Гръцката финансова система ще се изпари

Най-лошият сценарий е факт, смята Муравей Радев
28 юни 2015 10:14, Александър Попов
152
Гръцката финансова система ще се изпари
Снимка: Булфото, архив

Бившият финансов министър Муравей Радев, че най-лошият сценарий за Гърция вече е факт. Според него предстоящият на 5 юли референдум е "измиване на ръцете" от страна на премиера Алексис Ципрас.

Още по темата
"Най-лошият сценарий за Гърция вече е факт. Аз бих казал: "Прости им, Боже, тези хора не знаят какво правят", заяви пред Нова тв Радев.

По думите му, най-страшното е, че няма да има споразумение с тройката кредитори.

"Липсата на такова споразумение значи край не само на свежите пари, които идваха от ЕС. Това би било основание за ЕЦБ да продължава да финансира гръцкото правителство индиректно чрез програмата за спешна ликвидност. В момента, в който ЕЦБ врътне кранчето на тази подкрепа, гръцката финансова система ще се изпари за броени дни. Гърците вече спряха да си плащат данъците. Правителството има да събира 80 млрд. евро данъци. Как може с тези малки приходи да поддържат тези високи разходи", попита експертът.

Той прогнозира срив на държавните и общинските бюджети в закъсалата южноевропейска държава. Според Муравей Радев обаче банките с гръцки собственици у нас няма да пострадат, защото са стабилни и в своя портфейл нямат гръцки държавни ценни книжа, които да ги повлекат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Гърциямуравей радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
7
 
! Отговори
прости насекоми преди 8 години
Мравката пак ръси глупости.Той наясно ли е, какви активи има Гърция и за какви суми може да ги продаде.Знае ли колко могат да вземат за пристанището в Пирея , но не от американци и европейци,а например от Китай.И какво наддаване ще стане за да няма компания средиземноморския флот на краварите.Та да не ги опяваме предсрочно.Те ще се оправят бързо за разлика от нас.А лекето мравчо какво прави на почивка в Гърция,а не ходи на нашето *** Черноморие.
89
0
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До СпартакGoogle не е само забавление. Услугите на Google са безброй и помагат освен на потребители и на реални бизнес. Рекламата в Google помага на бизнеси да бъдат намерени и по този начин улеснява търговския обмен. Улеснения достъп до информация чрез търсачката помага ежедневно на всеки един бизнес по света да взима по-информирани и по-добри решения, по-бързо. Може да се продължи до утре така. Всичко това повишава производителността и бързодействието. Между другото аз пък не ям хляб и кво?
88
0
 
3
 
! Отговори
седесар преди 8 години
Този бивш началник на ТРЗ , обикновенно познава....
87
4
 
5
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
До ИкономистГугъл нито се пие, нито се яде. Приятно е да ползвам услугите му, признавам, но спокойно мога да живея и без тях. "Никой не е по-голям от хляба". Тази поговорка е измислена от народ живеещ по нашите земи поне от 10000 години. Така че осъзнай стойността на истинските неща.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това са думи на един от *** разсипали държавата ни.Следователно няма буквичка истина .
85
2
 
7
 
! Отговори
nn преди 8 години
а ми обяснете,ние финансово стабилните,с какво сме по-добре от гърците?
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 107 ИкономистА обясни ми тогава,ЧЕ НЕЩО НЕ МИ СЕ ВРЪЗВА,след като са частни фирми КОЕ НАЛАГА спасяването им чрез ДЪРЖАВЕН заем и ТУК и ТАМ????Скорошен пример у нас ИМАМЕ,дадох ти и примера и за ТАМ!!!
83
0
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До 104Какво се пениш не мога да разбера. Мога да споря на икономическа тематика и до утре с теб, но е безпредметно, защото очевидно не си икономист и нямаш представа какво точно искам да кажа. Естествено, че ако фирми и граждани фалират, това се отразява на държавата, но държавата няма пряка отговорност да плаща задължения на частни лица и поради тази причина частният дълг не е неин дълг.
82
2
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До 103И къде си бил последните 25 години, през които България има общо 2 фалита. Фалитът на една държава не е като фалит на фирма, това е ясно. Няма как да влезе синдик в държавата и да почва да разпродава държавна собственост, но все пак фалит чисто технически означава, че държавата публично признава, че не може да плаща дълговете си. Това означава, че чисто практически се отказва от възможността да финансира бюджета си чрез заем.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 100 ИкономистПолитиката за защита на финансовата им система е една и съща в цял свят!!!!!Кой опра пешкира с Цветан Василев и банката му,бре икономистче????Кой плати финансовата АМЕРИКАНСКА криза да спасява Голднъм Сакс, Макс и другите по редицата???Не тегли ли тогава американското правителство заем да ги закрепи и им оправи бакиите??????Колко пари им предостави??Та кой ще плати този дълг е ЯСНО!!!Пенсионери,работници и социална система!!!!Икономист си колкото съм аз космонавт,да знаеш!!!!
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости!Досега не съм видял ФАЛИРАЛА държаваи НЯМА ДА ВИДЯ!Защото такова чудо НЕМА!Какво значи да фалира държавата,та тя,държавата,НЯМА НИЩО,нито фабрики,нито пари,НИЩО,има само ЗАДЪЛЖЕНИЯ!И какво ще и вземат......НИЩО!Просто държавните и служителии за съжаление пенсионери и социално слабище останат без пари!Това е!А другите тъпни,като на тоя тарикат на снимката са БЛЯ-БЛЯ!
79
0
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До КасиераВие изобщо знаете ли механизма на емитиране на държавен дълг? Всеки един дълг се емитира чрез облигации. Облигацията има падеж - теост момент, в който държавата трябва да плати номинала на тази облигация (или купона и в зависимост от типа облигация). Ако си платиш падежа - дългът ти е посрещнат. Това че през това време си емитирал други облигации за друг дълг няма нищо общо, защото той съответно си има свой бадеж и свои условия за погасяване!
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очаквайте емигрантска вълна от Гърция.Домашни прислужни, ***, шофьори и т.н.Заможните българи ще пазаруват гръцки острови на кило ....... и те така.
77
3
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
До 92Умнико, държавата да не би да плаща частния дълг на фирми и граждани бе? Я сега виж на същото това сайтче съотношението дълг/БВП и как всъщност темповете на нарастване на БВП на САЩ са по-големи от темповете на нарастване на дълга!
76
2
 
3
 
! Отговори
Dinar преди 8 години
След като любимият на русофилите у нас Путин "намачка" гнилия Запад, тук ще си менкаме ориз за картофи с жълтички от ИДИЛ. Това е което бленуват руските ***. Но от глупостта спасение няма.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По темата!Мачът свърши!Да влезе умрелият!Ето това е положението с Гърция.Гърчаците избраха 50 години БЕЗВРЕМИЕ.Другият вариант беше "кипърската версия" и 5-10 години БЕЗВРЕМИЕ.Жива да не бях, сама си го избрах.Всички останали приказки са за пазара при баба Гицка с доматите.
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Америка никакви дългове не плаща- сената гласува вдигането всяка година нивото на дълга, пускат печатницата и готово...
73
2
 
8
 
! Отговори
Антивирус преди 8 години
До :-DСтига си тролил бе, момче. В момента съм в Гърция и всички банкомати работят нормално, живота също тече нормално. На теб явно са ти платили, да всяваш паника и да тролиш от някое панелно гето.
72
2
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Не коментирайте "виртуалната икономика" на САЩ и техния "измислен БВП". Това че капацитетът на мозъците ви или по-точно икономическите ви познания не ви достигат да разберете, че БВП не се свежда до количество произведени компоти на глава от населението, тогава ще разберете, че няма нищо измислено в техния БВП. Нима според вас Google не произвежда продукт? Продуктът има различни измерения и между другото точно софтуерния продукт е най-висока добавена стойност!
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 74Само това че определяш БВП с преобладаващ дял на услугите като "балон" ми казва че си селски шушляк който няма понятие от икономика.Няма да ти обяснявам ЗАЩО......