Църквата реши: Симеон II е цар на българите

Ще го споменават по три пъти на литургия
Обновена: 1 май 2015 10:06 | 1 май 2015 10:03,
370
Църквата реши: Симеон II е цар на българите
Снимка: Reuters, архив

Симеон Сакскобургготски ще бъде задължително споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири. Това реши Светият синод по предложение на пловдивския митрополит Николай.

Решението влиза в сила от тази неделя, а името на Симеон II ще бъде споменавано по три пъти на служба. Въпреки това обаче се очаква още утре патриарх Неофит да титулува бившият премиер. Това ще стане по време на литургия в голямата базилика в Плиска, която е посветена на 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ.

Според традицията на православната църква имената на светски лица се изричат само, ако те са владетели.

Споменаването на Симеон II като цар на българите не е новост в най-новата история на страната. Вестник "Монитор” припомня, че това се е случвало и през 1989 г., но тогава решението е било самоинициатива, а не решение на синода.

В неделя от 9,00 часа в катедралния храм-паметник "Успение Богородично” във Варна по повод годишнината отново ще бъде отслужена литургия от патриарх Неофит, митрополитите на Българската православна църква и гостите от поместните православни църкви. В края на литургията с църковни ордени ще бъдат наградени Сакскобургготски и настоящият премиер Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
1
 
0
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 3 години
Тез разколници що не вземат да се гръмнат, по голяма помия от тоз полицейски синод не бях виждал,остави за доносите от светата изповед, но и кражбите им не спират!
253
3
 
4
 
! Отговори
Янко Митев преди 3 години
Тоя Николайчо още преди да стане митрополит си беше гадно *** и сега хептен се изложги мръсника
252
3
 
3
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Чумата за БГ финаги *** *** Запада. Кой ни натреси Тиквата и Тваря?! Койту си спира Жипката пред Министерски съвет, Мустафаъа.
251
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симеон втори Сакскобургготски е все още легален владетел на България. Той не е абдикирал и това означава, че той все още е цар на България.
250
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вън такива МАРОДЕРИ от БЪЛГАРИЯ.НЕ ИСКАМ И ДА ЧУЯ ЗА ТАКИВА *** ОТ ТОЯ ПРОКЛЕТ РОД.ДОНЕСАЛ ТОЛКОВА НЕЩАСТИЯ НА БЪЛГАРИЯ.
249
2
 
2
 
! Отговори
н вълчев преди 3 години
*** живеят в свой Свят и Реалност!? Синода не може да е далеч от Нея!??
248
12
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
Негово Величество Симеон Втори е Цар на българите. Това е пожизнена титла и той винаги ще бъде Цар.
247
4
 
6
 
! Отговори
Катрин преди 3 години
До ДанаилСлава Богу! Само Благословение може да получим с това действие! Има надежда!
246
8
 
8
 
! Отговори
Катрин преди 3 години
Слава Богу! Имаме си ПРАВОСЛАВЕН ЦАР И ЕДИНСТВЕН ЗАКОНЕН ВЛАДЕТЕЛ! СЛАВА БОГУ!
245
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Стига сте хулили. Църквата знае какво прави и е права. Коментирате без да сте чели християнска история. Монархичната власт е най-доброто за българите и българската държава.Останалото е комунизъм, а то е атеизъм и превръщането на църквите в тоалетни, складове или пък напълно разрушени.И аз не си падам по Симеон , НО ВЯРВАМ НА ЦЪРКВАТА. Тя има по-добър поглед от нас и знае какво прави. И ВИНАГИ ЗА ДОБРО Е.
244
9
 
5
 
! Отговори
православен преди 8 години
Николай е пробутал решението с истерични крясъци, защото иска да пречи на патриарха и да му натрапи вината за това тъпо решение! Цяла седмица се крие в Пловдив и се преструва, че нищо не е направил, а другите синодали се чудят как да се обясняват за тъпите му идеи!Най-*** е, че той толкова мрази католиците, а това което предлага е испанска католическа средновековна дивотия, която я няма никъде в Европа.Монархиите там са протестантски без Испания, а Кобурга иска да наложи този католически кич!
243
10
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Ако за синодалните изкукуригали старци Симеон е български цар, да се хванат да си търсят друга България. В моята няма цар и още по малко КРАДЛИВ.
242
7
 
11
 
! Отговори
ТУМБЕВ преди 8 години
НА ГОЛ ТУМБАК,ЧИФТЕ ПИЩОВЕ,СРАМ,ПОГАЗИХА МЕЧТИТЕ НА ЛЕВСКИ ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА.ВИЖТЕ КАК ГЛЕДА ДА ОКРАДЕ НЕЩО КОЕТО Е ОСТАНАЛО,ЗА КАКВО ГО ДОКАРАХА ДС,МАЙ ИМ ПОМАГАЛ.ДА ВЗЕМЕ И МАЛКОТО КОЕТО Е ОСТАНАЛО,АМИ ДЕЦАТА МУ,ВНУЦИТЕ МУ,СЛЕД ТОВА ПРАВНУЦИТЕ МУ И Т.Н.ТАЗИ НАША ЦЪРКВА ЧАВКА ЛИ Е ИМ ИЗПИЛА МОЗЪКА.ЕЙ ЩЕ НИ ДОКАРАТ ВСИЧКИ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА,ЯЗЪК ЗА СЛАВНАТА НИ ИСТОРИЯ,ЗА ПАТРИОТИТЕ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ.ТОЗИ ТРЯБВА ДА Е НА 800 КМ ОТ ДЪРЖАВАТА НИ.
241
10
 
9
 
! Отговори
Данаил преди 8 години
Единствено богопомазана е царската власт. Защото има само един Небесен цар и една Църква ! Така земния цар е Божи помазаник на земята и поместната ни църква е част от единната Небесна Църква.Ние сме царствен народ и ни приляга да имаме царе !!!Другото (комунизъм,демокрация и т.н) е от лукавия.
240
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА Е ЕДИНСТВЕННОТО ХУБАВО НЕЩО КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 60 ГОД ! ГОСПОД БАВИ НО НЕ ЗАБРАВЯ ! САКСКОБУРГОТСКИ Е СВЯТ ЧОВЕК, ТО МУ Е ИЗПИСАНО НА ЛИЦЕТО
239
9
 
9
 
! Отговори
преди 8 години
Голяма гад е тоя...
238
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе, 330-ти. Ти по-добре кажи - кой е твоят Цар, или авторитет, или ...? Ние уважаваме всяка добра дума на когото и да е към когото и да е.
237
3
 
6
 
! Отговори
БГ преди 8 години
КАКВА ЩЕ МУ Е ЗАПЛАТАТА,НЕЩО ЩЕ ЗАКАЧИ ЛИ ОТ 16 МЛД.КРЕДИТ,ДА НЕ БИ ЗА ТОВА ДА Е ДОШЪЛ ,ЩЕ ГО ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ ТОЗИ КРЕДИТ.ТАМАН МАЛКО СЕ БЯХМЕ ОПРАВИЛИ,ГОРИТЕ ПОРАСНАХА ОТ ДЪЖДОВЕТЕ И ПАК ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ДА СЕЧЕМ,НА цар НИЩО НЕ СЕ ОТКАЗВА.ЧЕСТИТО ВИ ЦАР ,БЪЛГАРИ,ОСТАВА ДА ИМАМЕ И СУЛТАН.АКО ДАДАТ 2000 ЕВРО ПЕНСИИ,МНОГО ЩЕ СМЕНЯТ РЕЗБАТА.
236
7
 
8
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ТОВА Е ВЪРХА,ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ВЛЯЗА В ЦЪРКВА,КОГАТО "царят" Е ТАМ.НЕ ЩА ДА ГОВОРЯ,ЗАЩОТО УВАЖАВАМ НАРОДА СИ,ЯВНО НЕЩО СТАВА ИЗВЪН ЖЕЛАНИЯТА МУ.ВСИЧКО СЕ РЕШАВА ОТ ГРУПА МУТРАЦИ.
235
8
 
11
 
! Отговори
НА ДЕДОВИЯ преди 8 години
НА МЕН НЕ МИ Е цар. НА ДЕДОВИЯ МОЖЕ БИ.