Ненчев не знае откъде, но търси 4 млрд. за нова техника

Засега обаче ще кърпи "МиГ"-ве да не останем без самолети
119
Ненчев не знае откъде, но търси 4 млрд. за нова техника
Снимка: БТА

Според военния министър Николай Ненчев няма опасност армията да спре да охранява въздушното пространство.

Още по темата
Имаме няколко "МиГ"-а, които изпълняват своите задължения. Няма основание на този етап за безпокойство, коментира той, цитиран от БТА.

По негови сметки трябват около 80 млн. лева за ремонтирането на няколко от "МиГ"-овете, а другият вариант бил около 24 млн. за два самолета, които биха могли да бъдат ремонтирани в рамките на тази година, за да се гарантира, че до края на следващата няма да има проблеми.

В отговор на въпрос за поддържането на изтребителите МиГ-29, както и на другата руска техника, с която разполагаме, Ненчев отново коментира, че България е може би единствената държава в НАТО, която е почти напълно зависима от Русия.

"Ще се стремим да намалим максимално зависимостта от Русия и от други страни извън НАТО", посочи министърът.

Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили вече е внесена в Министерския съвет, информира Николай Ненчев в отговор на въпрос. Тя ще бъде разгледана, евентуално приета, след което ще бъде внесена за разглеждане и приемане в парламента.

"Вярвам, че ще бъде приета по начина, по който я предлагаме, дори да има някакви забележки и корекции, ще се съобразим, ако това е необходимо", посочи Ненчев, но не се ангажира категорично с размера на предвидените в програмата разходи, с аргумента, че не е ясно каква техника ще купим, като все пак потвърди, че приблизителната сума е около четири милиарда лева.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обясни в отговор на въпрос за участието ни в Афганистан, че операцията там е планирана да продължи до края на годината, а за след това все още няма яснота.

Министърът на отбраната и началникът на отбраната разговаряха днес чрез видеоконферентна връзка с българските военни контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали. Те поздравиха военнослужещите по повод на предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Хиляди българи не знаят откъде ,но търсят пари за да изкарат до края на месеца
19
5
 
19
 
! Отговори
@@@@@@@@@ преди 9 години
Армия?! Защо ни е армия?! Какво ще охранява тя и от каква заплаха?! Защо ще търсим 4 милиарда за оръжие , а не търсим 4 милиарда за образование и здравеопазване ?! Толкова ли сме прости, че не го проумяваме?!
18
20
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До zeus Няма да се купи нищо руско, не разбрахте ли? Идете да плачете в скута *** майките си рускинки. Ще се купи техника за 3-4 млрд. и при нужда с нея ще се трепят руски агресори. Това е положението. А миговете ще се продадат на Украйна да си ги отремонтира и да изтрепе още десетина хиляди азиатски ***, преди да са ни налазили нас.
17
1
 
10
 
! Отговори
ККК преди 9 години
Охранявайте въздушното ни пространство с дронове .....направо без пари :) или обучете няколко щъркела с камери на тиквите .....както пее един "Какво остана от Велика България ?"
16
2
 
15
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До ШопПриключи заради пияни полски пилоти и неспазване на процедурите. Това, че дърт Ф-16 е по-надежден от дърт Миг-29 как го измисли точно?
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14 да купуваш техника само членки на НАТО не те ли поставя в зависимост-------------- Разбира се, че те поставя. Но аз не разбирам какво предлагате - да не сме зависими от съюзниците, а от враговете на България ли?
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
винаги съм се чудел за какво ги наливаме тия грешни пари в самолети ?! Дори да купим чисто нови 20 самолета, ще ни спасят ли ако някой ни налази ? 100 пъти по-добре е тези пари да се инвестират в здравеопазване и образование, това просто е безумие, 4 млрд за глупости са. Но сигурно ако не си плащаме не ни искат нито в Русия, нито НАТО.
13
18
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Втора употреба Ф-16 е по-надежден от ремонтиран в Русия МиГ-29. Имаше един глупав поляк, който летя на Ту-154, ремонтиран в Русия, и жизненият му път приключи при неизяснени обстоятелства на километър от летището в Смоленск .
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ненчев отново коментира, че България е може би единствената държава в НАТО, която е почти напълно зависима от Русия."Ненчев, а да купуваш техника само членки на НАТО не те ли поставя в зависимост?
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аха да сме ограничили руската "зависимост" и да станем зависими само от натовски производители... Ненчев, спри да наизустяваш речите спуснати от американското посолство и си включи мозъка. За целта се организира търг, събират се всички производители и се гледа съотношение цена-качество, ако руснаците изкарат най-добра оферта- приемаш. Или искаш да ми кажеш, че това че сме в НАТО ограничава свободния ни избор? :)
10
8
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Декодеркакъв сте бил вие в БА, че сте министър на отбраната--------------Министърът на отбраната по закон не може да бъде военен, тикво.
9
3
 
11
 
! Отговори
180 преди 9 години
Оо да, картонения самолет на Северна Кореня с колажите му в полет е голяма работа. Сега само гледайте как в един момент ще 'модернизираме' ВВС с нови самолети на старо произведение някъде из 80-те (Ф-16), които реално излизат доста по-скъпо от модернизацията и подръжката на Миговете. Ако тези хора гледаха интересите на държавата, нямаше да стане и въпрос за такова нещо. Но не - интересите на САЩ са по-важни. Нали ако не им купим *** ще трябва да ги предадат за скрап...
8
5
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ще има пари за нова техника. Полурусначетата, които се готвят да устройват нов Донбас в България, ще бъдат бити и изхвърлени..
7
3
 
8
 
! Отговори
zeus преди 9 години
След авиошоуто миналата година вече нямаме ни един летящ Миг, нито 21, нито 29. Много бивши соц. страни, които са в НАТО продължават да си ползват Миг-29, май само ние не можем, защо ли?
6
4
 
20
 
! Отговори
Декодер преди 9 години
Преместването на зависимостта от Русия към зависимост от други западни държави, не е политика на национален суверенитет, другарю Ненчев. Това просто е промяна на играчите, играта си остава същата. Между другото, другарю Ненчев, какъв сте бил вие в БА, че сте министър на отбраната? Доколкото знам - земеделец, аграр. Какво общо има това с БА, при цялото ми уважение към хората които се занимават със селско стопанство?
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ненчев отново коментира, че България е може би единствената държава в НАТО, която е почти напълно зависима от Русия."Ненчев, ти ако ходиш да пазариш само от една търговска верига, това прави ли те зависим или е въпрос на личен избор, какъвто и ние направихме с МИГ-овете? И какво като се охраняваме с руска техника, в повечето държави в региона самолетите са набори на нашите МИГ-ове. Спри да четеш речите, спуснати от американското посолство и си включи мозъка.
4
3
 
2
 
! Отговори
Nb преди 9 години
E kak da ne snaesch ot kade otvelikite USA nali gerb i ti si sa tjah te y hte pomagat na bG da ama ne stari troschki ot USA Karpeni rajdasali i tn edno vreme ot cccp Sega ot USA
3
7
 
2
 
! Отговори
макето преди 9 години
само за протокола що не си направим собствена авиация северна Корея може а ние?
2
1
 
16
 
! Отговори
някой преди 9 години
Как от къде - от КТБ да ги вземе ....
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, как откъде - нали шефът му Кратун дръпна 16 млрд, ще му даде 4 за да угодим на новите си големи братя.А кой ще ги връща ... споко, няма да са те.