Без нападателни US оръжия у нас. Точка!

НАТО-вските войски са наши войски, каза външният ни министър
Обновена: 24 юни 2015 17:18 | 24 юни 2015 15:00, Веселина Йорданова
242
Без нападателни US оръжия у нас. Точка!
Снимка: Reuters

Нападателни оръжия и техника няма да се разполагат на територията на България, увери външният министър Даниел Митов след заседанието на правителството.

За пореден път се създава истерия около нещо, което е било обявено предварително, което имаме като план, което е договорено на последната среща на върха на НАТО в Уелс, коментира Митов въпросителните около вчерашното изказване на американския министър на отбраната Аштън Картър, че САЩ ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България.

Още по темата

Митов уточни, че планът за готовност за действие включва както адаптационни мерки, така и мерки, които гарантират сигурността на държавите-членки на НАТО, особено по източния фланг. Тези гаранции се дават през засилени учения, коментира министърът и допълни, че тези планирани учения са над 70.

Дипломат №1 каза още, че когато има повече яснота за техническите параметри за това ще бъде уведомена Комисията по отбрана, както и обществеността.

„Обявените намерения за разполагане на военна техника в България са в рамките както на споразуменията, постигнати в Уелс, така и в рамките на сътрудничеството, което имаме в сферата на сигурността и отбраната със САЩ“, каза още външният министър.

По думите му споразумението за това е подписано през 2006 година и оттогава постоянно са се провеждали учения и е идвала военна техника, което е свързано с увеличаване на боеспособността на армията ни.

И Митов, и зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев припомниха, че НАТО-вските войски са наши войски и посочиха, че Алиансът няма никакво намерение да разполага на територията ни техника, която може да се възприеме като признак на агресия.

Външният министър каза още, че нагнетяването на напрежение в обществото не е нещо, което излиза от правителството. Според него напрежението идва от политически партии, които се опитват да извлекат политически дивидент от това.

„Националната ни сигурност е въпрос на национален консенсус и трябва да ни обединява, а не да се използва за пропаганда“, настоя той.

Официални възражения от Русия, за каквито съобщиха чужди медии, не са получавани от българската страна, стана ясно от думите на Митов.

Според споразумението от 2006 година САЩ извършват тренировки на наша територия с до 2500 души със съответната техника. Към момента тази численост не е достигната и няма да бъде достигната, съобщи зам.-министърът на отбраната. По думите му в момента се извършва учение на полигона в Ново село, а техниката, която се използва за него, няма да остане на територията на България.

Разполагането на техника и присъствието на американски и други съюзнически войски от Алианса се извършва според предварително одобрени планове за военнослужещите, които ще извършват тренировки на българска територия, както и за техниката, която ще бъде използвана. Не е възможно САЩ да разположат военна техника, без тя да бъде включена в плана, каза Кюмюрджиев.

Обсъждането на покупката на нов изтребител за армията ни е било отложено за следващото заседание на Министерския съвет, когато на него ще присъства и военният министър Николай Ненчев, който в момента е в Брюксел.

В МС има внесен доклад за даване на мандат за преговори, но външният министър Даниел Митов, който е съвносител, отказа да коментира подробности към момента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закрихме нашите поделения, унищожихме нашите ракети, танкове и самолети и сега ще внасяме турски и американски войски. Същото и с работната сила българите емигрират към ЕС и САЩ, а тук трябва да внасяме лекари, работници и бежанци за работна ръка.
1
9
 
56
 
! Отговори
майорски преди 8 години
СРАМ за България!