Македония ни е скъпа

Президент и премиер обезпокоени от събитията в Куманово
10 май 2015 15:00, Александър Попов
161
Македония ни е скъпа
Снимка: БТА

Престрелките и жертвите в Куманово обезпокоиха премиер и президент у нас.

"Македония ни е много скъпа и важна. Бог да ги прости убитите полицаи. Още веднъж разбирате колко е важно да има политическа стабилност. От раздорите и проблемите в Македония се стигна до тези жертви", заяви Бойко Борисов.

Той изтъкна, че България е свикнала – от едната страна е Украйна, Крим, от другата Косово, Сърбия, разпаднала се Югославия.

"Службите ежечасно докладват за ситуацията. Сега е по-спокойно. Изразихме позицията през Министерството на външните работи. Надявам се да се вземат в ръце и да си отрегулират държавата. Дал съм пример какво се прави, ако има недоверие поради една или друга причина, или вмешателство в едно правителство, след това народът сам си връща доверието", каза още министър-председателят.

Междувременно и президентът Росен Плевнелиев изрази тревога от ситуацията в Македония и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово.

"Изразявам съпричастност към македонските институции, които трябва по демократичен начин и на база на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията", заяви президентът, който е на държавно посещение в Монголия.
 
Той осъди всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва.

"Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи“, каза Росен Плевнелиев.
 
Държавният глава призова още всички участници в политическия процес в Македония да се отнесат много сериозно към ситуацията.

"Спомняме си до какво доведе безпринципното противопоставяне в България – пет правителства и три парламента за две години и рязко намаляване на инвестициите и повишаване на нестабилността. Само с политически диалог, с отговорно отношение към гласа на гражданите и към доказателствата и фактите, да покажат, че са демократи и че могат да решат проблемите си по един национално отговорен и правилен начин“, апелира президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
26
 
! Отговори
факт преди 8 години
Много са притеснени и двамата !! Единият не е свалял екипчето за мачлета ,а другият розовите чехли !!
4
2
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Едно...време,Желю даде 50 танка безвъзмездно на новата Македонска държава,за да я...подкрепи.Сега е ясно.че нямаме танкове и за...нас,но поне 1000 автомата Калашников Боко може да даде безвъзмездно;все още...приятелите не са ни взривили Завод 10 в Казанлък.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябваше да допълниш ,че Македония ни е скъпа ,но най скъпи са ни САЩ и ЕС защото много ще обидиш господарите!
2
7
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Тиквата и Халкидиковската му *** дето дреме на Дондуков 2 били обезпокоени от случващото се в Македония? А кой го позволява това шиптърите да си правят каквото си искат преди в Сърбия, сега в Македония? Не са ли господарите им на тия два ***- хамериканците? И сега обезпокоени.Цинизъм от класа.
1
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ви стигна смелостта да кажете на Албания и Косово да си прибират терористите, нали?