Мюфтийството няма да маха имамите радикалисти

Делото продължава и утре в Пловдивския апелативен съд
Обновена: 23 юни 2015 19:40 | 23 юни 2015 18:45, Анисия Иванова
15
Мюфтийството няма да маха имамите радикалисти
Снимка: архив Булфото

Главно мюфтийство няма да отстрани от проповедническа дейност 13-те имами, обвинени в проповядване на радикален ислям, докато делото не приключи. Това каза в съда Ахмед Ахмедов, главен секретар на Главното мюфтийство.

Пловдивският апелативен съд заседава днес по делото за разпространение на радикален ислям. То е образувано по жалба на подсъдимите Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа и по протест на прокуратурата.

С присъда на Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Той беше осъден на една година лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 5000 лв.

Съдът е признал за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба.

Абдулах Салих е осъден на 10 месеца условна присъда и глоба 3000 лева. Останалите 10 подсъдими бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв. В жалбите си подсъдимите са с оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и молят за отмяна на присъдата и настояват за оправдателна такава.

В съдебната зала Ахмедов обясни, че няма забрана за контакти на проповедниците с различни организации от Саудитска Арабия, нито пък има списъци със забранена литература.

В съдебната зала той  заяви, че към момента не се издават карти на проповедниците от Главно мюфтийство, а картата, издадена на Ахмед Муса Ахмед, е нелегитимна.

На въпрос кой и с какви средства е изградил частната джамия в Пазарджик, Ахмедов заяви, че няма сведения по въпроса, а от мюфтийството не упражняват контролни функции над нея, тъй като е в частен имот.

Делото продължава и утре, 24 юни, от 09:30 ч. в зала 1 на Пловдивския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми, че те заедно с муфтииството трябва да бъдат изселени немедлено от БГ, като заплаха за националната сигурност...
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе и другите Роми тоест християнизираните ходят на Църква в София нали там ги нападнали като се връщат от Църква
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България показват само Хорахане Рома - муслумани а Дасикане Рома - християни просто ги крият от Обществото
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименDO 6 ti li?,ne namesvay djamiite
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който чака от мюсюлмани честност, справедливост и спазване на законите живее в опасна утопия. Те просто чакат сгоден момент, опитват настъпление, шикълкавене, а пък ако мине - мине. Ако не - пак ще опитат.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези *** още не са ли екзекутирани, както направи ген.Сиси в Египет?
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се намери кой да ги махне заедно с мюфтийството и джамиите.
5
2
 
16
 
! Отговори
очакване преди 8 години
Аз не съм и очаквал да ги махнат.Тук да не е Германия, Франция или Италия хем там са много и богати ама полицията ги контролира а тук е анархия. Сега народа е мирен но тези радикалисти промиват мозъците на малките а те след 10 години ще са готови да се бият както правят техните набори във Афганистан,Судан,Ирак и др. Ако не ги спрете сега след 10 години и да искате няма да можете и пари и желание да имате.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da se moljat i si pejat tiho, a ne da oglasjat zelia zentar. otdavna prekaliha, kak da ne gi naprazisch ...parite idvat ot obedinenite emirstva, ...nikoi hristianin ne si nalaga taka religiata i ne e tolkova bezzeremonno nagal kato mjusjulmanite....ai siktir, tova li e vashta religia, nasilnizi!
3
3
 
12
 
! Отговори
Писна ми преди 8 години
Да не сме очаквали някаква позиция от тях?Само се скатават и очевидно подкрепят горепосочените имами.
2
1
 
5
 
! Отговори
ahmed kuroqd преди 8 години
*** za imamite!
1
6
 
0
 
! Отговори
petrovden преди 8 години
ot preobrajenie ste ima novi masovi registrirani hramove v bg - horata ste se spasiavat ot taksi smet i danaci i ste si registrirat chastnite imoti kato religiozni hramove - kupuvat si ot pazarite na ellada hramcheta masovo.