Американците, станали жертва на взрива в Анево, са работели по договор за Сирия

Те били от фирма, специализирана в действия във вражеска среда
Обновена: 11 юни 2015 08:43 | 11 юни 2015 08:43, Елка Василева
40
Американците, станали жертва на взрива в Анево, са работели по договор за Сирия
Снимка: БТА

Подизпълнителите на американското правителство, станали жертва на взрив миналата седмица на полигон в България, са работели по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия, съобщи посолството на САЩ в София, предаде Ройтерс.

Един американски подизпълнител загина, а двама бяха ранени, когато граната за РПГ избухна в събота на полигона в Анево. Ранени бяха и двама българи.

Още по темата

В изявление, изпратено до Ройтерс, американското посолство в София казва, че подизпълнителите са служители на базираната в САЩ фирма Purple Shovel, спечелила договор с Командването на въоръжените сили на САЩ за специални операции.

Фирмата била наета, за да подпомага организация, администрираща американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия. "По време на инцидента тримата подизпълнители обучавали други служители на компанията", се казва в изявлението на посолството, но не уточнява в какво точно се е състояло обучението.

Вчера Ройтерс съобщи, че американски военен източник е заявил за агенцията, че подизпълнителите се готвели да се сдобият с оръжия, които САЩ да използват при обучение на бойци на умерената опозиция, които да се бият срещу Ислямска държава в Сирия.

От фирмата Purple Shovel са отказали коментар, отбелязва Ройтерс. На сайта й се казва, че това е логистична компания, специализирана в действия във вражеска среда и при хуманитарни кризи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Фирмата била наета, за да подпомага организация, администрираща американската правителствена програма за обучение и въоръжаване на умерените опозиционни сили в Сирия"Момчета, това тук не ви е средностатистическата *** американска аудитория, за да ни пробутвате версията с "умерените опозиционни сили", на всички им е ясно, че зареждат Ислямска държава, иначе износът нямаше да се извършва при такава секретност.
7
0
 
25
 
! Отговори
Гранатите има сърца! преди 8 години
ОГ-7В се оказа Граната Патриот!!! Жалко, че и неживи предмети са по-големи патриоти от нас.....
6
0
 
45
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Поредното доказателство ,че България е разграден двор! Имаме ли разузнавателни служби? Имахме преди!
5
0
 
24
 
! Отговори
честит преди 8 години
Ивчиту Инджева, която НЕ е била ДС агент, повтарям НЕ е била агент, ще си откъсне оръфаното посивяло опашле от мъка...Ех мъкооооооооо
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи България е уж против ИД, ама я въоръжаваме.
3
0
 
42
 
! Отговори
uu преди 8 години
"....умерената опозиция в Сирия...."Боже, мили! Какви понятия, какви чудеса!А кажете, че не е прав Лафонтен, като е казал "Всяко ИДИОТСКО деяние има своето ФИЛОСОФСКО оправдание".
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умерена опозиция, глупости! Всичката опозиция в Сирия и съседните държави е ИД, главорези, въоръжавани от САЩ!
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много на бързо смотолевихте новината! Това е ситуация, която изисква оставки, хайде да видим, дали ще има такива?