Заради бюлетините: Отлагат балотажа на вота със седмица?

Иначе печатниците ще имат едва 2 дни за производство на изборните книжа
8
Заради бюлетините: Отлагат балотажа на вота със седмица?
Снимка: Булфото, архив

Политиците ще обсъждат нова идея за справяне с проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори – балотажът за кметове да се проведе 2 седмици вместо 7 дни след първия тур на вота.

Още по темата
Вариантът е бил лансиран от експерти на среща в четвъртък, разказаха за „Труд“ от управляващата коалиция.

Причината – обикновено в поне 50% от общините има балотаж, а заради забавяне на протоколите от избирателните комисии за определяне на кандидатите за кмет на втори тур във всяка община, печатниците ще имат едва 2 дни за производство на изборните книжа.

Само нужните бюлетини вероятно ще са над 7 милиона, показват сметките.

За да се реализира идеята обаче пак може да се наложи промяна в Изборния кодекс, а ГЕРБ и РБ засега са против.

В закона изрично пише, че вторият тур трябва да се проведе „не по-късно от 7 дни“ след първия.

„Ще се мислят варианти. Ако се наложи такава поправка за отлагане на балотажа със 7 дни може да се търси консенсус между всички само тази част от кодекса да се пипне“, обясниха депутати.

Бюлетините за първия тур – над 18 милиона на брой, ще се печатат у нас и може да не се наложи купуване на техника за БНБ.

Очаква се две печатници да се включат, освен БНБ и другите две, които имат капацитет за дейността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Д-р Пецкалов от километри ти личи , че си необразован червен *** и ти е мъка , че БСП няма да има нито един кмет на град. Това ще е последния пирон в ковчега на т.н. столетница. Вече с вашата мини партийка никой не се съобразява .
5
1
 
0
 
! Отговори
info. преди 8 години
До Д-р ПецкаловКакто и да гласуваш,това няма да има никакво значение,властта определя кой да спечели и кой - НЕ.На изминалите избори активността на гласуване е около 40% но за сметка на това пък около 5млн.отчетени гласа!?А сега си направи извода дали изобщо трябва да се гласува.
4
0
 
2
 
! Отговори
Митьо преди 8 години
До ТеткоСъбитията около конгреса на ФИФА показаха, че не си прав. Светът се променя, а в някои части вече се промени. Вашите хора някъде вече не пеят в хора. Народите започнаха да се освобождават от жидовското робство.
3
1
 
2
 
! Отговори
Тетко преди 8 години
колкото и да гласувате, все евреи ще ви управляват... ама овцете от къде да знаят. Затова стригане до кръв и те така те
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За да се реализира идеята обаче пак може да се наложи промяна в Изборния кодекс, а ГЕРБ и РБ засега са против."=========Каква мимикрия само. Не бяха ли РБ тия, които цяло лято опикаваха центъра на столицата с искания за промяна в Изборния кодекс? Няма една година във властта и си измениха позицията на 180 градуса. Докога ще търпим мошеници в управлението на страната?
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мощната българска икономика с развита промишлена база даже прости бюлетини сама не може да си напечата. Продължавай, народе, да избираш Боко и силно се надявай, че като построи магистралите до 10 години, ще се захване да строи заводи през следващите 20. Чувствате ли как той се кани да управлява България като Тато? Само да не го подведе високото му кръвно дето го вдига от страх когато излезем на улицата.