Турция – по-скоро в ЕС, препира Лютви Местан

Настоява ЕК да размрази мораторуима за прием на нови страни членки
Обновена: 8 май 2015 09:33 | 8 май 2015 09:18,
288
Турция – по-скоро в ЕС, препира Лютви Местан
Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за ускорена интеграция Турция като естествен мост между Изтока и ЕС.

"През септември, ние българските либерали от ДПС и НДСВ, ще бъдем домакини на регионалната среща на лидерите на либералните партии от Балканите", заяви той пред bTV.

По думите му, тази среща е много важна, защото по тяхна инициатива ще се разисква либерална стратегия за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

"Убедени сме, че един конфликтен дестабилизиран Близък Изток, а той никога не е бил по-дестабилизиран, винаги ще бъде предизвикателство за сигурността и на ЕС, а един стабилен Близък Изток ще гарантира стабилност и в ЕС и тук ролята на Турция е стратегическа", смята Местан.

Той настоя, че младите демокрации от Западните Балкани и Югоизточна Европа – Молдова и Украйна имат нужда от своята ясна европейска визия като основен стимул за демократизиране на гражданските им общества.

"Гледаме доста резервирано на мораториума, наложен от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и най-вероятно ще подготвим проект за декларация с предложение АЛДЕ да ангажира вниманието и на Европейския парламент с идеята да се ускори интеграцията на Западните Балкани, защото на Балканите има прекалено много история", каза още той.

Според него, има проблеми, които трудно биха могли да се решат преди членството на балканските страни в ЕС.

Лютви Местан обясни, че те биха могли да бъдат решени, но това предполага едно ново разбиране, нов подход със и чрез присъединяването на тези страни към ЕС.

Относно присъединяването на Македония към ЕС, лидерът на ДПС заяви, че България трябва да има ясно дефиниран свой национален интерес, но той призова да се изведе пред скоби "интересът на интересите".

"Той от гледна точка на България е тя да граничи със страни-членки на ЕС", допълни той.

Тежки обвинения към Реформаторския блок, но и намигване към местните десни политици преди местните избори – това комбинира още лидерът на ДПС.

От думите му стана ясно, че работата на движението с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ е на отлично ниво.

Местан обяви, че за предстоящите местни избори ДПС минава в режим на "поливариантност на политическото взаимодействие" с акцент върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет. Според него в други 30 общини партията има шанс сама да спечели властта.

"ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много продажни поганци има в този форум. Еничари, вие не заслужавате да дишате българския въздух и да ядете хлябът на нашата родина. Безродниците в Анадола!
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 152Това ми е идеята, добрите и полезни животни животни в Европа, а бесните кучета вън. Ходи си там у Боко Харам.
115
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои хора много буквално се хващат за думичките геноцид и робство за да ги отрекат изобщо. Ние сме били като едно стадо за османлиите. Клали ли са ни? Да. Свободни ли сме били? Колкото едно стадо. Никой не е луд да си изтреби стадото. А сега викат българите били злобни. Странно нещо е това българина, ти го колиш, грабиш, вземаш му децата, а то как ти се отплаща? Как може такива злопаметни хора да има..
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обикновените българи не са лоши хора,но политиците им са много корумпирани,от едно време всеки български читак е написал по 1-2 книги и момента българите го четат и лошо се образоват!
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен146Ами те арабите не ви броят за хора заради вярата и безчинствата,които сте вършили,а православието е първата вяра,от него произлизат католицизъм и протестантство
112
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Урко на чии интересеси служи. За пореден път си показва истинското лице. ***!!!
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да му пожелаем Местан - по-скоро в Турция, дано там оценят усилията му.
110
11
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 9 години
Нашата вяра е за нас,ващта за вас.Другия път трябва да избирате или исляма или католицизма,никакво паровославие и подобна измислена вяра
109
5
 
6
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Кой сме ни,е че критикуваме една държава, с годишен бюджет 800 милярда долара.Къде сме ние в картата.Говорим за чужд геноцид,а същото време наши избраници, наши правителства извършват ГЕНОЦИД НАД НАС.
108
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците не са лоши хора, обаче са много изостанали, неграмотни и прости. Но имат някойи добродетели. Уважават възрастните хора, помагат на човек в беда, ако могат. Много голям проблем за турците е лошото им образование. А то е лошо заради религията. Просто тази религия ги кара да учат корана наизуст и да удрят чело в земята по 5 пъти на ден. Няма как да станеш европеец така...
107
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ПО СКОРО МЕСТАН ЩЕ ОТИДЕ В ТУРЦИЯ ОТКОЛКОТО ТУРЦИЯ В ЕС---ДА ЗАМИНАВА ТАМ И ДА НЕ СЕ ВРЬЩА ТУК В БЬЛГАРИЯ
106
0
 
15
 
! Отговори
I'm преди 9 години
Абе ей Местан бей...Ти вместо да се кахъриш за Турция, по-добре се опитай да помогнеш с нещо на електората си по тия села и паланки. Тия хора гласуват за теб, защото си мислят, че мислиш за тях. А ти за Турция си се затръшкал...
105
11
 
3
 
! Отговори
маченик преди 9 години
До Анонимен 133; Благодарение на тези "безчинства игеноцида" българите не се асимилират. Всички в Южна Америка говорят я испански я портогалски. В Северна Америка , Австралия,Африка, английски, испански,холански,портогалски. А ти говориш български, християнин си, дедите ти са имали земи и ливади, животни и къщи. Точно тогава руските му събратя са нямали тези привилегий-пренадлежали са на дворянина.Така скъпи, ако махнете омраза ,мързелаи злобата ще се оправите. Когато видите вината в себе си.
104
1
 
5
 
! Отговори
дрън-дрън преди 9 години
Ние викаме:-няма да влезете",сякаш нещо зависи от нас,турците викат не щем.щото гроздето е кисело. Абе на кой му пука,нека си правят там някакъв халифат с ИД,щом са си избрали този път,да си действат,скоро единствения им износ,ще са бурки само
103
2
 
16
 
! Отговори
extremist преди 9 години
Е все пак узакониха тоалетната хартия в турция ! А ИНАЧЕ ЕТНИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ДПС Е НЕЗАКОННА И НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА ТУК
102
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция е мохамеданска държава, тя е природен враг на Европа. Даже севернокорейцети са по-добронамерени отколкото тези мохамедани. Те други не приемат, гледат на Европа само като плячка. И както е тръгнало скоро ходжата ще се качи на Айфеловата кула заради права и свободи.
101
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците не са лоши хора, но много им пречи мюсюлманството. Ако си сменят религията на християнство след 2 - 3 поколения може и да ги вземем в ЕС. Ердоган трябва да покръсти турците.
100
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с този геноцит.И моето семейство е потомък на тракийски българи и често стигаме до луди спорове.Обвиняват ме в прекалена демократичност и опрощаване.А на мен ми остава само един аргумент ,с който да се защитя.Ако това не се беше случило,ние като индивиди нямаше да съществуваме.Защото нашите прародители никога нямаше да се срещнат.Бъдете малко философи,така няма да страдате толкова много.
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един гръкПърво си оправете световните борчове,после сравнявай световните нива
98
11
 
0
 
! Отговори
до 127 преди 9 години
Разберете го никога не сте били роби,но ако се чувствате роби така ще ви наричаме!При една война независимо с кого никога няма да се сражавам с вас,вие сте неблагодарно племе