Няма заплахи за нас заради събитията в Македония

Не можем да подновим договора за МИГ-овете, каза министър Ненчев
13 май 2015 15:54, Елка Василева
45
Няма заплахи за нас заради събитията в Македония
Николай Ненчев. Снимка: архив, БТА

Към този момент няма преки заплахи за страната ни заради случващото се в Македония, каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

Към този момент нямаме каквото и да е основание за безпокойство, но въпреки всичко имаме готовност при необходимост да се включим и да окажем пълно съдействие на МВР при охраната на българската граница, посочи Ненчев, който коментира темата в Улан Батор и който е в делегацията на президента за визитите му в Монголия и в Южна Корея.

Още по темата

На въпрос за ремонта на изтребителите МиГ-29 Ненчев каза, че в първите дни на следващата седмица ще има Съвет по отбрана и въпросът ще бъде подробно обсъден.

Ненчев коментира, че има известни разминавания по темата. Не ми се иска с лека ръка да влагам средствата на българския данъкоплатец, още повече, че по време на посещението на президента в Полша имаше наши представители, които разговаряха с полската страна и се оказа, че разликата в цената между Русия и Полша е доста сериозна, посочи министърът.

"Ако руската страна ни предлага да ремонтираме тези изтребители за 3 млн. лв. за един двигател, МиГ-29 имат по два, полската страна предлага това да се случи за 2 млн.лв. Това е много сериозна разлика и мен лично ме засяга", каза още Николай Ненчев.

По думите му след септември в момента, в който изтече договорът с руската страна за поддръжка и ремонт на изтребителите, повече не е възможно да го подновяваме "поради ред съображения и санкции, които ни се налагат от ЕС".

До края на годината не бива да има никакво безпокойство, можем да си свършим работата и да охраняваме самостоятелно въздушното ни пространство, каза министър Ненчев.

Днес президентът Росен Плевнелиев пристигна на официално посещение в Южна Корея.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
9
 
! Отговори
mgs преди 8 години
До АнонименА как оръжейните заводи правят калашници из целия свят. Разбирам че има разлика, ама ние сме дорасли да правим пушки, а поляците имат самолетостроителни заводи които да поправят самолети... Просто е...
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е ли по- добре да купим нови руски изтребители да отремонтираме старите и да ги продадем на някоя държава... Ще излезе по евтино... Един руски самолет самолет струва към 80 мил. Лева...
10
0
 
29
 
! Отговори
Чачев преди 8 години
Трудовака, каквото му наредят това прави, и това ще прави, няма смисъл да се коментира, от такива като него, армията е на този хал.
9
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не че ми изненадва , но някой е купувал руски самолети при положение че почти вече 10 години сме в Европейски съюз и има санкции . КЕффффф да си в БГ
8
36
 
18
 
! Отговори
NATO LEGION преди 8 години
Заплаха за България има само от руската империя на злото. А тези дърти МиГ-ове ги пращайте директно за скрап и купете качествени американски изтребители!
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как по-точно поляците ще ремонтират руска техника? Ще го залепят с полско тиксо ли? След 2-3 месеца като даде фира кой ще е виновен за калпавия ремонт? Цялото политическо ръководство на МО от години е толкова безхаберно, че нямам думи!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заплахата в южна България е доста преди тази в Македония.
5
2
 
22
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Няма значение къв ще е ремонта. Важното е да минем тънко, а след това да си платим още веднъж.
4
3
 
41
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
По думите му след септември в момента, в който изтече договорът с руската страна за поддръжка и ремонт на изтребителите, повече не е възможно да го подновяваме "поради ред съображения и санкции, които ни се налагат от ЕС"3 милиона лева нямаш за ремонта на един МиГ, а 50 милиона имаш за хамериканската праисторическа тенекия Ф-16? Това май са наредбите от ЕС, поставени впрочем от Вашингтон, нали?
3
2
 
29
 
! Отговори
иван преди 8 години
тоя к.етен може би е договорил в Монголия две мулета ,за да пазим границата с Македония.
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако руската страна ни предлага да ремонтираме тези изтребители за 3 млн. лв. за един двигател, МиГ-29 имат по два, полската страна предлага това да се случи за 2 млн.лв."A в Турция може и за 100 000 на двигател да ни офертират. Въпроса е после с тези двигатели самолета ще успее ли да излети или само ще бучи като прахосмукачка на пистата...
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ремонтирани в Полша, а не в Русия с оригиналните авиочасти...тогава ги пратете по-добре в Китай да ги ремонтират.