Македония ни е скъпа

Президент и премиер обезпокоени от събитията в Куманово
10 май 2015 15:00, Александър Попов
161
Македония ни е скъпа
Снимка: БТА

Престрелките и жертвите в Куманово обезпокоиха премиер и президент у нас.

"Македония ни е много скъпа и важна. Бог да ги прости убитите полицаи. Още веднъж разбирате колко е важно да има политическа стабилност. От раздорите и проблемите в Македония се стигна до тези жертви", заяви Бойко Борисов.

Той изтъкна, че България е свикнала – от едната страна е Украйна, Крим, от другата Косово, Сърбия, разпаднала се Югославия.

"Службите ежечасно докладват за ситуацията. Сега е по-спокойно. Изразихме позицията през Министерството на външните работи. Надявам се да се вземат в ръце и да си отрегулират държавата. Дал съм пример какво се прави, ако има недоверие поради една или друга причина, или вмешателство в едно правителство, след това народът сам си връща доверието", каза още министър-председателят.

Междувременно и президентът Росен Плевнелиев изрази тревога от ситуацията в Македония и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово.

"Изразявам съпричастност към македонските институции, които трябва по демократичен начин и на база на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията", заяви президентът, който е на държавно посещение в Монголия.
 
Той осъди всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва.

"Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи“, каза Росен Плевнелиев.
 
Държавният глава призова още всички участници в политическия процес в Македония да се отнесат много сериозно към ситуацията.

"Спомняме си до какво доведе безпринципното противопоставяне в България – пет правителства и три парламента за две години и рязко намаляване на инвестициите и повишаване на нестабилността. Само с политически диалог, с отговорно отношение към гласа на гражданите и към доказателствата и фактите, да покажат, че са демократи и че могат да решат проблемите си по един национално отговорен и правилен начин“, апелира президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вече се стреля и извън Куманово... Лошо.
24
6
 
12
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Тоя яко го тресе шубето.Да вземе да попрочете малко история и тогава да плещи простотии.
23
1
 
7
 
! Отговори
www преди 9 години
До АнонименНапълно съм съгласен с Вас. Всеки трябва да има право на самоопределение. Но почнат ли да пукат пушки и пищоле докъде Крива Паланка, то знаете ли колко нови българи ще се родят :)За тях трябва да има място тук, защото там може и да няма.
22
0
 
1
 
! Отговори
www преди 9 години
До пипилотПри това за втори път!!!
21
14
 
16
 
! Отговори
ХАЙДЕ, СТИГА БЕ преди 9 години
ТОЯ ДА НЕ СЕ КАНИ ДА УПРАВЛЯВА И МАКЕДОНИЯ, ЩОМ КАТО МУ Е ТОЛКОВА СКЪПА. ДАЖЕ КРАЛИЦАТА ПОЧЕТЕ ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. САМО ТИКВАТА ПРЕЗРЯНА ПАЛИ СВЕЩИ ЗА УБИТИТЕ МАКЕДОНСКИ ПОЛИЦАИ, А ЗА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНАТА БЪЛГАРИ - НЕ. ТОВА Е ДА ИМАШ МУТРА ЗА УПРАВЛЕНЕЦ. И КАКВО ОБЩО ИМА *** ПОЖАРНИКАРЯ С ПОЛИЦАИ.
20
1
 
12
 
! Отговори
358 преди 9 години
Тези двамата очевидно коментират друг филм . Холивудски, вероятно .- Алло-о , кулата-а ! Терористи от вън са нападнали Македония !! Рецептите с демократични предписания са за друг пациент .
19
0
 
8
 
! Отговори
www преди 9 години
До Анонимен 23В интерес на истината само в Куманово не съм бил. В Тетово и Гостивар съм ходил дори не веднъж. Там е друга държава, не е Македония. Същото е и в столицата Скопие от двете страни на реката - от едната страна една държава със своите паметници, знамена, език и манталитет, а от другата страна - друга със своите си особености.
18
7
 
5
 
! Отговори
sz преди 9 години
Toz kvo se ubajda ?
17
5
 
18
 
! Отговори
www преди 9 години
По време на конфликта в Косово тогавашното българско правителство не прие на наша територия косовски бежанци и имаше право. Сега обаче няма да имаме моралното право да не приемем бежанци от Македония. Все пак сме един народ.
16
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на мен лично за това племе от *** ,които се мислят че са произлезли от родата на Александър велики -не ми пука !И без това рано или късно албанците ще си отцепят цялата западна част с Куманово,Тетово и Гостивар ,където освен албански байрак друго знаме не се вее!!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
муня преди 9 години
ББ=политолог
14
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за какво да ни е грижа за Македония бе Борисов ? За това ,че в исторически план тя е гробницата на България ли ,и за това че комунистите на времето се опитаха да обезбългарят целия пирински край като измислиха нова нация -"македонци" ? Или за това ,че днес същите тези македонци най нагло ни крадат историята и се гаврят със всичко българско ?За това ли да ни е грижа за това сърбоманско племе?Ай дайте им пак танкове като военна помощ -за да ни наричат после -татари !!!!
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Mafia de Albaneze сигурно не знаеш, но Албания я има , защото българската войска я е освободила...А * , като манталитет сте вие албанците: прости главорези-отивате на чужда територия, плодите други неграмотни главорези и после предявявате претенции...Само вие спазвате идиотския закон на омертата-това стига да ви покаже пред света!Само помисли , като тумор какъвто сте вие къде ще се развивате като унищожите тялото?
12
0
 
19
 
! Отговори
ДС преди 9 години
А бе ако трябва и селскотопанската авиация да пуснат, ловджии, каквото има. Защото после ще дойдат от ЕС, САЩ, ще има да проповядват мир и отцепване на цели райони. Това исках да кажа.
11
4
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
До ДС Я ИЗБРОЙ ТЕЗИ НАШИ ,,СИЛИ,,КОИТО ЩЕ СЕ ,,ХВЬРЛЯТ ,, В БОЯ
10
4
 
3
 
! Отговори
художника преди 9 години
До Анонимен 1Ако имаха тази "смелост" други като тебе пък щяха да ревнат, че се били изказали просташки.За мен учудващото е, че напоследък Боко почна да говори с "езика на дипломацията". Може и да не съм прав, но това е май единствения "катарзис", който е изживял до момента.Дай боже да има още такива катарзиси :):):)
9
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
АКО ИСКАТЕ ДА ЗНАЕТЕ ИСТИНСКОТО ОТНОШЕНИЕ НА НАРОДА КЬМ ВАС НАПРАВЕТЕ ОТКРИТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ВОТ НА ДОВЕРИЕ---НО НЕ ВИ СТИСКА ---ЗНАЕТЕ ОТГОВОРА ---------------------
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По всичко личи че се готви война в Европа. Събитията в Украйна, бунтът в Македония, бежанската вълна, икономическата нестабилност в Източна Европа.. как ли ще прелее чашата, и кой ли господар има изгода от една войничка?
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей това се получава когато управляващите и олигарсите си разиграват коня а народа кучета го яли.
6
0
 
19
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Да ние за урок, как се действа. Ако стане нещо такова в България. Хвърляме всички сили - армия, полиция, запасняци. Тушираме проблема за 24 часа макс. Защото после ще има да ни дават акъл как се решават такива проблеми и как се отцепва територия от БГ. Справка Косово, Крим, Македония.