Трябва да образоваме ромите, отсече Кунева

Скоро 1/4 от влизащите на трудовия пазар ще са роми, сметна тя
Обновена: 18 юни 2015 14:01 | 18 юни 2015 13:54,
119
Трябва да образоваме ромите, отсече Кунева
Снимка: Булфото, ахрив

В момента фокусът на дискусиите около ромите в България е предимно насочен към мерките за сигурността и прилагането на закона с цялата му строгост еднакво за всички. Това безспорно е изключително важно, но трябва да говорим и за образование. Само след пет години една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева на конференция на Световната банка.

Тя коментира, че за да бъде българската икономика конкурентноспособна е необходимо да има и квалифицирана работна ръка. По думите й в 21-ви век са необходими много повече умения от базисна грамотност, а нейната липса отделно е рецепта за провал.

"Без мерки в тази посока ще сме от криза в криза без устойчиво решение", посочи още тя. По думите й сред тези мерки освен такива за родителите, които не пуснат децата си на училище, трябва да присъстват и санкции срещу директори на училища, които не отчитат достоверно дали децата посещават учебни занятия, за да запазят бройката им в даденото училище.

Кунева коментира още, че въпросът за легалната миграция е политически чувствителен, но трябва да си признаем, че българите са застаряваща нация и този проблем трябва да се адресира.

"Трябва да изработим комплекс от мерки, за да привлечем квалифицирана работна ръка, но и да отглеждаме наша, която да плаща данъци и да спомага за икономическия растеж", каза още вицепремиерът. Като такава тя посочи "синята карта" за висококвалифицирани специалисти от трети страни и стимули за привличане на българската диаспора, включително и от историческите български общности.

Тя коментира, че трите стълба на растежа са политическа стабилност, възможността да се налага закона, добрата правната рамка и пазарът на труда. Вицепремиерът коментира като положителен факта, че има съвпадение между мерките, които полага правителството и чувствителността на бизнеса по определени теми по повод гласуването в залата на въпроса "Кое би стимулирало най-силно развитието на бизнеса и инвестициите в България?".

47% от участващите посочиха борбата с корупцията за реформата с най-голям ефект, а 21% гласуваха за съдебната реформа. Тя припомни, че вчера правителството прие Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични постове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите с образование напускат България. Това ли е целта да плащаме и за образованието на ромите и после при мизерни заплати да бягат.
45
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Ми да вземе да ги образова щом трябва.Какво чака не мога да разбера?
44
1
 
10
 
! Отговори
На вълка козината преди 8 години
Куне, Куне, наслушахме ви се (обикновено около избори) какво трябвало да се върши и какво обещавате да направите... Случването на тези заръки и обещания обаче 45+25 години все ни отбягва! До кога така?
43
1
 
17
 
! Отговори
червена кукувица преди 8 години
Другарката Кунева да ходи в ромските махали и да ги учи на европейски ценности!
42
0
 
16
 
! Отговори
българка преди 8 години
И как точно ще ги образоваме? Те българчетата не могат да схванат отвратителните съвременни учебници, които "велики професори" са написали с цел да се вливат пари в сивата икономика на частните уроци.
41
0
 
20
 
! Отговори
МХ преди 8 години
Почне ли нещо да прави Кукунева не чакай нищо на лице и нищо добро.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много лесно ще ги мотивират да с еобразоват - да се въведе правило, че например мъже, които нямат минималното образование изисквано за страната ще трябва задължително да се подложат на обратима васектомия, а жените които нямат изискваното минимално образование нямат право на майчински права - тоест децата ще се отнемат за осиновяване. Има сериозна причина за това - законът за правата на детето казва, че децата се отнемат от родители които не могат да се грижат за тях...
39
0
 
19
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
Точно така! Ци*аните ги размножи българската държава и то през последните 30 години! Не се спряха с тези помощи. По дяволите, абсолютно логично е, че даваш ли пари на един така или иначе необразован и безработен човек за всяко направено дете, та той ще се издържа само с правене на деца! Тези помощи трябваше да ги обвържат с бройката на деца, а после най-вече с образованието на родителите. Не разбрахте ли, че за разлика от българите, ци*аните не са работна ръка. Поне в този си вид и манталитет.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
моето скромно мнение е първо да образоваме другарката Кунева.Как тя не трябва да лъже,краде и манипулира хората.Също така трябва да се превъзпита,че щом за толкова години на такъв пост си допуснал огромни грешки и си участвал в престъпни схеми,значи на другарката Кунева и липсват домашно възпитание и култура.Културния и образован човек не се занимава с престъпна дейност.От горе изложеното следва първо да се образоват хората от властта,понеже те доказаха,че са неграмотни и унищожиха България
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Трябва да образоваме ромите, отсече Кунева"Пробвайте. То и сега образованието до 8-ми клас е задължително, ама нещо не се получава както трябва.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоест исакте още крадете още *** долни. Все едно да искате да образовате капките дъждовна вода.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По бай Тошово време, индустриализацията направи занаятите на ромите ненужни. И затова се стигна до интеграцията им, която бе пъти по-успешна от сегашната!
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Само след пет години една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход."За пазара на труда ли говорим или за социалните помощи? Аз не вярвам на горното изказване. Да направят цитат от статистика, не да пляскат простотии. Или очакват до следващите 5 години да се изнесат 2 милиона българи още?
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да образоваме ромите, отсече КуневаАми образовай ги ***! Ама преди това възстанови работните им места, които Костов и царя успешно ликвидираха. Защо по соца всички циг*ни работеха и ходеха на училище?
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо трябва да ги образоваме на здравна тема и най-вече по въпроса "Как да се препазват от забременяване?" Да им бъдат предоставени безплатно презервативи и контрацептивни таблетки и да се съблюдава дали ги взимат редовно.
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До zeusБаш дедо ти Тошо им направи гетата, по царско време цига*ската махала в Пловдив е била 800 човека и всичките са се занимаавли с разни занаяти- ковачи, калайджии.....Факултета, Филиповци, Максуда...... всичките тия мегакатуни ги създадоха *** по препоръки от Кремъл
30
0
 
7
 
! Отговори
x преди 8 години
Бай ви Тошо не можа да ги оправи,та тая ли ще успее... НАРОДЕ???
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева като подписа с ЕС помисли ли какво точно подписва
28
1
 
20
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Дядо Тошо навремето почти беше успял да ги образова поне до осми клас, да ги разпръсне след българи, да ги задължи да работят. Дойде демокрацията и изведнъж те се оказаха само с права, но без задължения. За 25 години ги върнахте на нивото от 45-а година, понеже така ви е удобно на политическата класа!
27
0
 
5
 
! Отговори
do 37 преди 8 години
Ти си добре. С отлична диплома от университета, заплатата ми е 419 лв след облагане. Поне ме осигуряват на пълна заплата.