БСП до Плевнелиев: Спри Закона за здравето!

"Как ще се делят хората на социално значими и социално незначими"
21
БСП до Плевнелиев: Спри Закона за здравето!
Снимка: архив, Булфото

След като се закани, че ще сезира КС, сега БСП опря и до президента Росен Певнелиев в опита си да спре промените в Закона за здравното осигуряване.

Основните критики на социалистите са свързани с поделянето на парите за здравеопазване на основен и допълнителен пакет и увеличаването на срока за дължими вноски за възстановяване на здравните права от три на пет години.

Още по темата

Според левицата има достатъчно противоконституционни текстове в закона, което дава основания на президента да го върне за ново обсъждане в парламента. От БСП ще изпратят още днес писмо до Плевнелиев с искане да наложи вето.

„Това ще е тест за него да покаже дали е държавен глава на цялата нация и е загрижен за здравето й или ще е на страната на силните“, коментира социалистката Корнелия Нинова.

Според Емил Райнов няма нито финансови разчети, нито ясни критерии как ще се разделят двата пакета.

„Чува се, че ще се разделят на социално значими и социално незначими болести, явно Петър Москов ще дели хората на социално значими и социално незначими и така някои хора ще има бърз достъп до здравеопазването, а други ще чакат“, коментира той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Нели преди 8 години
Истина е, че едни хора плащат доста по-високи здравни вноски, а други споменатите 16,80 лева. Наложи ми се рутинно изследване в малка общинска болница и установих, че сред многото пациенти по коридорите аз бях единствената с по-светъл цвят на кожата, едвам се доредих да ми вземат кръв сред въпросната тъмна навалица. Във връзка с професионалната ми ангажираност пък почти ежедневно съм посещавала Спешен център и там отново е същото- същите пациенти...Лично мой извод- Едни плащат, други консумират.
10
0
 
1
 
! Отговори
на прав път е ..... преди 8 години
Министър Д-р Москов щом леваците протестират. Един министър полага усилия да сложи ред в хаоса и веднага се саботира начинанието.Трябва да има регламент!! Със солидарния модел на набиране на здравни вноски се подпомагат нямащите. За това сме общество.Би било уместно да има и втири здравно осигурителен стълб с ниво на осигуряване ,което да гарантира много повече привилегии с допълнителни бонуси ,като натрупване на ЕГН и правото на унаследяване от наследниците.
9
0
 
2
 
! Отговори
Mimoza преди 8 години
Знаете ли? Размерът на здравните вноски НЯМА ЗНАЧЕНИЕ! Знаете ли защо?Защото АКО се разболеете от тежка болест, в НИТО ЕДНА БОЛНИЦА НЯМА да ви спасят! Вместо да спорите тук кой от вас е по-значим, напишете в Google Ангелина Кукова и вижте как едно едно 25 годишно прекрасно момиче е на смъртно легло и как Ракът е изсмукал живеца от нея!!!!! БЕЗ значение колко здравни вноски е внесла! А пък ако можете, пуснете и един СМС на DMS ANGELINA ....Всичко остснало е тинтири минтири......
8
1
 
5
 
! Отговори
:-D преди 8 години
Червената *** пак не е разбрала.Здравните вноски са % от заплатата, т.е. колкото повече получаваш, толкова повече внасяш. Естествено е, като внасяш малко или нищо, накрая да получаваш малко или нищо. Така е справедливо. Другото е комунизъм. Пфу! Социално значими са заболяванията, които засягат голяма група от населението и водят до трайни увреждания, които натоварват здравната система. Това са високото кръвно, диабетът, исхемичната болест на сърцето, мозъчно-съдовата болест и др.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социално значими заболявания са заболяванията, които инвалидизират - АХ, ИБС, диабет и др. Заболявания, които трябва да се хванат на време, за да запази човек трудоспособноста си, за това им се обръща такова внимание - държавата няма полза от телкаджии.
6
2
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Болестите са ясни - има социално значими и други по малко разпространени. Има и редки но тежки. Проблемът в България е, неплашането на осигуровки от държавата. Държавата нарушава закона. Държавните чиновници и затлъстелите полицаи да син плащат!!!
5
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7 и 8Ако ще и 25 000 лв да взимате, здравната осигуровка ВСЕ СИ Е 16,80!!!! Тва не можахте ли да го разберете??? Размерът на заплатата влияе САМО върху Социалните осигуровки.Явно тук става въпрос за "разделение" на заболяванията, а не на социалния статус.
4
0
 
4
 
! Отговори
Неанонимен преди 8 години
А, как да ще се делят хората на бедни и богата?!Другари, утопия няма!И аз взимам 2000лв и не искам да съм равен с другите!!!
3
3
 
22
 
! Отговори
akud преди 8 години
тези като мен който си плащат данъците са социално значими БСП. а тея дето не плащат нощо са социално незначими и АЗ не си давам данъците за тях
2
6
 
20
 
! Отговори
бг преди 8 години
А тези от БСП много нагли бе. Това не е Първанов,че да нареждат на президента какво да прави!До вчера искаха да го свалят атакуваха го с комромати,спретнаха му контрапротест,на който стана очевидно,че Маргарита Попова(от сарайско-библиотекарският институт) е техен човек,а сега най-нагло му казват какво да прави!БСП махайте се от българската политика заедно със ДПС!
1
4
 
29
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Другари..и..и демагозии..и...и , вие делите хората на социално значими и незначими. Например Станишев , Миков, Манолова и всички шефове на БСП са милионери , а баба Гицка от село Долно *** е с 150 лв. пенсия . Как не ви е малко неудобно точно БКП-БСП да говори за социално равенство. Просто нямам думи наглеци .