Борисов за Шивиков: Достоен генерал. Бригадата реве!

Премиерът поиска да се изясни случаят с подадената оставка
Обновена: 17 юни 2015 19:37 | 17 юни 2015 19:36, Анисия Иванова
95
Борисов за Шивиков: Достоен генерал. Бригадата реве!
Бойко Борисов. Снимка, архив Булфото

Премиерът Бойко Борисов поиска да се изясни случаят с подадената оставка на ген. Димитър Шивиков, командир от 61-ва Стрямска бригада – Карлово. Това става ясно от правителствената стенограма от днешното заседание на Министерски съвет.

Днес стана ясно, че генералът напуска армията заради анонимен сигнал до Военна полиция. В него се твърди, че е използвал военнослужещи да му ремонтира апартамента. На базата на анонимния сигнал Военната прокуратура е започнала разследване срещу него.

Още по темата

По време на заседанието премиерът се обръща към министъра на отбраната Николай Ненчев и прави характеристика на генерала: „С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан”.

Премиерът се възмущава, че „Военна полиция, без да си информира министъра, сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка. Изключително достоен генерал. Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят”.

Премиерът препоръчва на министър Ненчев да направи всичко необходимо, за да се реабилитира генерала. "Не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата, без да ти докладва .Още повече, ако за друго министерство бих си го представил, за военното министерство, където йерархията е вертикална, не ми се вижда правилно", отсича Борисов.

В отговор министър Ненчев представя данни, според които са повдигнати 2400 обвинения към офицери и войници за последната година, но само 113 от тях са стигнали до съда, а осъдените са... шестима. Ненчев уточнява, че има и проблем - "ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата (генерал Шивиков). Веднъж напуснал системата, той не може да се върне. И тук не се касае само за генерал Шивиков, тук се касае за всеки офицер, за всеки генерал, за всеки войник, ако щете".

Единственият начин е да се направи много бърза промяна в закона, "ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора, защото наистина е престъпление", допълва министърът.

Правосъдният министър Христо Иванов използва повода, за да коментира работата на военните съдилища и прокуратури у нас: „Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
24
 
! Отговори
Пак тъпизми ! преди 8 години
"един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО"Това е БЪЛГАРСКИ генерал ! Пак глупости от Тиквата !
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това "бригадата реве" ме разсмя.
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червено *** имаме достоен Български генерал , а не като генералите от БКП-БСП-ДС .