Решено: Зоополиция тръгва срещу насилниците на животни

Така ще могат да се разкриват зоопрестъпленията
2 юли 2015 12:22,
118
Решено: Зоополиция тръгва срещу насилниците на животни
Снимка: архив, Булфото

Властта взе дългоочакваното решение за създаване на зоополиция. Това стана със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Новината съобщиха в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев и шефът на фондация "Четири лапи" Явор Гечев. 

Решението предвижда във всяка областна дирекция на полицията да има по един разследващ и един оперативен полицай, обучени специално в разкриване и противодействие на насилието срещу животни. Очаква се те да започнат същинската си работа през септември. 

Зоополицаите ще се борят и срещу собствениците на животни, които не упражняват контрол върху тях и те нанасят средни и тежки повреди. "Статистиката е тъжна", каза Емил Радев. Той съобщи, че от 180 регистрирани случая на насилие срещу животни през 2013 г., са разкрити 30. През миналата година от 181 престъпления са разкрити 35. 

Евродепутатът припомни и едни от най-бруталните случаи на насилие срещу животни - убито куче с брадва на детска площадка, застреляно домашно куче от бивш военен във Варна. Той разказа и случая на кон от Аврен, пребиван систематично от собственика си и спасен от група англичани, които го купили. Собственикът на коня в момента го чакат 10 години затвор, защото заплашил тъщата си и пребил и отвлякъл жена си. "Статистиката показва, че който посяга на животно, след време ще посегне и на хора", каза Радев. 

Думите му бяха потвърдени и от Явор Гечев. Той обясни, че със създаването на зоополиция институционално се отрича насилието над животни като норма на поведение. "Така ще се вигне разкриваемостта и много хора ще попаднат в затвора. Цялото общество трябва да съдейства на зоополицията", каза Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Котарак, нещо завист долавям. Ми вземи и ти ритни едно куче...
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако мен ме ухапе улично псе, ко прайм, да съда в Хага ли да ходя?
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво. Една добра новина. Знам, че за болшинството това не е приоритет и им се вижда маловажно, но е доказано, че насилниците над животни в един момент посягат и на хора. Ако не ви пука за насилието над кучета то насилието от ромите над коне трябва да спре. Нека не забравяме, че конете са били символ на България.
55
0
 
9
 
! Отговори
аС преди 8 години
И питам още- колко собственици на кучета си плащат таксите, колко от тях чистят след тях, на колко детски площадки има знаци за забрана на кучета, и на колко изхвърлени на улицата кучета собствениците са глобени? Тя и таксата за куче е смешна. Да я направят поне 100 лева на година, поне чистенето да си плащат някакси...
54
1
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Имам приятелка, която има куче и като го разхождаше, друга собственичка насъска нейното куче да я ухапе. И какво следва- няма на кого да се оплаче, трябва да заведе дело, за което са нужни парички, а такива тя нямаше. Дори и да вземеше на заем, казаха и, че да се спечели делото е почти невъзможно. Та питам аС, таз зоополиция каква правна база ще ползва при нейната работа? То има една приказка, първо скочи и после ХОП, а не само ХОП ХОП и да си стоиш на едно място.
53
4
 
2
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
Нашият народ за съжаление е изостанал с 100-200 години от народи като немския,шведския-затова трябва техните закони да се вкарват автоматично без разисквания в парламента или сред населението.В Африка даже има закони за защита на животните !Каква полза от разисквания--Ако оставим прасетата да решават кое е правилно и кое не-те ще решат че калната локва е най-доброто място за живот и ще ни настанят там !
52
4
 
3
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
До Нормално ли е-----------------Нормално е--когато една лодка е пробита на пет места ,не можеш да запълниш една дупка или две и да оставиш другите да чакат-запълват се едновременно всички дупки.Има си полиция за ромските безчинства-да си върши работата.А животните няма кой да защитява-те са беззащитни.Срам и позор е до сега да няма зоополиция-в 21 век !И като сритам някой,дето ми тормози котката-да затварят него.а не да идват да ми се ежат !
51
1
 
3
 
! Отговори
разделяй и владей преди 8 години
То , въобще , има ли едно нормално решение на таз наша власт ?! Та така : разсейвай народа с глупости , за да не мисли за каквото трябва !
50
5
 
13
 
! Отговори
Нормално ли е преди 8 години
Полицаи, които да пазят имотите и живота на хората от ромските безчинства няма, а за кучета щели да назначат. За това ли плащаме данъци?
49
7
 
3
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
До Aлоо--------Aз това казвам-зоополицията да ги вкарва такива деца в ТВУ-тата-там батковците ще им обяснят за секса нещата а за възрастните е ясно --бой и секс по затворите и като излязат и видят куче или котка на улицата да се напикават.Онова хлапе дето го шамарросах-още се напикавало.А ако куче ухапе човек на запад безпричина,кучето се ефтанизира-всеки да си поема вината.А държавата ще почне да се оправя когато се сритат яко всички престъпници-и тези които тормозят хора,и тези които тормоз
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V NASELENITE MESTA,KADETO IMA MNOGO BEZDOMNI KUCETA TRIABVA DA BADE IZSELENO MESTNOTO NASELENIE--NA KUCETATA NE IM E PRIATNO DA GIVEYAT S HORATA.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GIVOTNITE SA PO VAGNI OT HORATA.ZASHTITNIKA NA GIVOTNITE POLUCAVA PO 2000 LV.ZAPLATA.
46
0
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 8 години
Като човек, който обича животните съм твърдо против насилието над тях. По съвсем друг начин обаче, стои въпроса с набезите на бездомни и домашни кучета над хора. В тези случаи съм твърдо ЗА възможността за моментна и непоколебима самоотбрана (това включва и промени в закона за неизбежна самоотбрана). Наред с това зооплицията трябва да гарантира, както животинската сигурност, така и сигурноста на хората, като второто считам за приоритетно.
45
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди няколко месеца направих забележка на две хубавици, които си клюкареха на пейката, а двете им хлапета през това време замеряха с камъни уличните кучета. Ами отговорът беше, че съм ненормална, но в техния блок живеела и една друга глупачка като мене. Мисълта ми е, че при това възпитание не знам какво може да очакваме от полицията.
44
1
 
9
 
! Отговори
ETNA преди 8 години
Те да хванат да изчистят градовете от бездомни кучета, че е нещо страшно с тях....
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време беше, но като знам как ги разкриват останалите престъпления....
42
10
 
12
 
! Отговори
Котарака преди 8 години
До Анонимен--Наскоро спрях джипа и обърсах як шамар на едно десет годишно хлапе защото удари с камък една котка,която си спеше в тревата.След един час цялата му фамилия се изсипа пред нас да се ежи-детето се било напикало от страх и било психясало.Казах им че дете което удря животно вече не е дете а малолетен престъпник и се наложи да му сритаме малко и роднините.
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Котарака---Един талибан в Авганистан скочил при лъвовете и почнал да ги рита за да се направи на герой--в зоопарка в Кабул.Да ама мъжкия лъв скочил и му ударил един шамар и талибанът пукнал за секунди.На другия ден братът на талибана дошъл и хвърлил граната върху лъвът и лъвът осакатял и ослепял.След два дена тълпа авганистанци утепали гранатаджията на улицата с камъни.Така става като няма зоополиция.*** трябва да ги трепат минувачите.
40
4
 
10
 
! Отговори
Човек ! преди 8 години
Всичката Мара втасала само зоополиция нямала. По селата избиват старци за по 10 лева, а в градовете кучета нападат деца, НО ние сме много заети да защитаваме... животните и да харчим парите от данъците за глупости.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dnes.bg/stranata/2015/07/02/pitbul-nahapa-jestoko-myj-v-bracigovo.268669No comment