В парламента за армията: Без пари и оръжие... крета!

Трябва не модернизация, а реанимация, отчитат от опозицията
Обновена: 21 май 2015 14:07 | 21 май 2015 13:52,
60
В парламента за армията: Без пари и оръжие... крета!
Снимка: Булфото

Състоянието на армията ни е трагедия, войниците са със скъсана кубинки, имаме два летящи самолета и бойна техника, която застрашава живота на военните. Това констатираха депутати от различни групи по време на дебати около доклада за състоянието на българската армия през 2014. Той е внесен от правителството и в него се правят тревожни констатации.

Още по темата

Парламентът прие тревожния доклад за състоянието на българската армия през изминалата година. В решението за приемането се констатира "продължителен финансов недостиг", "критично състояние на въоръжението и бойната техника".

"При смяната на три правателства българските въоръжени сили са успели да останат в състояние да изпълнят възложените им мисии и задача, но с ограничения", пише още в документа. Според него армията ни има проблеми с развитието на отбранителните способности и най-вече със състоянието на въоръжението и техниката и в трите вида въоръжени сили. Констатира се, че причина за това е липсата на средства. 

Опозицията също нарисува тежка картина в армията. Според бившия военен министър Ангел Найденов докладът на правителството говори за ерозия на отбранителните способности.

"Как мислите, че гледат на нас наш'те партньори?, попита Найденов и допълни, че отбранителните способности на НАТО са сбор от способностите на всяка държава.

ДПС също разкритикува състоянието на армията. "Ако не постигнем консенсус за наложителните и неотложни мерки за системата на отбрана, за модернизацията, ние ще имаме не само проблеми с партньорите в НАТО, но и много сериозен национален проблем", каза Янко Янков.

Според него техническото състояние на армията ни се нуждае не от модернизация, а от реанимация. "На много места нейното състояние заплашва живота на военослужещите, които я използват. А ние сме граница на ЕС и НАТО. Ние продължаваме да сме в зависимост от страни,  които не са членки на НАТО", каза още Янков. Той нарече пълна тратегедия състоянието на военнопромишления комплекс. "Заводите са в криточно състояние. Останахме без изтребители - знаехме го десет години назад и нищо не направихме", каза още той.

От ГЕРБ не отрекоха проблемите в армията, но и се разграничиха от черните оценки. "Повече от 2 милиарда са вложени в армията, но те не са довели до подобрение. Въпросът е, ако продължим да наливаме пари в армията, това ще промени ли нещата?", попита депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. Той обвини предшествениците във властта, че са съкратили бюджета за армията. Радев призна, че ГЕРБ е продължил негативната тенденция, но заради кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная колко е вярно, но скоро научих,че всички работещи във военните музеи в цялата страна се водят държавни служители и получават заплати колкото един старшина,огромни суми за дрехи/нищо,че действащите военни нямат здрави униформи/, получават и редица бонуси, както и дълги и предълги отпуски. Питам се защо е нужно по такъв начин да се източва бюджета, какво толкова правят тези от музеите, колко са им приходите и някой контролира ли ги изобщо.Много хора щастливо си хрупкат от държавната ясла
48
2
 
5
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
НАТО И САЩ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИМАМЕ СИЛНА АРМИЯ. НЕ ВИ ЛИ СТАНА ЯСНО. МНОГО ПО-ЛЕСНО СЕ ПОБЕЖДАВА СЛАБ ПРОТИВНИК ОТКОЛКОТО СИЛЕН. ТА ТЕ НЯМАТ УНИФОРМИ НЯМАТ КУБИНКИ. СЪС ЕДНИ И СЪЩИ УНИФОРМИ СЕ НАЛАГА ДА ХОДЯТ ПО 3-4 ГОДИНИ. АМА ЗА НОВИ МЕРЦЕДЕСИ ЗА ЕЛИТА ГОРЕ ИМА . И ТО ВСЯКА ГОДИНА И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ ГЛЕЗОТИИ. АМИ НАМАЛЕТЕ ГО ТОЯ АДМИНИСТРАТИВЕН АПАРАТ ГОРЕ. ТА ТОЙ ГЪЛТА МИЛИАРДИ НА ДЪРЖАВАТА И ПОЛЗА ОТ НЕГО АМА НИКАКВА.БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ. ДРУГО НЕ НИ ОСТАВА ОСВЕН ДА СЕ МОЛИМ.
47
0
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 8 години
Ами защо да ядем, като пак ще огладнеем!?!?***!!!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Повече от 2 милиарда са вложени в армията, но те не са довели до подобрение. Въпросът е, ако продължим да наливаме пари в армията, това ще промени ли нещата?"При цена за китайски разклонител 4 гнезда за 160лв. и предпазител (бушон) 1,5А от 40лв. парите определено няма да стигнат.
45
4
 
3
 
! Отговори
nnnnnnnnn преди 8 години
До дам TURKIYA NE E OPASNOST ZA BULGARSTAN NAPROTIF PAZITEL AMA VIE NE ZNAETE
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министъра да отговори, как при липсата на пари България продължава да харчи пари за контингентите ни в чужбина.
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМО ТАКИВА ЛИ ТОРБАЛАНОВЦИ ИМА В АРМИЯТА ВИ БЕ?? ЕДИНИЯТ С ЛЕВИЯТ ДРУГИЯТ С ДЕСНИЯТ А ТРЕТИЯТ СЪС СРЕДНИЯТ КРАК МАРШИРУВАТ. СМЕХ СМЕХ СМЕХ. ГОЛЕМ СМЕХ. ВИДЯХТЕ ЛИ РУСКАТА АРМИЯ НА ЧЕРВЕНИЯТ ПЛОЩАД НА 9 МАЙ? ГЛЕДАЙТЕ И СЕ УЧЕТЕ. УНИФОРМИ А НЕ ТОРБИ. РЕДИЦИ КАТО КОНЕЦ. И МАРШИРОВКА ОТ КОЯТО ТРЕПЕРЕШЕ ЦЕЛИЯТ ПЛОЩАД. ЗА БОЙНАТА ИМ ТЕХНИКА ИЗОБЩО НЯМА ДА КАЖА НИЩО ЗАЩОТО ТЯ НЯМА АНАЛОГ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ.
42
0
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 8 години
От там се краде много и безотчетно.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платена армия не ни трябва.И без това черниллките се рахождат по София пият кафе и колят.Само да ни мобилизират и ще разчистим страната за една седмица
40
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Другарите от опозицията не опозиционираха ли най-мощно преди няма и два месеца по повод задължението на страната ни да отделя 2% от БВП за войската? Не пискаха ли ведно с беловласото човече, че се готвим за война с Русия? Защо чак сега "виждат" състоянието на войската?
39
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всички е ясно, че мутрата мрази армията и иска да я ликвидира
38
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво ни е армия бе :) И без това няма да ни опази от нищо, пък си имаме и американски и натовски бази да ни пазят от руския агресор. Пустиняци :)
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой нормален човек не желае война, но да има силна и добре обучена армия е просто задължително във всяка самоуважаваща се страна.Армията е необходима и в мирни времена - тя дава сигурност и спокойствие на народа и незнайно защо нашата армия е доведена до това унизително положение.Как е възможна политиците да служат на чужди интереси, как е възможно Турция да охранява въздушната ни граница, как е възможно корабите ни да се рушат и никой да не взема мерки.Чакат всичко да стане за скрап.
36
7
 
5
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 8 години
Е, как без пари?Вижте им бюджетите само.. пари нямали...
35
0
 
7
 
! Отговори
+++ преди 8 години
Как да нямаме армия?!? Имаме състояща се от батки със анцузи Адидас и женски чантета D&G около вратовете. Пускайте ги тях, че и без това са се размножили много:))
34
0
 
7
 
! Отговори
охо-бохо преди 8 години
Прочетох някъде, че партийте се отказвали от троловете. Под тази статия 70% от коментарите нямат нищо общо с темата, а са си чиста *** реклама или антиреклама на ПП.
33
0
 
5
 
! Отговори
Не преди 8 години
Армия за какво изчезват села а вече и малки градчета държави без села няма скоро и бг ще е история и то без воина или природно бедствие
32
6
 
2
 
! Отговори
дам преди 8 години
До Анонимен36Ти ми кажи с кой мислиш да воюваме в скоро време ,че да знаем все пак каква армия да имаме ...Добре казаха , ако ще се пазим сами от Турция и 300 хилядна , армия няма да ни оправи , защото те са десет пъти по голяма страна с 10 хиляди танка ,300 самолата и 510 хиляди войска .... всички останали съседи или са в ЕС като нас или подават документи и чакат ДА за да се присъединят към ЕС в близките 10 години .... може би си мислиш , че някоя от тях ще ни напада ли
31
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Аз мисля , че МОРСКИ има известно основание.Не само САЩ , но и НАТО трябва да помагат.На всички е ясно , че ние сме бедна страна , беден народ и сами не може да се оправим.
30
1
 
13
 
! Отговори
Петко преди 8 години
Да, трагично е състоянието на армията, но не е трагично състоянието на общинските кметове и на тиквуна !