! Защото е крал много. Даже стигна дотам ,че и дърва краде !
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма риск да се разделим на монархисти и републиканци, тъй като и "царя" и "президента" са ни в кавички и не ги обичаме никак.
26
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав е Плевнелиев.Бащата на Симеон беше достоен политик и милееше за нацията.Велик политик, Хитлер го накара на сила да влезе във войната, но не прати и един войник срещу руския народ.Не даде нито един евреин да бъде депортиран за мъчителна смърт в лагерите.В същото време изправи нацията на крака, през 30-те бяхме балканското чудо със силна икономика и множаща се интелигенция.С истински елит от работливи предприемачи.А Симеон какъв е, продаде се на *** и опоска гората.СРАМ и Позор.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слави Трифонов пита Стоичков преди 12-13 години в предаването си , когато му гостува:- Какво мислиш за царя? Стоичков: -Аз познавам само един цар- цар Киро!Цялата зала в бурен смях!
24
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименA преди да застаавш плътно зад Плевнелиев, вземи прочети малко :) Симоен II e Цар от 43 година, не е абдикирал, няма и акт за детронация, така че той продължава да си е Цар, а това че на определени хора не им харесав е отделен въпрос, а иначе решението на Светия Синод си е в пълен синхрон с многовековната традиция на БПЦ,
23
5
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Царя наглец трябва да бъде изгонен Започва да става разединител на нацията , както преди да се върне в България не си искаше имотите сега ни съди за тях
22
2
 
13
 
! Отговори
Х преди 9 години
До V Какъв български цар е Симеон,той няма и капка българска кръв.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заставам напълно зад Плевнелиев.Като цяло адекватен и честен политик, винаги казва нещата в прав текст, бърка дълбоко в раната на малкото останали *** и псевдо националистите - притурката на ДПС - Атака.Най-много го мразят атакистите, защото разказва на всички, че са част от ДПС и са руски агенти.А във форума на днес.бг има най-много атакисти и бесепари, защото са безработни и кибичат по цял ден в тоя сайт.За това се създава впечетлението тук, че Плевнелиев е лош президент.Та така.
20
1
 
9
 
! Отговори
глупости преди 9 години
Светия синод да "преосмисли",така ли!?*** простотията!Това е чисто политическо решение,на което св.синод НЯМА ПРАВО!Плевнелиев изобщо не го харесвам,не понасям пребоядисани комунистдемократи,на всичкото отгоре и големи християни,но в случая е прав!Явно жертват мадридския шмекер по случай поредното увеличение на тока за по-лесно преглъщане!Друго обяснение за тая идиотщина нямам!
19
1
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 9 години
Мисля, че не сме горд член, а само член.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A be ne go hvalete Simeon...nali toi cheche da ni upravi za 800dni...e opravi si gorite...i 5 pati da go spomenavat v slugbite...tova nama da iztrie tova koeto toi i sina mu i M Velchev prichiniha na balgarite...
17
18
 
6
 
! Отговори
V преди 9 години
Имаме цар и неговото име е Симеон втори. Нека му намерим достойно място в обществото, вместо да се противопоставяме! Има много добри примери в другите държави, а и можем да направим нещо различно - нали сме големи акъллии.
16
10
 
4
 
! Отговори
синева преди 9 години
Да живее Царя!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Просто питамВсъщност това е една неточност набивана в главите на много българи, убива боляри и родовете им, но трябва да се има пред вид, че тогаав под "под убиване на рода" се е имало в пред ид убийството на първородния син, а не на цялата фамилия и семейство
14
0
 
20
 
! Отговори
Х преди 9 години
Не сме нито монархия,нито република,това си чисто и просто робовладелчески строй.Работиш по 26 дни на месеца за само къшей хляб.Не виждам защо трябва да ходиш в църква за да вярваш в бог.Нима Свети Иван Рилски да се е молил в църква , човека живеел в пещера и се е молил на бог там и пак е светец.Сегашните владики и попове са си направо печалбари.Ако има бог те са директно за в ада.Накичени със злата ,алчни за пари и власт и не им пука за народа.