Ципрас води Гърция към самоубийство

Референдумът е ненадмината наглост, анализира DW
Обновена: 27 юни 2015 15:18 | 27 юни 2015 15:15, Бойчо Попов
643
Ципрас води Гърция към самоубийство
Снимка: БТА

Гръцкото правителство очевидно е замислило самоубийство. Премиерът Ципрас, който явно през цялото време коварно е водил за носа международните кредитори, сега апелира към своите сънародници да отхвърлят компромисното предложение на МВФ, ЕЦБ и ЕК, обявявайки изненадващо за всички, че ще има референдум по въпроса.

Този нагъл ход от негова страна и абсолютно несъответните думи, с които обяви намерението си, надминават всичко, което сме виждали досега. Европейците изкривиха и разтеглиха до безкрайност своите собствени критерии и правила, за да осигурят на хаотиците в Атина допълнително време и оставане в еврозоната.

Още по темата
Европа е готова да налива и нови пари в гръцката каца без дъно, за да се задвижат необходимите реформи. Явно обаче, всичко е било нахалост, пише в анализ за Deutsche Welle Бернд Ригерт.

Сега гръцкото правителство гарнира обидите по адрес на чуждите кредитори с искания за ново междинно финансиране на страната до провеждането на референдума на 5 юли и за нови спешни кредити, с които да се задържат над вода гръцките банкови институции. По-нагъл опит за изнудване не е имало в цялата досегашна история на ЕС! Подобно поведение е абсолютно неприемливо за останалите държави от еврозоната, както и за германския Бундестаг.

Какво ще се случи, ако гръцкият народ в крайна сметка отхвърли предложенията на европейците и на МВФ? Това несъмнено ще доведе до окончателен фалит на държавата и отпадането й от еврозоната.

Какви ще са последствията, ако гърците одобрят европейските предложения, въпреки нежеланието на собственото си правителство? Пак същите - защото дори най-добронамерените към Гърция кредитори няма да успеят да прокарат каквато и да била програма за оздравяване на Гърция, ако това напълно безотговорно и несериозно правителство остане на власт.

Защото за отпускането на нови кредити ще се изискват и спешни реформи, които правителството на "Сириза" очевидно отхвърля. А какво ще стане, ако европейците и ЕЦБ приключат помощните програми за Гърция още на 30 юни и затворят кранчето за по-нататъшни помощи? Държавата ще фалира, а малко по-късно неизбежно ще последва и излизането й от еврозоната.

Както и да го гледаме, примката около врата на Гърция се затяга още по-силно. Гърците усещат това и се опитват да спасят последните си спестявания. Европейците, които наистина направиха огромни компромиси, няма как да изпълнят новите абсурдни искания от Атина. Който не желае да му се помогне, ще трябва да се оправя сам!

Британският премиер Дейвид Камерън е прав, когато казва, че подобен изход би бил най-добър за всички. Жадният за власт Ципрас, също като герой в някоя древна трагедия, е готов да повлече със себе си цялата страна към пропастта. Подобно хаотично излизане на гърците от еврозоната ще се окаже доста скъпо за кредиторите - огромни суми ще бъдат веднъж завинаги загубени. Като член на ЕС, Гърция ще се нуждае от нови хуманитарни помощи. И въпреки всичко Ригерт e принуден - макар и със съжаление - да кажe: "Стига толкова! Време е за Grexit!"

Без допълнителни финанси Гърция може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че Международният валутен фонд (МВФ) очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит,

Ако преговорите за сключване на споразумение се провалят през уикенда, това ще увеличи вероятността Атина да наложи капиталов контрол, за да предотврати масово теглене на депозити от банките. От началото на годината гърците изтеглиха близо 20% от своите спестявания в банковата система, тъй като опасенията за напускане на еврозоната се увеличиха.

Всичко по темата за Гърция - за фалита, за дълговете, за референдума, четете тук


643
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
446
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще бъде забавно, ако гърците хем не платят дълговете си, хем се оправят по-бързо от Испания и Португалия. Политиците са им куражлии, играят със самочувствие. Аз лично им стискам палци.
445
7
 
13
 
! Отговори
ER_Dr преди 5 години
Пръв път виждам референдум да се нарича "наглост".
444
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пфу "Може пак да има Южен поток но при изгодни за нас условия"

Да да, много изгодни за нас условия.........може пак да има може НЕ.
хахахахахахахахахах......
443
3
 
3
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До Анонимен--571
Ще видим. Не се знае. Може пак да има Южен поток но при изгодни за нас условия
442
9
 
9
 
! Отговори
Пфуууу преди 5 години
До Анонимен--564;
РЕФЕРЕНДУМ бяха изборите 1997 г. 63% гласуваха за програмата на СДС--Влизане в НАТО и ЕС. Когато ни вкарахте в СИВ и Варш. Договор правихте ли референдум. Питахте ли ни дали искаме.СССР като пръднеше вие се насирахте.
441
9
 
6
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До Аз--561;
Тоя пруст дето го показаха гърците сега ще си го заврат от зад.
440
7
 
7
 
! Отговори
Пфу преди 5 години
До бореца--556;
Тя и наглоста на гърците трябва да има граница
439
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция потвърди, че техните този вариант устройва. Никаква вреда на Черно море специалисти не са узрели. Да, още една подробност. Както казват експерти, не е изключено, че след разглеждане на новия руско-турски проект, на ЕС ще се върне пак към "Южен поток". Идването на гнева на милостта. В края на краищата, на газ-това трябва всяка година все повече. Вие виждате, и на България тогава повече късмет. Ако направи правилните изводи от това, което беше.
438
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ес живее по законите на джунглата, без да минава през всякакви споразумения, договори и рамки.
437
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Близо е газ, да на волята не е достатъчно. Но си има повече от достатъчно от гърците. И че на изхода? София – без "Южен поток". Атина – с "Турско". Ако по съвест... София, в крайна сметка, самата е виновна. Нейната непоследователност – строго подчинение Брюксел – оказа лоша услуга на страната. Сега – нито на допълнителни приходи в бюджета (на 400 милиона евро годишно), нито нови работни места. Но всичко това ще бъде в една перспектива в Гърция. На питерском форум Атина и Москва подписаха споразумение за полагане на газови тръби през територията на Гърция. Което е повод за кръвна обида София.
436
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция все още не е всичко. Но скоро ще има и допълнителни приходи и нови работни места. Всичко е благодарение на съвместни с Русия газовому проект. А отказавшимся от него под натиска на ЕС, българите, остава хапят лактите. Отколкото те правят.
435
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България бие истерично: Гърция – с "Турско поток"?
434
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а нашите хубавци ни водят към светлоо бъдеще божее божее колко мъка има по тоя свят
433
0
 
1
 
! Отговори
fakulteto преди 5 години
Bratchedite sa tam da pomagat, uspoi se, mangela :)
432
5
 
12
 
! Отговори
ппп преди 5 години
Всичко вече е решено.Единственно несигурно нещо в момента е дали Брюксел ще го поемат с вазелин или без вазелин?А на Ципрас мисля,че му е всеедно.
431
5
 
15
 
! Отговори
Obzidan преди 5 години
До самоубийство я доведоха Гърция тези, които взимаха тези кредити, и по скуоро тези, които им ги набудаха. Нали преди 10 години ги натискаха да ги вземат тези кредити, само за да усилят позицията не еврото... и защо не работят по този сценарий еднвоременно със всичките страни от ЕС, които имат проблоеми: Италия, Португалия, Испания... не, че ме е жал за Гърция, но подхода на Германия е много странен, с какове гърците са по виновни от Италия или Испани!?
430
8
 
25
 
! Отговори
ннс преди 5 години
Ципрас им се опълчи,не отстъпи народните интереси и аууу к-во стана,силно се надявам сириза да повлече крак в световен мащаб
429
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЭАЩО ПЪК РЕФЕРЕНДУМ ДА Е НАГЛОСТ??? НАРОДА Е ИЗБРАЛ ЦИПРАС ЗА ДА ИЗКАЗВА ТЯХНОТО РЕШЕНИЕ А НЕ ДА ИМ ПРИПОДНАСЯ ТОВА КОЕТО Е ИЗГОДНО НА ЗАПАДА. ЦИПРАС СЛУЖИ НА СТРАНАТА СИ А НЕ НА ЗАПАДА КАКТО НЯКОИ НАШИ ХУБАВЦИ
428
8
 
14
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Е това е то истинската демокрация а не изкривената демокрация на *** отвъд океана Гърция есупер покаса им среден пръст на всички а не като бугарите да вървят с дупето напред ще мината от към СССР големи топки имат тия
427
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Ципрас, единствен се възпротиви против политиката на ЕС!