Кабинетът е против поскъпването на тока!

Дончев: НС да организира открита дискусия с целия състав на КЕВР
Обновена: 21 юни 2015 14:12 | 21 юни 2015 14:00, Анисия Иванова
204
Кабинетът е против поскъпването на тока!
Снимка БТА

Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след съвещание в МС във връзка с цените на електроенергията. Спешната среща беше свикана днес при премиера Бойко Борисов заради поскъпването на тока за бизнеса и намерението на големите предприятия за стачка. 

Комисията за енергийно и водно регулиране планира поскъпване на електроенергията от 1 юли - между 13% и 20% за преобладаващата част от предприятията в България.

Държавата ще подпомогне ситуацията като намали административните разходи в БЕХ и в НЕК с по 10%,
каза Дончев, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова  уточни, че намалението ще е с по десет процента през следващите три години. Тарифният дефицит на БЕХ вече достига четири милиарда лева и ако не се вземат мерки, ще продължи да се увеличава, каза Дончев като добави, че в подобна ситуация са и  други държави в ЕС.

Решението за поскъпване на тока е взето, доколкото знам, единодушно от всички членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. КЕВР се избира от парламента и в нея има представители от почти всички партии и затова изразявам учудване за разминаване на позициите на партиите и на техните  представители в КЕВР, каза Дончев.

Още по темата

"Призоваваме Народното събрание да организира дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР, на която всички политически сили да имат възможност да се запознаят с данните и с доклада на комисията и да се коментира тяхното предложение", обяви още вицепремеиерът

По отношение цената на електроенергията правомощията са изцяло на КЕВР, категоричен бе и енергийният министър Теменужка Петкова.

Дончев се обърна към всички, които вземат подобни решения да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално в производството на енергия от възбновяеми източници.

"Най-лесното решение е, когато има свръхподпомагане или производството с разходите да бъде товарен потребителят", коментира още той.

Агенция Държавен и финансов контрол вече проверява реалните инвестиции на всички производители на енергия и най-вече от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, съобщи още Дончев.

Теменужка Петкова добави, че резултатите от проверката се очакват до две седмици. Дончев призова експертите на ЕК да приключат по-скоро проверката дали има свръхподпомагане от страна на държавата към  производителите на ВЕИ.

Всъщност опциите за излизане от ситуацията не са много - или намаляване на разходите за производство на енергията, или ограничаване на цените за някои видове производства, каза Дончев. Можем да ползваме и европейския опит и да има промени в данъчната ставка, както е в Португалия и Италия, каза още вицепремиерът.

Наредбата, с която големите фирми да получат облекчения в цената на тока, вече се обсъжда и може да се направят промени така, че да се разшири обхватът на облекченията, каза енергийният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
7
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До 171: Абе ти си направо уникален. Я напиши сега по времето на хан Крум колко фирми за доставка на ел. енергия сме имали.
145
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
(Кабинетът е против поскъпването на тока!)И аз така...Дръжте ме да не падна от смях.
144
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кабинетът е срещу себе си. Сега си самопротестира и сам си бие шамари с викове: "Лош ГЕРБ, лош Герб! Защо вдигаш тока на добрия бизнес, а не само на лошите бедняци. Нали сме десни леваци герберски и назначихме Яне Янев?" Герберска лудница.
143
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди да дойде кремълската чума по нашите земи до 9.9.44 г в София е имало 3 фирми за доставка на ел.енергия, едната е била общинска а другите 2 частни, и естественно никоя от тях не е смеела да вдигне е така цените :))) а сега всичките сме като крепостни селяни към един доставчик и никой не прави нищо по въпроса, само си чешат езиците
142
0
 
13
 
! Отговори
Голям смях преди 8 години
Бойко,чадо в знак на протест направи като предният път когато обеща,че ще отнемеш лиценза на ЧЕЗ и си подай оставката.Остави го матряла,той е лош и не разбира.След година матряла ще забрави какви глупости говориш на всеослушание и пак ще се върнеш на бял кон да спасяваш народа от чуждите и наши изедници.Остави ги чадо,те са прости и не разбират,че ти ще им донесеш светло бъдеще.
141
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че каква тайна е да се разкрият собствениците на всички ВЕИ?! Те дори са публично регистрирани в Агенцията по вписавинята. А такива като офшорки трябва незабавно да се преведат по българското законодателство иначе вън, танкове да ги мачкат! И най-важното нито ГРОБ, нито НС да не се правят на ощипани,те са основните виновници за крах на енергийния сектор.
140
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато падал от двадесетия етаж един крещял, че е против гравитацията.
139
0
 
10
 
! Отговори
До157 преди 8 години
Забравихте Ц. Цачева, Плевнелиев, Ц. Цветанов и още много другарки и другари в момент управляващи.
138
0
 
13
 
! Отговори
българина преди 8 години
интересно защо лицемера *** не беше против преди бизнеса да скочи, баш башибозука разбира само от бой като типична мутра. от думи не разбира щтот няма устройство в тиквата за разкодиране, но инстинкта за самосъхранение сработва при кютек! да приватизират двата теца 1 и 3 и закрият половината веи и няма проблеми
137
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая министърка на енергетиката Теменужка Петкова направо да си подава оставката, оня ден чета че предлагала на ушанките да праявт газов хъб и обещала на москалите да преразгледа въпроса за спиране на нефтопровода Бургас-Александрополис, сметайте ква продажна па4Ъ е тая
136
0
 
8
 
! Отговори
Hajvanko преди 8 години
Boko ima strah samo ot Nacalnika i ot toka!
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Здравейте СМЕШНИЦИ!
134
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При икономическа криза е така. Затягане на коланите. Така, че е добре токът малко да се повиши.
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие какво очаквате от възпитаник на бай Тошо, то капацитета не му е повече от на оня *** ***, за какво си премиер бе тикво ??? от 6 години говориш за либерализация на сектора и електронно правителсво, сумати пари опукахте и нищо
132
4
 
0
 
! Отговори
Drenovata преди 8 години
Прикачилите се към мрежата на Енергетиката да си махнат "свързващите ги клеми" ! Законопроект атакуващ робското експолатиране на крайния потребител чрез клетвени деклараци на бабите им,пркграми "Озонови дупки", "аз инвестирах",които са всъщност са реалната дупка на НЕК от находчиви ТАРИКАТИ-олигарси-ИЗМАМНИЦИ.От законоипроект,към закон -"Не на Тарикатите и Номерата им".ДКВР си махна една буквичка "Д" за да отсъствува държавата от ангажиментите си.Жалби и оплаквания към: w.w.w.."Арменския поп". ПРБ и ЦСЗ.
131
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Де сега всичко да ни беше като социализма - сигурност, социална система, здравна система, пенсионна, осигурителна, образователна....па нека да не можем да разказваме вицове за Б.Борисов. Щяхме да живеем и се радваме на живота, а не да се палим с бензин от три лева. Кунева щеше още да си е Пръмова. Бойко щеше да гаси пожари, Доган и цар Киро щяха да са в затвора а Костов щеше още да пише статии за вестник Работническо дело. Щяхме да сме номер едно.
130
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЖИВЕЕМ ВЪВ ВРЕМЕТО НА ОВЛАСТЕНИТЕ МЕНТЕТА. СИМБИОЗА НА МУТРИ, СОЦИОЛОЗИ,***, БАНКЕРИ, СЪДИИ, ЧЕНГЕТА, ПРОКУРОРИ, АДВОКАТИ И ВСЯКАКЪВ ДРУГ ВИД ТАРИКАТИ. ДЕМОКРАЦИЯТА ИМ СЕ ОКАЗА ПЪЛЕН ФЪШ, А ДЕМОКРАТИТЕ - КРАДЦИ, ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ. ЗАТОВА ДА ПРИПОМНИМ. ТОДОР ЖИВКОВ!!! ПОМНЕТЕ ТОВА ИМЕ! ЗНАЙТЕ! ПРЕДАЙТЕ И НА ДЕЦАТА СИ, ЧЕ НЯКОГА...НЯКОГА! ПРЕДИ ПАСТИРКИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ ДА НАЛАЗЯТ ВЛАСТТА СМЕ ИМАЛИ ДЪРЖАВНИК! ИМАЛИ СМЕ ДЪРЖАВА-БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА. ЖИВЕЛИ СМЕ ДОБРЕ-КАТО БЕЛИ ХОРА!
129
1
 
8
 
! Отговори
грубиян преди 8 години
Хайде стига с театрото. Да кажат американците кое е правилното решение и да го приемем.
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На думи...Б.Борисов протестира против Цветелина Бориславова.
127
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе всичките са на щат при руската мафия, и само се правят че им пука, то ако им пукаше немаше да има монополи в сектора