Турция – по-скоро в ЕС, препира Лютви Местан

Настоява ЕК да размрази мораторуима за прием на нови страни членки
Обновена: 8 май 2015 09:33 | 8 май 2015 09:18,
288
Турция – по-скоро в ЕС, препира Лютви Местан
Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за ускорена интеграция Турция като естествен мост между Изтока и ЕС.

"През септември, ние българските либерали от ДПС и НДСВ, ще бъдем домакини на регионалната среща на лидерите на либералните партии от Балканите", заяви той пред bTV.

По думите му, тази среща е много важна, защото по тяхна инициатива ще се разисква либерална стратегия за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

"Убедени сме, че един конфликтен дестабилизиран Близък Изток, а той никога не е бил по-дестабилизиран, винаги ще бъде предизвикателство за сигурността и на ЕС, а един стабилен Близък Изток ще гарантира стабилност и в ЕС и тук ролята на Турция е стратегическа", смята Местан.

Той настоя, че младите демокрации от Западните Балкани и Югоизточна Европа – Молдова и Украйна имат нужда от своята ясна европейска визия като основен стимул за демократизиране на гражданските им общества.

"Гледаме доста резервирано на мораториума, наложен от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и най-вероятно ще подготвим проект за декларация с предложение АЛДЕ да ангажира вниманието и на Европейския парламент с идеята да се ускори интеграцията на Западните Балкани, защото на Балканите има прекалено много история", каза още той.

Според него, има проблеми, които трудно биха могли да се решат преди членството на балканските страни в ЕС.

Лютви Местан обясни, че те биха могли да бъдат решени, но това предполага едно ново разбиране, нов подход със и чрез присъединяването на тези страни към ЕС.

Относно присъединяването на Македония към ЕС, лидерът на ДПС заяви, че България трябва да има ясно дефиниран свой национален интерес, но той призова да се изведе пред скоби "интересът на интересите".

"Той от гледна точка на България е тя да граничи със страни-членки на ЕС", допълни той.

Тежки обвинения към Реформаторския блок, но и намигване към местните десни политици преди местните избори – това комбинира още лидерът на ДПС.

От думите му стана ясно, че работата на движението с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ е на отлично ниво.

Местан обяви, че за предстоящите местни избори ДПС минава в режим на "поливариантност на политическото взаимодействие" с акцент върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет. Според него в други 30 общини партията има шанс сама да спечели властта.

"ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой знае колко си докарва като лобист, на Турция.
196
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местан си прави майтап :))))))))))))Турция от много време не желае членство в ЕС :))))))))
195
0
 
7
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
А бе Местан може да иска ама Турция хич не иска . И аз не искам. До 10 години ЕС = 0.
194
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен234Пътувайте си безвизово до Саудитска Арабия
193
0
 
4
 
! Отговори
Лютив Бостан преди 8 години
За *** може, за Тюркието не може! Тъй значи, а. Двоен аршин. Шъ съ оплача в Хелзинки.
192
8
 
3
 
! Отговори
до 233 преди 8 години
Ти си един *** който не може да казва Турция дали или няма работа в ЕС!Вие като влязохте какво направихте по-богати ли станхте,какво се промени и как повлия всичко това на българската икономика?!Турция разбери го не иска пълноправно членство,иска само визите да отпаднат,като например доста държави от Южна Америка са безвизово.Затова трябва и за турските граждани да се премахни ако не имаме си други планове,който изобщо не са зле спрямо ЕС
191
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само в ***, дори и на националния празник 3-ти март-освобождението от турско робство, потурнаците вместо трибагреника безнаказано развяват кармазъ байрака на поробителя.
190
2
 
2
 
! Отговори
Фатмак преди 8 години
Целия свят в ЕС! Веднага. Най вече искам Венецуела и Коста Рика.
189
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще допуснат Турция до Европа? Това е абсурд.Ангела Меркел призна пред германското общество,че германците са направили голяма грешка,като са допуснали мюсюлмани в Германия.Те там се роят,като пчели и след 40-50г.ще бъдат мнозинство в Германия.Същото положение е и в другите европейски страни.
188
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местане,какви НДСВ-та ? Нали вече НДСВ няма такава партия.Доколкото разбирам от твоето изказване че ДПС ,ГЕРБ и НДСВ ще правите завера.Ще се събирате да нищите политиката и как Сакса вашия човек да го прибутате с участието на Юнкер. На малкия Хасанчо явно ще му се бае за бъдещето.
187
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ердоган ефенди е обещал кинти на тоя с жълтите зъби да лобира за турция в ЕС. Срам и позор само, че е депутатин в Българския парламент!
186
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не говори глупости кой е Путин че ще заплашва по телефона Ердоган,това да не Бойко от Банкя :),Разберете го драги българи вие нищо не решавате за ЕС а и ние не се натискаме политиката си е политика understand
185
1
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 8 години
Ама Местане те утре и Ирак и Афганистан може да кажат и ние по-скоро в ЕС! От 50 години Турция кандидатства за ЕС, толкоз ли не ви идва на акъла, че не ви искат там, а не ви го казват в прав текст заради други интереси? Я питай Ердоган преди Южен поток да се наложи да минава през Турция как Путин се държеше с него! Заплашвал ли го е с военен удар по телефона когато стана мелето в Сирия! Питай го! Сериозно!
184
2
 
11
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Тази рязана **** много добре знае, че Турция никога няма да влезе в Европа. Не само заради географското си положение и липсата на европейски ценност присъщи на всеки един Християнин, но и заради тоталитарното си управление и милитаристична политика спрямо всичките си съседи, включително и непризнаванет на геноцида над арменците, което ги прави съпричастни към събитията преди 100 години и ни показва, че дивака си остава дивак завинаги.
183
8
 
3
 
! Отговори
до Коста преди 8 години
варвари сте били вие няма само да гледате от едната страна,ако трябва пак ще го направим за да се защитим това си е наше законно право,но първо вие трябва да върнете откраднатата история на македонците и да си оправите историята
182
0
 
10
 
! Отговори
bbg преди 8 години
Частта от Турция,в която хората са от бившата Византия - дфа, но другата , анадолсдката част - с курдите, арабите и пр. как си я представяте в ЕС
181
2
 
2
 
! Отговори
Miro преди 8 години
До маченикDosta si smeshen :) pishesh na dobur bulgarski, a tolkova protiv Bulgaria...koiato te e obrazovala predpolagam...Ako beshe v Turkieto obache deto tolkova te kefi niamashe da imash taia svoboda da znaesh tolkova mnogo i da si tolkova otvoren.. Tam parvo shte te balsamosat s istoriiki za velichieto na sultana a posle ako kajesh edna duma srteshtu durjava te prashtat v pandiza. Tova e turskia progres. Niama edin narod koito e bil v Osmanskata imperia i na koito da mu lipsva.
180
3
 
21
 
! Отговори
коста преди 8 години
Турция никога не трябва да бъде допускана в ЕС,най-малкото защото не призна и не се извини на арменците и на др.народи за погромното робство и геноцид.Това по отношение на турските управници и техните *** в България.Не визирам турския народ.С това доказа,че варварствато и насилието не са и чужди и в днешно време.Каква Европа,какви 5 лева за убийци и садисти.
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига вече с тази статия че дойдоха други по-интересни :)
178
3
 
11
 
! Отговори
брей преди 8 години
Според мен възможността ЕС да се разпадне е много по-голяма, отколкото Пуйкия да стане член на този съюз.