Баташкото клане прокуди ДПС от парламента

Местан и Сие недоволни от декларация на Патриотите
Обновена: 15 май 2015 13:58 | 15 май 2015 10:13,
241
Баташкото клане прокуди ДПС от парламента
Снимка: Булфото, архив

Декларация на Патриотичния фронт в памет на жертвите на Баташкото клане накара депутатите от ДПС да напуснат пленарната зала.

Преди началото на петъчното заседание на народните представители съпредседателят на Патриотите Валери Симеонов припомни, че 17 май е датата за почит пред загиналите в клането. Той го нарече едно от най-страшните събития в историята на България.

Още при първите изречения депутатите на Лютви Местан напуснаха заседанието в знак на протест.

От трибуната на парламента Симеонов припомни зверствата, на които са били подложени българите по време на Османската империя. Той изброи конкретни дати и населени места, в които населението е било насилствено ислямизирано и отвличано. Лидерът на Патриотите разказа за случаи на скалпирани мъже и жени, на клани в кланици, за обезчестявани жени, изнасилвани мъже, жени и деца.

За петте века робство има над 5 милиона жертви. Априлското въстание даде 40 000 жертви. 5000 души са избити по време на Баташкото клане, даде още факти Симеонов.

"Отговорността ни пред тяхната памет ни задължава да припомним тези деяния", каза патриотът.

Той припомни, че през 2008 година Общинският съвет в Бургас е определил 17 май за ден за почит към жертвите на Баташкото клане. Примерът на бургазлии бил последван и от други общини. Симеонов припомни, че ПФ внесе декларация за това и в парламента и се надява той да определи 17 май за ден на почит в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер само така, изобщо да не влизат повече в парламента тези мръсни предатели.
2
3
 
97
 
! Отговори
с преди 8 години
Е нали не са етническа партия, нали са за "правата и свободите", какъв им е проблема? Или просто защото са всъщност точно турска партия, и не им изнася да слушат дедите им как са безчинствали по нашата Родина?
1
4
 
102
 
! Отговори
42 преди 8 години
НАЛИ В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СМЕ БЪЛГАРИ.ЗАЩО СЕ СЪРДЯТ ДПС...