Борисов за Шивиков: Достоен генерал. Бригадата реве!

Премиерът поиска да се изясни случаят с подадената оставка
Обновена: 17 юни 2015 19:37 | 17 юни 2015 19:36, Анисия Иванова
95
Борисов за Шивиков: Достоен генерал. Бригадата реве!
Бойко Борисов. Снимка, архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов поиска да се изясни случаят с подадената оставка на ген. Димитър Шивиков, командир от 61-ва Стрямска бригада – Карлово. Това става ясно от правителствената стенограма от днешното заседание на Министерски съвет.

Днес стана ясно, че генералът напуска армията заради анонимен сигнал до Военна полиция. В него се твърди, че е използвал военнослужещи да му ремонтира апартамента. На базата на анонимния сигнал Военната прокуратура е започнала разследване срещу него.

Още по темата

По време на заседанието премиерът се обръща към министъра на отбраната Николай Ненчев и прави характеристика на генерала: „С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан”.

Премиерът се възмущава, че „Военна полиция, без да си информира министъра, сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят”.

Премиерът препоръчва на министър Ненчев да направи всичко необходимо, за да се реабилитира генерала. "Не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата, без да ти докладва .Още повече, ако за друго министерство бих си го представил, за военното министерство, където йерархията е вертикална, не ми се вижда правилно", отсича Борисов.

В отговор министър Ненчев представя данни, според които са повдигнати 2400 обвинения към офицери и войници за последната година, но само 113 от тях са стигнали до съда, а осъдените са... шестима. Ненчев уточнява, че има и проблем - "ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата (генерал Шивиков). Веднъж напуснал системата, той не може да се върне. И тук не се касае само за генерал Шивиков, тук се касае за всеки офицер, за всеки генерал, за всеки войник, ако щете".

Единственият начин е да се направи много бърза промяна в закона, "ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора, защото наистина е престъпление", допълва министърът.

Правосъдният министър Христо Иванов използва повода, за да коментира работата на военните съдилища и прокуратури у нас: „Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Инетресно! 1. Било само "анонимен" сигнал... ами замного друго хора постъпват такива сигнали и ги съсипвате, само за американската *** Шивиков изключение... 2. Бригадата "ревяла" - какви са тия храненици, че да и протестират? Какво, преврат ли ще правят тия пъдари или ще напуснат? ха-ха... 3. "Правосъдната" система тормози мноооого хора в българия, не само шапкарите.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали," Брей, голяма работа ще да е този генерал от НАТО. Участвал в една от поредните престъпни военни авантюри на САЩ, и вече трябва да му викаме УРА и да го изкарваме патриот. Сигурно Путин е виновен, хибридна война срещу НАТО...
21
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма достойни генерали и достойна армия. Ако имаше, отдавна щяха да направят преврат и да свалят такива антибългари като Тиквата и Пастирката.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно не са прави. Просто политиците са свикнали за техните нарушения и кражби да ни им се търси отговорност. Сега дай и на висшите военни да им опростим è да не вдигнат някой бунт срещу нас.....Обаче за бай Иван ще му стопят лагерите за най малкия пропуск. Това са хора на които се плаща с обществени пари и те трябва да пазят честта и морала.
19
1
 
20
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
Шивика е най-обикновен късокрак гвардеец със склонност към келепира, банкетите и леките жени.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутро мафия му викат хората в цивилизования свят . Сгазил лука - метлата ! От къде пък накъде ще му работят войници частна работа ? е па толкова ли не изкара пари по тези мисии за мазилки бе ? е краденото е по -насърце като викат старите *** ! сектир и държавата , бе -- щяла да се Оправи ! смях :)Ама при комунизма, видите ли било така по-надолу писал един.Ало, ти не си ли разбрал, че комунизмът свърши. Нали уж тези сега са по-различни от комунистите, нито че до един са все такива.
17
3
 
9
 
! Отговори
тт преди 8 години
дори и да е вярно А ТОВА ТРЯБВА И ДА СЕ ДОКАЖЕ В СЪДА не е хубаво да се губи Български Офицер и войник с БОЕН ОПИТ за кокошкарски работи напомня онази работа срещу НАЙ СПОСОБНИЯ ни генерал МИХАИЛ САВОВ преди балканските войни .
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2 мисии в Афганистан. И какво спечели България от тези мисии? Нищо! Е тогава защо трябва да уважавам този антибългарски генерал?
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан ----------------------------------------------------------------------- Кажи го направо, бе Кратуно. Напуска една марионетка, същата кукла на конци, каквато си и ти.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А този изстрадал народ , престъпление ли или направо Геноцид това което става , Борисов много си изберателен и елементарен , някои казват че си човек от народа но това е само медиен балон ти отдавна нямаш нищо общо с обикновенния човек ...
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Борисов,браво.А кога летя с правителствения самолет за концерта на Цеца в Разград къде беше ДАНС? "Кучета и котки може,прасета не може", ако помните.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с това НАТО ,защо не прекръстят България на НАТО и вместо българи да се наричаме натовци, бил харесван в НАТО - там дали въобще го знаят.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тиквата закони няма, наш човек - може да прати цялата бригада да му копа на село.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега, пак ще правим закон за един човек. Няма ли да спре тази простотия. Отвратихте хората. Г-л Шивиков е взел решение и няма да се върне при тези, които го омърсиха. Сега ще се мъчите с действията си да го унижите.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шивиков стана генерал с да не казвам какво ... хайде ще кажа с завръзване на връзки заднишком (репликата е от бълг.филм Маргарит и Маргарита), но го правеше на точните хора. Така се издигна и до командир на бригада.Много са ми смешни тези, които го защитават. Познавам го лично от 30 години и никога не бих се застъпил за такъв човек.Обикновен кариерист и нагаждач - бяхме врагове на НАТО, сега стана пръв приятел на НАТО.Все пак да не забравяме, че сме 52-годишни, не сме се родили вчера.
8
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 8 години
не става ясно защо му е отнет достъпа-или има защо или ДАНС са поръчкови
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало, Ваньо - виж там някакви митничари ли са влезли в складовете на Мишо Бирата, какви са.Виж да ги разкараш, защото съм обещал ...Браво, ето така се бори корупцията, с покровителстване на свои хора.Ама ген.Шивиков бил карал войничета да му правят ремонт на апартамента - и какво от това, нали е от нашите, ГЕРБераст, значи може да прави каквото си искаГоре-долу такава е логиката на Банкянската Кратуна ...Ама като беше Моника Маковей в София не посмя носа да си покаже от мишата дупка.
6
2
 
10
 
! Отговори
до 1-ви преди 8 години
такива като теб се скъсват да реват в армията,но не от обида,както генерала а защото са ,,мъже'' само по лична карта
5
6
 
10
 
! Отговори
военен пенсионер преди 8 години
Другари , аз помня какво беше в казармата до 1989г. Тогава на всеки командир се строеше вила от войниците и то с държавни материали . И това беше масово . Така , че спрете да говорите на пуберитетите .
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз имах честта да служа с генерал Шивиков,когато беше в десантния полк / под32 990 / Пловдив.Изключително честен,коректен човек,мъжкар,още тогава го уважаваха и войници и офицери.За разлика от паркетните офицери в министерството,които не са помирисвали барут,не са стъпвали в калта на бойното поле,Шивиков си е заслужил всяка звездичка там.Мисля,че непочтенно,разни хора,които не го познават да дават оценки за него,още по-малко,хора,които са виждали армия само на филм