Лавров се позовал на медии за подялбата на Македония

МВнР поиска разяснения за думите на руския министър
Обновена: 22 май 2015 17:33 | 22 май 2015 17:05, Елка Василева
135
Лавров се позовал на медии за подялбата на Македония
Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

За българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Република Македония. Това е било заявено на среща във външното ни министерство с временно управляващия посолството на Руската федерация у нас по повод думите на руския външен министър Сергей Лавров, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България.

Временно управляващият посолството на Руската федерация в София Александър Шапел (посланик Исаков е извън страната) е бил поканен на среща от заместник външния ни министър Валентин Порязов, като са били поискани разяснения във връзка с изказването на министър Лавров пред горната камара на руския парламент и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Република Македония, съобщиха от МВнР.

Още по темата
Пред руската страна подробно е била представена българската позиция в подкрепа на  териториалната цялост и суверенитета на Република Македония. Подчертано е било, че за българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Република Македония.

От своя страна руският представител е подчертал, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Република Македония.

Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското.

Българската страна е приела това разяснение. В същото време е било посочено, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция.

Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос, посочват от МВнР.

На срещата от българска страна е било подчертано също, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.

Двете страни са се съгласили, че политическата криза в Република Македония следва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок и са изложили различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
da преди 8 години
До Анонименtova e taka ostava da se nadiavame.
32
13
 
12
 
! Отговори
маке преди 8 години
САЩ са фашистите на 21век
31
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ Е ТОЧНО ТОЛКОВА ОТВРАТИТЕЛЕН КОЛКОТО И ПУТИН. НЯМАТ КРАЙ МЕРАЦИТЕ ИМ ДА ЦАРУВАТ НАД СВЕТА И ТОВА Е ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ДА СЪЗДАВАТ ВИНАГИ ИНТРИГИ МЕЖДУ НАЦИИТЕ ,КОИТО НЕ ИМ СЕ ПОДЧИНЯВАТ!
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До морскипълни ***
29
13
 
10
 
! Отговори
морски преди 8 години
Велика държава,велик народ,несломим дух.....Русия!
28
4
 
3
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Ха-ха-хаКолко си елементарен и уверен в силите си. :) Моето дете, не си мисли, че си голяма работа. Смешен си... :))
27
5
 
14
 
! Отговори
*/* преди 8 години
Пентагона..Обсъжда се евентуално нападение над Русия ,но всички са на различно мнение.Накрая се взима решение да се питат страните които са воювали с Русия.Питат французите..кога е най-подходящо да се нападне Русия?Само не зимата -отговарят фрнацузите.Питат германците същото,отговора е ..само не през лятото..Брех мама му стара.Някои се сетил да питат Китайците..съседи ,хитри са..Сега е момента казали китайците..строят турски поток,стадиони,силата на Сибир,моста в Крим започват..пленници трябват.
26
8
 
9
 
! Отговори
ан преди 8 години
въобще не е казвал лавров подобно нещо но нашите слабаци за да им обърне някой внимание го изкараха ат контекста и го сложиха в устата на журналятя та да има сензация пък и да се поразходят някакви вамовци до тук до там и5 да си предадат важност че работятпо точен външен министър няма в светакак пък нито веснъж не изпусна нещо всрани да каже та ще се изцепи така за българиятова не са нашите соросчета
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СВОБОДА ЗА КАЗАН И КАБАРДИНО ВЪН МУСКАЛСКИЯ ОКУПАТОР
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 32 гладникаискаш и БГ прякори етоти мускал Бяла ЗЛАТКА за баш рубладжията
23
4
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Не притеснява какво е казал Лавров,притесняват ме слугите му у нас работещи целенасочено срещу страната си и заплатите им
22
6
 
12
 
! Отговори
Остарял във времето преди 8 години
Агресивната и нациолистическа политика на СССР-2 е водена от един перманентно пиян и неадекватен индивид, който си мисли че на Света съществува само Путин. Абе др. Лавров на Земята живеят и други демократични народи, членове на демократичен съюз. Те не чакат наставленята от Кремъл. Това беше преди 25 години.
21
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те,явно от Външно Министерство не знаят руски, камо ли тук коментиращите! Г-н Лавров каза,че има хора- организаций които целят разделянето на Македония като визираше САЩ!Но Вие си слушайте поръчково външно...
20
8
 
8
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Ха-ха-хаКажи ми като си толкова отворен, какво точно каза Лавров. Напиши ми го. Не да ми даваш за пример коя медийка кво казала, а какво точно каза той...
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
представяте ли си на какво ниво са отношенията България - Русия в момента ...те са ни пратили заместник посланик, ние го посрещаме с заместник министъраз съм последния който ще жали за путинова русия, говоря по-принцип
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА този руснаците му викат КОЛХОЗНА ТВАР .
17
7
 
9
 
! Отговори
мечтател преди 8 години
А дали може да скъсаме дипломатически отнощения с империалистическата *** за едно 100 години, докато станат нормална държава....ех, размечтах се
16
5
 
13
 
! Отговори
чист Българин преди 8 години
Рушкото дермо да спре да ни правокира- помним как СССР открадна Македония от България и я подари на Сърбия.Сега ''македонците'' да си сърбат попарата и да се спасяват сами - 2 национални катастрофи ни струваха македонските чукари .
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С такова махленско поведение Лавров САМО НИ ПРИБЛИЖАВА КЪМ ЗАПАДА . Мускалите никой не ги ще Турция направо изгони руския посланик преди дни за подобен гаф .
14
5
 
16
 
! Отговори
Drink and drive преди 8 години
Колхозника пак се е нафиркал до ушанката и сее простотии спрямо България. Абе няма ли някоя по- свестна *** да им кара политиката. Не може да се излагат така.